Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Yazılı Soruları, Yazılı Arşivi > Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Yazılı Soruları > Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 9. Sınıf 2. Dönem 1. Yazılı Soruları

DİN KÜLTÜRÜ 9. SINIF 2. DÖNEM 1. YAZILI SORULARI (18) (CEVAP ANAHTARLI)

 

… – … EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ………..… OKULU 9/… SINIFI DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ 2. DÖNEM 1. YAZILISI

 

1. Yaratılışın amacı, hayâtın anlamı nedir? Açıklayınız.

 

 

 

 

 

2. İbâdetler insanı nasıl özgürleştirir? Anlatınız.

 

 

 

 

 

3. İbâdetler insanı kötülüklerden uzaklaştırır mı? Açıklayınız.

 

 

 

 

 

 

4. Duânın, insanın zorluklarla başa çıkmasındaki katkısını anlatınız.

 

 

 

 

 

Aşağıdaki 5 ilâ 12. soruları altlarına cevaplayınız.

 

5. Hz. Peygamber (s. a. v.) döneminden sonra ortaya çıkan ve O'nun tarafından “dalâlet” olarak nitelendirilen, dînî bir delîle dayanmayan; ancak İslâm'danmış gibi kabûl edilen inanç, ibâdet, fikir ve davranışlara ne denir?

 

 

6. Hz. Peygamber’in farz ve vâcipler doğrultusunda peygamberlik görevi olarak; İslâm'ı anlatmak, öğretmek, açıklamak, yaşamak, örnek olmak / yaparak göstermek gibi sebeplerle ortaya koyduğu yaşam tarzına ne denir?

 

 

7. Yüce Allâh (c.c.) insanı kendisine kulluk edebilecek kâbiliyetlerle donatmıştır. Akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış her mü'mini farz ibâdetleri yapmakla sorumlu tutmuştur. Bu anlamda, dînin emirlerini yerine getirmek ve yasaklarından kaçınmakla sorumlu tutulan kimseye ne denir?

 

 

8. “Sözlükte samîmiyet, içtenlik, kalpten ve karşılıksız sevgi, samîmî bağlılık, doğruluk, temizlik, saflık, gösterişsizlik gibi anlamlara gelir. Terim olarak ise tutum ve davranışlarda sâdece Allâh’ın hoşnutluğunu gözetme, sözün öze uyması, riyâkârlıktan ve ikiyüzlülükten uzak olmak demektir.” Hakkında bilgi verilen kavram nedir?

 

 

9. “Yüce Allâh’ın kesin olarak yasakladığı söz ve davranışlar demektir. Yüce Allâh, Kur'ân'da bunların neler olduğunu belirlemiştir. Belirlenen bu fiilleri işlemek Allâh katında büyük günâhtır. Bu nedenle Müslümanın bu fiillerden titizlikle kaçınması gerekir. Bu fiillerden kaçınmak da sevâp kazandıran bir ibâdettir.” Hakkında bilgi verilen kavram hangisidir?

 

 

10. Yüce Allâh'ın, mükelleften yapılmasını kesin ve bağlayıcı şekilde istediği iş ve davranışlardır. Bu çeşit amelleri terk edenler günâh işlemiş olur. Yüce Allâh Kur'ân'da bunların neler olduğunu belirlemiştir. Bu amelleri yerine getiren Müslüman, Allâh’ın övgüsüne mazhar olur, sevâp kazanır ve âhirette ödüllendirilir.” Hakkında bilgi verilen kavram hangisidir?

 

 

11. “Kelime olarak boyun eğmek, itâat etmek, saygı duymak, kulluk etmek, tapınmak gibi anlamlara gelir. Dînî bir kavram olarak; mü'minin Allâh’ın rızâsını kazanmak için kulluk görevini yerine getirmesi, emirlerine uyması ve yasaklarından kaçınmasıdır. İnsan, Allâh’a karşı sevgi, saygı ve itâatini en iyi bu şekilde gösterir. Allâh’ı tanımanın ve O’na îmân etmenin tabiî bir netîcesidir.” Tanımı verilen kavram hangisidir?

 

 

12. “Kur’ân'ın ikinci sûresi olan Bakara sûresinin 177. âyeti bu kavramla isimlendirilir. Bu kavram; îmân ve ibâdet başta olmak üzere her türlü iyilik, ihsân, itâat ve doğruluk anlamlarına gelir. Bu âyette asıl iyiliğin, insanın yüzünü doğuya veya batıya çevirmesi olmadığı ifâde edilmiştir. Asıl iyiliğin (bilgi yelpazesi com) samîmî bir îmân, ibâdet ve bunların netîcesi olan güzel ahlâkla ilgili olduğu açık biçimde belirtilmiştir. Böylece içinde îmân, ibâdet ve ahlâk erdemlerinin yer almadığı bir şekilciliğin din açısından temelde bir önem taşımadığı vurgulanmıştır. Özden yoksun bir şekilcilikle gerçek iyiliğe ulaşılamayacağı belirtilmiştir.” Hakkında bilgi verilen kavram nedir?

 

 

13. Aşağıdaki tanımların sol tarafındaki harfleri, tanımlara uyan kavramların sol tarafındaki boşluklara yazarak eşleştiriniz.

A Allâh’ı görüyormuşsun gibi O’na kulluk etmektir.

B İbâdet edilen yer, ibâdethâne, tapınak anlamlarına gelir.

C Kendisine ibâdet edilen, tapınılan varlık, ilâh, rab anlamlarına gelir.

D İslâm'ın temel ibâdetlerinden biridir. Gerçek bir sabır eğitimi olarak değerlendirilir.

E İslâm’a göre Allâh’ın rızâsını kazanma niyetiyle yapılan her güzel iş ve davranışa denir.

F İslâm'ın temel ibâdetlerinden biridir. İnsandaki mal hırsını terbiye eder, toplumsal dayanışmayı arttırır.

G “Helâl” ve “câiz” kavramlarıyla birlikte kullanılır. Yenilmesi, içilmesi, kullanılması veya yapılması âyet ve hadislerle yasaklanmamış olan şeylere denir.

H Kulluk ve ibâdet eden, Allâh’ın emirlerini içtenlikle yerine getiren, bütün varlığıyla Allâh’a yönelen, İslâm dîninin gereklerini gerçek anlamıyla yaşayan kişidir.

İ İnsanı Allâh’ın huzûrunda günde beş vakit boyun eğdiren, ibâdetlerin temel ilkelerine uyularak yapıldığında Müslümanı kibirden ve her türlü kötülükten alıkoyan temel ibâdettir.

K Hanefî mezhebinin âlimleri tarafından kullanılmış olan bir terimdir. Yapılması farz seviyesinde olmayan fakat sünnetten daha kuvvetli olan dînî hükümler anlamındadır. Ramazan’da verilen fıtır sadakası, vitir ve bayram namazları, kurban kesmek vb. bu kavram içinde değerlendirilmiştir.

(....) MA'BÛT

(....) ZEKÂT

(....) SÂLİH AMEL

(....) ÂBİT

(....) MUBÂH

(....) NAMAZ

(....) VÂCİP

(....) İHSÂN

(....) MA'BET

(....) ORUÇ

 

BAŞARILAR DİLERİM...

 

CEVAP ANAHTARI

 

1. Yaratılışın amacı, hayâtın anlamı nedir? Açıklayınız.

Allâh (c.c.), insanları kendisine kulluk etmeleri için yaratmış, peygamberleri vâsıtasıyla nasıl bir hayat sürmeleri gerektiğini onlara bildirmiştir. Hz. Âdem’den (a.s.) Hz. Muhammed’e (s.a.v.) kadar bütün peygamberlerin insanlığı davet ettiği kurtuluş yolunun ortak adı İslâm’dır… (5) Bütün peygamberler insanları Allâh’a, elçilerine ve âhirete îmân etmeye; Allâh’a ibâdet etmeye ve O’nun rızâsı doğrultusunda kulluk bilinciyle, insana yaraşır bir hayat yaşamaya davet etmişlerdir. Bu davete icâbet eden insan, hayâtını anlamlandırmış ve yaratılış amacını bulmuştur. İnsan; Rabbini tanımak ve O’na ibâdet etmek için yaratılmış ve yaratılmışların en şereflisi olarak nitelendirilmiştir… (5)

 

2. İbâdetler insanı nasıl özgürleştirir? Anlatınız.

İbâdet, her şeyden önce Allâh emrettiği için yapılır. Yalnızca Allâh’a ibâdet etmek; insanı diğer varlıkların ve kendi arzularının kölesi olmaktan korur… (5) Allâh’ı tanımak ve ona ibâdet etmek; insanı diğer insanların eteklerini, ayaklarını öpmekten; onlara secde etmekten, yağcılık, dalkavukluk, şakşakçılık, şaklabanlık, yanardönerlik vb. yapmaktan yani kula kulluktan kurtarır, gerçek anlamda özgür ve omurgalı bir insan olmasını sağlar… (5)

 

3. İbâdetler insanı kötülüklerden uzaklaştırır mı? Açıklayınız.

Evet, ibâdetler insanı iyiliklere sevk eder, kötülüklerden uzaklaştırır. Yüce Allâh, ibâdetlerle Müslümanları tertemiz yapmak ve üzerlerindeki nimetlerini tamamlamak istemektedir… (5) Çünkü kin, düşmanlık, kibir, alay etme, alkol, uyuşturucu, fuhuş gibi aşırı eğilim ve davranışlar gerçeği görmeye; doğru ve yerinde davranmaya engel olur. Bu davranışlar kalplerin (bilgi yelpazesi com) körelmesine ve vicdânların kararmasına sebep olur. Bu kötü huyları alışkanlık hâline getirenlerin hem Allâh ile hem de insanlar ve diğer varlıklarla ilişkisi bozulur. Dinimizde ibâdetlerin her biri, insanın manevî açıdan arınmasına, rûh ve ahlâk güzelliği kazanmasına yardımcı olur… (5)

 

4. Duânın, insanın zorluklarla başa çıkmasındaki katkısını anlatınız.

Duâ, Allâh ile insan arasındaki bağı kuvvetlendiren ibâdetlerdendir. Allâh’a inanan ve güvenen bir kimse tabiî olarak duâya yönelir. Bu yöneliş, insana büyük bir manevî destek ve sıkıntılarla başa çıkma gücü sağlar… (5) Kur’ân'da Allâh’ın insana şah damarından daha yakın olduğu ve duâlara icâbet ettiği belirtilmektedir… (5)

 

Aşağıdaki 5 ilâ 12. soruları altlarına cevaplayınız.

5. BİD'AT (5)

6. SÜNNET (5)

7. MÜKELLEF (5)

8. İHLÂS (5)

9. HARÂM (5)

10. FARZ (5)

11. İBÂDET (5)

12. BİRR (5)

 

13. Aşağıdaki tanımların sol tarafındaki harfleri, tanımlara uyan kavramların sol tarafındaki boşluklara yazarak eşleştiriniz.

C MA'BÛT (2)

F ZEKÂT (2)

E SÂLİH AMEL( 2)

H ÂBİT (2)

G MUBÂH (2)

İ NAMAZ (2)

K VÂCİP (2)

A İHSÂN (2)

B MA'BET (2)

D ORUÇ (2)

 

BAŞARILAR DİLERİM...

 

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ 9. SINIF 2. DÖNEM 1. YAZILI SORULARI
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ YAZILI SORULARI
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

YAZILI SORULARI, YAZILI ARŞİVİ ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ KONU ANLATIMLAR
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ SORU BANKASI, TEST SORULARI
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz: