Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Yazılı Soruları, Yazılı Arşivi > Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Yazılı Soruları > Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 12. Sınıf 1. Dönem 1. Yazılı Soruları

DİN KÜLTÜRÜ 12. SINIF 1. DÖNEM 1. YAZILI SORULARI (21)

 

… – … EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ……….……..… OKULU 12/… SINIFI DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILISI DİKAB

 

ADI SOYADI:…..……………

NU:….

 

Allah'ın, sonsuz ilim ve kudreti ile yarattığı evrene kurmuş olduğu sistem belirli kurallar çerçevesinde işlemektedir. Bu konuda Fetih suresi, 23. ayette: "Bu, Allah'ın öteden beri uygulanıp gelen kanunudur, Allah'ın kanununda bir değişiklik bulamazsın." buyrularak evrendeki düzen üzerinde Allah'ın hâkimiyetine vurgu yapılmaktadır. Yaratılmış olan her varlık, bu sistemin işleyişi içerisinde yaşamını devam ettirir. Bu bağlamda akıllı bir varlık olarak yaratılan insan bu düzeni korumak ve devam ettirmek için çalışmalı, kendisine ve çevresine zarar verici tutumlardan uzak durmalıdır.

1-Yüce Allah’ın (c.c.) kader kavramı çerçevesinde koyduğu ve yönettiği bu sisteme ne denir? Yazınız. 10 PUAN

…………………………….

 

İslam felsefesi, geçmiş felsefe geleneklerinin taklidi olmayıp, orijinal eserleri ortaya koyan ve felsefi problemlere İslam’ın ışığında yeni bakış açıları getiren bir ilim olmuştur. Başka bir ifadeyle İslam dünyasına tercüme faaliyetleriyle giren felsefe Müslüman filozoflar eliyle hikmete dönüşmüştür. Müslüman filozofların felsefe alanında yaptığı çalışmalar dünyaya öncülük etmiş, başta İspanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde takip edilmiştir.

2-İslam tarihinde Felsefe alanının en önemli temsilcilerinden olan Müslüman filozoflardan 5 tanesinin ismini yazınız. 5*2=10P

 

*

 

*

 

*

 

*

 

*

 

 

Kur’an-ı Kerim’in ilk mesajının “Oku!” emriyle başlaması ve birçok ayette akletmeye, düşünmeye, araştırmaya yönlendirmesi, bununla birlikte Hz. Muhammed’in (sav.) ilme verdiği önem Müslümanları büyük bir hevesle; anlama, merak etme, araştırma, öğrenme, yazma gibi faaliyetlere yöneltti. Tarih boyunca çeşitli İslam ülkelerinde ve birçok şehirde dini, sosyal ve fen bilimleri alanında ileri düzeyde eğitim öğretim yapılan farklı adlar altında birçok eğitim kurumları kurulmuştur.

3-İslam medeniyetinde öne çıkan eğitim kurumlarını yazınız. 9*2=18P

 

 

 

4-*Müslüman bilim adamlarının bilim tarihine katkılarını araştırarak pek çok batılı bilim adamının çalışmalarının temelinde Müslüman bilginlerin çalışmalarının olduğunu göstermiştir.

*İslam kültür ve Medeniyetinin daha iyi anlaşılması için çalışmalarda bulunmuştur.

*Müslüman bilim adamlarının icadı olan bilimsel aletlerden oluşturduğu İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi müzesi İstanbul Gülhane parkındadır.

*2018 yılında vefat etmiş ve 2019 yılı yayımlanan bir genelgeyle “ Prof. Dr. ……………. Yılı” olarak ilan edilmiştir.

*Bereketli bir ömür, bilime adanmış bir yaşam öyküsü ile dillere pervane olan ‘Bilim İslam’la ilerledi.’ söylemini 18 ciltlik İslam Bilimleri Tarihi adlı akademik çalışmasıyla bilime sunan ve kabul gören Türk bilim insanı kimdir? Yazınız.10 PUAN

……………………………………..

 

B- Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruları cevaplandırınız. 13*4=52 PUAN

 

Tabloda İslami ilimler ve bunların çalışma alanları verilmiştir.

1-Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde ilim dalları ile çalışma alanları doğru eşleştirilmiştir?

A) I – A, II – B, III – C, IV – D, V – E

B) I – B, II – D, III – C, IV – A, V – E

C) I – E, II – B, III – D, IV – C, V – A

D) I – D, II – E, III – A, IV – B, V – C

E) I – D, II – A, III – E, IV – B, V – C

 

Kur’an-ı Kerim’de henüz çocuk yaşta Allah’ı arama gayreti içerisinde bulunan Hz. İbrahim şöyle anlatılır: “Gecenin karanlığı onu kaplayınca bir yıldız gördü. ‘İşte Rabb’im budur.’ dedi. Yıldız batınca da ‘Batanları sevmem.’ dedi. Ay’ı doğarken görünce, ‘Rabb’im budur.’ dedi. O da batınca, ‘Rabb’im bana doğru yolu göstermezse elbette yolunu şaşırmış kimselerden olurum.’ dedi. Güneşi doğarken görünce, ‘Rabb’im budur; zira bu daha büyük.’ dedi. O da batınca dedi ki: ‘Ey kavmim! Ben, sizin (Allah’a) ortak koştuğunuz şeylerden uzağım. Ben, onun birliğine inanarak yüzümü, gökleri ve yeri yoktan yaratan Allah’a çevirdim ve ben müşriklerden değilim.” (En’âm suresi 76-79. ayetler)

2-Bu ayetlerde Kur’an’ın akla yüklediği görevi en iyi ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) İhlas

B) İhsan

C) Tefekkür

D) Taassup

E) Tevekkül

 

Fatih Sultan Mehmet’in hocası ve aynı zamanda büyük bir tıp âlimidir. Bulaşıcı hastalıklar üzerinde önemli çalışmalar yaptı. “Hastalıklar insandan insana¸ gözle görülmeyecek kadar küçük tohumlar vasıtasıyla geçer.” görüşü ile bilim tarihinde ilk kez “mikrop ve bulaşma” tezini ortaya attı. Mikrobu tarif ederek vücuda girdikten sonraki kuluçka ve gelişim dönemlerini açıkladı.

3-Hakkında bilgi verilen âlim aşağıdakilerden hangisidir?

A) Zekeriya er-Râzî

B) Akşemseddin

C) İbnu’n-Nefis

D) İbn Sina

E) Farabi

 

İslam dünyasında 7. yüzyılda başlayan ilim ve düşüncedeki gelişim, 10. yüzyılda tam anlamıyla zirveye ulaşmıştır. Bu dönemde Müslümanlar arasında ilim dallarının tasnifini yapmak üzere eserler yazılmaya başlanmıştır. Birbirinden farklı olarak çok sayıda sınıflandırma yapan âlimler arasında en önemlileri Farabi, Gazali, Taşköprüzade ve Kâtip Çelebi’dir.

4-Bu parçada anlatılanlar İslam dünyasıyla ilgili,

I. dünyevi ilimlerin ön plana çıktığının,

II. ilmi çalışmaların giderek çeşitlendiğinin,

III. bazı isimlerin ilimde öncü kabul edildiğinin

durumlarından hangilerinin göstergesidir?

A) Yalnız I.

B) Yalnız II.

C) I ve II.

D) I ve III.E) II ve III.

 

Halife Me’mun tarafından Bağdat’ta kuruldu. İçinde kütüphane, rasathane vb. barındıran bu bilim merkezinde aynı zamanda çeviri faaliyetleri de yapılıyordu. İslam medeniyetine 500 yıl hizmet eden bu en önemli kültür merkezi 1258’de Hülagu tarafından yıkılmıştır.

5-Bu parçada sözü edilen eğitim kurumu aşağıdakilerden hangisidir?

A) Beytü’l-hikme

B) Daru’l-fünun

C) Nizamiye Medreseleri

D) Meraga Rasathanesi

E) Sahn-ı Seman Medreseleri

 

Din, vahiy yoluyla Allah’ın gönderdiği buyruklar neticesinde oluşmuş sistematik bir bütündür. Bu mesajlar ve kurallar bütününün hedefi insanın anlam arayışına cevap oluşturarak hem bu dünyada hem de ahirette mutlu olmasını sağlamaktır. Bilim ise Allah’ın belli yasalara bağlı olarak yarattığı evreni ve hayatı, yine onun verdiği akıl sayesinde incelediğinden ilahî yönü olmakla beraber, insanın belli yöntemlerle oluşturduğu sistematik bir yapıdır. Başka bir ifadeyle bilim, insanın belli konulardaki araştırmaları, deney ve bulguları, akıl yoluyla ve sistematik olarak değerlendirmesiyle ulaştığı sonuçlardır. İnsan bilim aracılığı ile evrenin yasalarını keşfederek hayatı kolaylaştırmayı ve nihayetinde insanın mutlu olmasını sağlamayı hedeflemektedir. Bu bağlamda din ve bilimin kaynaklar ve yöntemlerde ayrılsalar bile amaçlarında bir birlikten söz edilebilir.

6-Bu parçada vurgulanan husus aşağıdakilerden hangisidir?

A) İnsanın anlam arayışı içinde olduğu

B) Din ve bilim arasında bir ilişkinin olduğu

C) Dinin insan hayatında vazgeçilmez bir yeri olduğu

D) Aklın ürettiği deneysel bilgiden insanın faydalandığı

E) İnsanın mutlu olmasının din ve bilimin temel amacı olduğu

 

I. “Dünyayı isteyen ilme sarılsın, ahreti isteyen ilme sarılsın, hem dünyayı hem ahreti isteyen yine ilme sarılsın.” (Hadis-i şerif)

II. “Kıyamet gününde âlimlerin mürekkebi şehitlerin kanı ile tartılır.” (Hadis-i şerif)

III. “...Kulları içinden ancak bilenler, Allah’ın büyüklüğü karşısında heyecan duyarlar...” (Fatır suresi, 28. ayet)

7-Bu ayet ve hadislerden hangileri İslam’ın bilimi teşvik ettiğine örnek verilebilir?

A) Yalnız I.

B) Yalnız II.

C) I ve III.

D) II ve III.

E) I, II ve III.

 

Fetihlerle kültürel coğrafyanın genişlemesi, İslam dünyasında fikri hareketliliğin artması ve nihayet Hicri II. / MiladiVIII. yüzyılda başlayan tercüme faaliyetleri sayesinde Müslümanlar Grek, Helenistik, İran ve Hint kültür havzalarının ilmi birikimiyle tanışmışlardır. Bu kültürel iletişim ve aktarım sonucunda (bilgi yelpazesi com) Hint matematik ve astronomisinin temel eserlerini, Fars dünyasının ahlak ve siyasete dair başlıca klasiklerini, Hipokrat ve Calinüs’a ait tıp külliyatını, aritmetik, geometri, astronomi, coğrafya ve matematiğe dair eserleri, mekanikle ilgili çalışmalar, felsefede ise Eflatun’un bazı diyaloglarını ve Aristo’nun Politika dışındaki eserlerini okuyup öğrenmişlerdir.

8-Müslümanların özgüven içerisinde bu çalışmaları yapmalarına,

I. “Kadın erkek herkese ilim öğrenmek farzdır.” (Hadis-i şerif)

II. “İlim ve hikmet, Müminin yitiğidir. Her nerede bulursa alır.” (Hadis-i şerif)

III. “Onlar ayakta dururken, otururken, yatarken hep Allah’ı anarlar; göklerin ve yerin yaratılışını düşünürler: “Rabbimiz! Sen bunu boş yere yaratmadın, seni tenzih ve takdis ederiz…” (Âl-i İmrân suresi, 191. ayet)

ayet ve hadislerden hangilerinin teşvik ettiği söylenebilir?

A) Yalnız I.

B) Yalnız II.

C) I ve III.

D) II ve III.

E) I, II ve III.

 

9-Bu eğitim kurumlarında yüksek derecede Kur’an öğretiminin yanında hafızlık eğitimi de verilmiştir. Hicretten önce Mekke’de Kur’an öğretimi daha çok Dârü’l-Erkam’da Medine’de ise Mescid-i Nebevî’de olmuştur. İlk dört asırda yüksek seviyede Kur’an dersleri yalnız camilerde verilmekte iken, sonraları mescidlerde ibadet huzurunu bozacağı düşüncesiyle küçük çocuklara “küttâb” adı verilen mekteplerde Kur’an öğretilmiştir.

Kıraat ilmi eğitimi zaman içinde kurumlaşarak bu maksatla inşa edilen ve Selçuklularda Dârü’l-Huffâz adı verilen yapılara Osmanlılarda hangi isim verilmiştir?

A- Dârü’l-Eytam

B- Dârü’l-Fünun

C- Dârü’l-Afiye

D- Dârü’l-Aceze

E- Dârü’l-Kurra

 

10- Küçük kan dolaşım ile birlikte kılcal damar ve koroner dolaşımları da ilk keşfeden kişi olmasıyla tanınmıştır. Zira bunlar dolaşım sisteminin temelini oluşturmaktadır; nitekim kendisi bu keşifleri sebebiyle dolaşımsal fizyolojinin babası ve “Orta Çağın en büyük fizyoloğu” olarak kabul edilmektedir.

Metinde sözü edilen Müslüman bilim adamı aşağıdakilerden hangisidir?

A) İbn Sina

B) El- Kindi

C) İbnu’n-Nefis

D) Akşemseddin

E) Sabit b. Kurra

 

İslam Medeniyetinin önemli bilginlerinden olan Harizmi, gözün tabakalarına dair anatomik terimlerden, halk ilaçlarına ilişkin farmakolojik terimlere kadar ayrıntılara inmektedir. Kanser başta olmak üzere, mafsal veremi, veba gibi hastalıkların tanımını yapmakta ve döneminde geliştirilen ilaçları kategorik olarak zikretmektedir.

11-Bu metinden Harizmi ile ilgili,

I. Tıp ilmine önemli katkıları olmuştur.

II. Eserleri ilim çevrelerinde ilgi görmüştür.

III. Birçok hastalığın tedavi yöntemini bulmuştur.

yargılarından hangilerine ulaşılabilir?

A) Yalnız I.

B) Yalnız II.

C) I ve II.

D) I ve III.

E) II ve III.

 

“Yaratan Rabbinin Adı İle Oku.” Alak Suresi 1.Ayet

İslam medeniyetinin temelinde (ilim) kavramı vardır. Bundan dolayı için İslam medeniyetini “bilimsel medeniyet” olarak nitelendirebiliriz.

12-İslam medeniyetinin bilimsel süreci neyle başlamıştır.

A- Tefekkürle

B- Vahiyle

C- Medreselerle

D- Beytü’l-Hikmetle

E- Hicretle

 

Tarihi bir kurumun duvarında “Ruh ve sinir hastalarının musiki ile tedavi edilmesine müzikoterapi denir. Tarihi bilgilerimize göre ruh ve sinir hastalarının müzik yoluyla tedavi edilmesi meşhur filozof el-Kindî’ye (ö. 866) kadar ulaşır. Yakın zamana kadar Avrupa’da ruh ve sinir hastalarının tedavi edilmek yerine, şiddet sayılabilecek tedavi yöntemleriyle karşılaştıkları, buna karşın Müslümanların bu alanda çok önde oldukları görülür.” bilgisinin yazılı olduğu görülmektedir.

13-Buna göre bu tarihi kurumun aşağıdakilerden hangisi olduğu söylenemez?

A) Bîmârhane

B) Dâru’l-Hikme

C) Dâru’s- Sıhha

D) Dâru’ş-Şifa

E) Tımarhane

 

BAŞARILAR DİLERİM...

 

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ 12. SINIF 1. DÖNEM 1. YAZILI SORULARI
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ YAZILI SORULARI
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

YAZILI SORULARI, YAZILI ARŞİVİ ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ KONU ANLATIMLAR
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ SORU BANKASI, TEST SORULARI
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz: