Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Yazılı Soruları, Yazılı Arşivi > Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Yazılı Soruları > Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 10. Sınıf 2. Dönem 1. Yazılı Soruları

DİN KÜLTÜRÜ 10. SINIF 2. DÖNEM 1. YAZILI SORULARI (26) (TEST) (CEVAP ANAHTARLI)

 

… – … EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ………..… OKULU 10/… SINIFI DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ 2. DÖNEM 1. YAZILISI

 

Soru 1

Hz. Peygamber’in Medine’ye hicreti sonrasında inşa edilen Mescid-i Nebevi şehirde yaşanan hayatın merkezi haline gelmiştir. Mescid-i Nebevi, Hz. Peygamber döneminde, mabet, okul, diplomatik kabul ve görüşmelerin yapıldığı yer, hukuki, ticari ve sosyal meselelerin konuşulduğu ve görüşüldüğü önemli ve etkin bir merkez konumunda olmuştur. Hz. Muhammed (s.a.v.) , Muaz b. Cebel’i (r.a.) Yemen’e gönderirken orada önce bir mescit inşa etmesini tavsiye etmiştir. Mısır’da da Hz. Ömer’in (r.a.) emriyle yeni kurulan Fustat şehrinde bir cami yaptırılmıştır. Mısır’ın sembollerinden Ezher Üniversitesi de tamamen cami etrafında oluşmuş bir üniversitedir. Emeviler döneminin sembol eserleri camiler olmuş ve camilerin verdiği ruh fethedilen yerlere taşınmıştır. Osmanlı döneminde de fethedilen beldelerde ilk iş olarak cami inşa edilmiştir.

Paragrafa göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) Mescitler ilk dönemlerde amacı dışında kullanılmıştır.

B) İslami eserlerin her yerde olması için fetihler yapılmıştır.

C) İlk dönemlerde zorunluluktan dolayı cami merkez olmuştur.

D) Cami merkezli şehirleşme ile İslam medeniyeti kurulmuştur.

E) Mescitler, okul olarak kullanılarak üniversiteler ortaya çıkmıştır.

 

Soru 2

I. Düşünmek ve düşündüklerini söz, yazı, çizim, resim ve diğer yollarla ifade etmek insana mahsus en temel niteliklerdendir.

II. İnsanı diğer varlıklardan ayıran, düşünmek ve düşündüklerini çeşitli yollarla ifade etmek özelliğinin baskı altına alınması ve engellenmesi insan haklarına aykırıdır.

III. Düşüncelerin, başkalarının hakları çerçevesinde ifade edilebildiği, tartışılabildiği toplumlarda kargaşa hâkim olur.

IV. İnsanların özgürce düşünebildikleri bir toplumda temel hak ve özgürlüklerin varlığından bahsedilebilir.

V. Hür iradesiyle karar veren ve tercihte bulunan kişiden dinî sorumluluklarını yerine getirmesini beklemek “Dinde zorlama yoktur.” ilkesiyle çelişir.

Düşünce ve ifade özgürlüğü ile ilgili yukarıda yer alan bilgilerden hangileri doğrudur?

A) I - II - III

B) I - II - IV

C) I - II - III - IV

D) II - III - IV - V

E) I - II - III - IV - V

 

Soru 3

Ölçülü olmak aşırılıktan uzak durmaktır. Hangi alanda olursa olsun aşırılığın her türlüsü kötüdür. Allah (c.c.) İslam’dan önceki din mensuplarını dinlerinde aşırılığa gitmemeleri konusunda uyarmıştır. Bu inançlar bağlamında görülen tevhitten sapma, şirki benimseme, insanları ilah edinme ve peygamberlerini gereğinden fazla yüceltme gibi tutumlar İslam’a göre birer aşırılık örneğidir.

Bu parçada özellikle aşağıdakilerden hangisi beklenmektedir?

A) İtidalli olmak

B) Terbiyeli olmak

C) Şahsiyet sahibi olmak

D) Karakter sahibi olmak

E) Seciyeli olmak

 

Soru 4

“Hep birlikte Allah’ın ipine sımsıkı yapışın, parçalanmayın. Allah’ın size olan nimetini hatırlayın: Hani siz birbirinize düşman kişiler idiniz de O, gönüllerinizi birleştirmişti ve O’nun nimeti sayesinde kardeş olmuştunuz. Yine siz bir ateş çukurunun tam kenarında iken oradan sizi O kurtarmıştı. İşte Allah size ayetlerini böyle açıklar ki doğru yolu bulasınız.” (Âl-i İmrân suresi, 103. ayet.)

“Kendilerine apaçık deliller geldikten sonra parçalanıp ayrılığa düşenler gibi olmayın. İşte bunlar için büyük bir azap vardır.” (Âl-i İmrân suresi, 105. ayet.)

Aşağıdaki atasözlerinden hangisi verilen ayetlerdeki birlik ve beraberlik vurgusuna uygun değildir?

A) Nerede birlik, orada dirlik.

B) Yalnız taş duvar olmaz.

C) Komşu komşunun külüne muhtaç.

D) Eski dost düşman olmaz.

E) El el ile, değirmen yel ile.

 

Soru 5

- “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve doğru söz söyleyin.” (Ahzâb suresi, 70. ayet.)

- “Kardeşine bir söz söylediğinde o sana inanırken senin ona yalan söylemiş olman ne büyük bir ihanet!”

(Ebû Dâvûd, Edeb, 71.)

- “Her kim Allah’a ve Resulüne inanıyorsa ya hayır söylesin ya da sussun.” (Müslim, İman, 74.)

Verilen ayet ve hadislerde aşağıdaki sonuçlardan hangisine ulaşılamaz?

A) İnsan kardeşi olmayanlara da doğru söz söylemelidir.

B) Yalan söylemek insanların güvenine ihanet demektir.

C) Yalan söylemek Allah’a (c.c.) karşı gelmek anlamına gelir.

D) Söylediğimiz her sözden Allah (c.c.) katında sorumluyuz.

E) Doğru söylemeyen Allah’a (c.c.) ve Resulüne iman etmiş sayılmaz.

 

Soru 6

İlk inen ayetlerden itibaren temizliğe önem veren Hz. Muhammed (s.a.v.) en büyük çevrecidir. Hz. Peygamber hayatı boyunca çevrecilik faaliyetlerinde bulunmuş, fiili olarak çevreyi korumuştur. Hz. Muhammed (s.a.v.) ; Mekke, Medine ve Tâif bölgelerini harem ilan ederek oralarda ağaç kesmeyi, bitki örtüsünü tahrip etmeyi ve avlanmayı yasaklamıştır. Hz. Peygamberin çevre ile ilgili hadisleri de bulunmaktadır.

Bu hadislerin söylenme amacı;

I. Çevreyi koruma

II. Çevreye karşı duyarlılık

III. Çevre bilinci oluşturmak

ifadelerinden hangisi/hangileridir?

A) Yalnız I

B) I - II

C) I - III

D) II - III

E) I - II - III

 

Soru 7

Aile, fert ve toplum hayatı bakımından son derece önemli bir kurumdur. O, bir yandan kadın-erkek ilişkisinin meşru bir zeminde yürütülmesini sağlarken, öte yandan ferdin huzur ve mutluluk içinde yaşamasının müsait bir ortamını oluşturur. Sağlıklı bir toplumun sağlam aile birimlerine dayandığı gerçeği de göz önüne alındığında, ailenin fert ve toplum için ifade ettiği anlam daha iyi anlaşılır. Bu bakımdan ailenin bütün din ve kültürlerde özel bir yeri vardır. İslam dini ise kadın-erkek beraberliğini insan mutluluğunun en vazgeçilmez unsuru olarak belirterek insanları evliliğe teşvik eder, evliliğin fayda ve hikmetlerine işaret eder. İslam dini bu konuda, bekâr kalmayı önemli bir dindarlık tezahürü olarak gören Hıristiyanlıktaki görüşleri benimsemez.

Parçaya göre aşağıdaki yargılardan hangisi çıkarılamaz?

A) İslam dışındaki dinlerde de aile özel bir yere sahiptir.

B) Sağlam temele oturan evlilikler toplumu ayakta tutar.

C) İslam dini mutluluk vesilesi olarak evliliği teşvik eder.

D) Aile hem fert hem de toplum için hayati öneme sahiptir.

E) Hıristiyanlıkta aileye önem verilmediği için evlilik önerilmez.

 

Soru 8

Kur’an’ın evren ile ilişkimizde ortaya koyduğu “ihtiyaç” ve “israf” kavramları çok önemlidir. İnsanın ihtiyaçlarını abartması ve israfı bir hayat tarzı hâline getirmesi, evren ile olan ilişkisini ciddi bir biçimde baltalamaktadır. Ancak evren Allah’ın (c.c.) kanunlarına göre işlediği için insan, evren üzerindeki yanlış müdahalelerinin bedelini acı bir şekilde ödemektedir. Çevre kirlilikleri, tedavisi bulunmayan hastalıkların çıkması, kanserin artması, aldığımız gıdaların bize zarar verir hâle gelmesi, evrene yapılan yanlış müdahalelerin acı bedelleridir.

Paragraftan aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?

A) Çevre sorunlarının pek çoğu israf sonucunda ortaya çıkar.

B) Evrene yapılan yanlış müdahaleler tüm insanlara zarar verir.

C) İslam dini israfa karşı çıkarken ihtiyaç kavramını öne çıkarır.

D) İsraf etmek insanları sadece ekonomik açıdan sıkıntıya sokar.

E) İnsanlar çevre ile ilişkisinde ihtiyaç-israf dengesini gözetmelidir.

 

Soru 9

“Bir kötülük gören kişi onu eliyle önlesin. Buna gücü yetmeyen diliyle karşı çıksın. Bunu da yapamayan (kötülüğe) kalben buğzetsin ki artık bu da imanın en zayıf derecesidir.” (Müslim, İman, 78.)

Bu hadiste ifade edilenler İslam’ın hangi ilkesi hakkındadır?

A) Emr-i bi’l-ma’rûf, nehy-i ani’l-münker

B) Nefsin, malın ve neslin korunması

C) Aklın ve dinin korunması

D) Fıtrata uygunluk

E) Tevhit inancı

 

Soru 10

“Ey iman edenler! Erkekler diğer erkeklerle alay etmesinler; onlar kendilerinden daha hayırlı olabilirler; kadınlar da diğer kadınlarla alay etmesinler; alay edilen kadınlar edenlerden daha hayırlı olabilirler. Birbirinizi ayıplamayın, birbirinize kötü ad takmayın. İman ettikten sonra fâsıklıkla anılmak ne kötüdür! Günahlarına tövbe etmeyenler yok mu, işte zalimler onlardır. Ey iman edenler! Zannın çoğundan sakının; çünkü zannın çoğu günahtır. Gizlilikleri araştırmayın, birbirinizin gıybetini yapmayın; herhangi biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? Bak bundan tiksindiniz! Allah’a itaatsizlikten de sakının. Allah tövbeleri çokça kabul eden ve merhameti sonsuz olandır.” (Hucurât suresi, 11-12. ayetler.)

Aşağıdakilerden hangisi bu ayetlerde anlatılan olumlu davranışlardan değildir?

A) İman etmek.

B) Zandan sakınmak.

C) Günahlardan tövbe etmek.

D) Allah’a (c.c.) itaatsizlikten sakınmak.

E) İman ettikten sonra fâsıklıkla anılmak.

 

Soru 11

İslam dini harcamalarda prensip olarak kişinin veya toplumun yararını düşünerek içki, kumar ve rüşvet gibi topluma herhangi bir şekilde zarar veren harcamaları yasaklamıştır. Dinimizde ihtiyaçların makul ölçülerde karşılanması ve artan imkânların bunlara sahip olmayanların istifadesine sunulması teşvik edilmiştir.

Bu parçaya göre aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Bazı harcamalar topluma zarar verebilmektedir.

B) Kişi zekâtını verdiği malını istediği yere harcayabilir.

C) İslam’da artan imkânların infak edilmesi teşvik edilir.

D) İslam’da ihtiyaçlara göre makul harcama yapılması istenir.

E) Harcamalarda toplumun yararı da göz önünde bulundurulur.

 

Soru 12

İnsanların toplum halinde yaşamaları, birbirleri karşısında duruma göre sayılamayacak kadar haklar ve sorumluluklar doğurur. “Temel insan hakları” diye anılan ve çağımızda büyük bir önem verilen hakların, zamanımızın bir keşfiymiş gibi ortaya konması kesinlikle yanlış ve yanıltıcıdır. Esasen bütün ilahî dinler, bu hakların önemini ifade etmiştir. Yaşama hakkı, kişilerin şahsiyet ve onurlarının korunması, özel hayatın gizliliği, din ve vicdan hürriyeti gibi temel insan hakları olarak sunulanların dışında İslâm dini vatandaşlık, sığınma, ikamet, seyahat ve güvenlikle ilgili haklar; öğrenme, bilgi edinme, haber alma, düşünce ve ifade hürriyeti, seçme ve seçilme, örgütlenme, kanun karşısında eşitlik gibi sosyal ve siyasî haklar; mülk edinme, çalışma, tasarruf ve harcama gibi ekonomik haklar konusunda da düzenlemeler getirmiştir.

Paragrafa göre aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Temel insan hakları birçok hakkı kapsamaktadır.

B) İlahî dinlerin hepsinde insan haklarına vurgu yapılmıştır.

C) İslam dini insan haklarını çok kapsamlı şekilde ele almaktadır.

D) Temel insan haklarına verilen önem çağımızda ortaya çıkmıştır.

E) Toplumsal yaşam farklı hak ve özgürlüklerin doğmasına neden olmuştur.

 

Soru 13

(I) Ahlakın güzelleşmesi, iyi bir karakter eğitimi ile mümkün olur. (II) Karakterin oluşması yaşam boyu devam eden bir süreçtir. (III) Hz. Muhammed’in (s.a.v.) ahlakın güzelleşmesi ile ilgili duası şöyledir: “Allah’ım, dış (bilgi yelpazesi com) görünüşümü güzel yarattığın gibi ahlakımı da güzelleştir.” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, C 2, s. 403.) (IV) Sağlam bir karakter oluşturmak için, önce insanın doğru bir inanç sistemine sahip olması gerekir. (V) İnanç sistemine uygun bir yaşantı, insanın iradesini güçlendirmesiyle olur.

Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisinde/ hangilerinde ahlak ile terbiye arasındaki ilişkiye değinilmiştir?

A) Yalnız I

B) Yalnız II

C) Yalnız III

D) I-IV

E) II-V

 

Soru 14

Yüce Allah, Hz. Muhammed’i (s.a.v.) “en güzel örnek” diye nitelemiş ve Müslümanların hayatta onu rehber edinmelerini istemiştir. Kur’an ahlakıyla hareket eden Hz. Muhammed (s.a.v.) dünya ve ahiret dengesini gözetmiştir.

Altı çizili sözlerle asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Müslümanların Hz. Muhammed’i (s.a.v.) örnek almaları gerektiği

B) Hz. Muhammed’in (s.a.v.) her zaman ölçülü hareket ettiği

C) Hz. Muhammed’in (s.a.v.) her konuda çekimser davrandığı

D) Hz. Muhammed’in (s.a.v.) her zaman iyimser davrandığı

E) Hz. Muhammed’in (s.a.v.) dünyadan çok ahireti önemsediği

 

Soru 15

Hz. Mevlânâ’ya göre, toplumdaki birlik ve beraberliğin devamı için gerekli olan husus, toplum fertlerinin yardımlaşma ve dayanışma içinde olmasıdır. Çünkü birlikten ve yardımlaşmadan güç doğar, dağınıklıktan ise zaaf oluşur. Toplumun birlik, beraberlik ve huzur içinde yaşayabilmesi için gerekli olan diğer husus ise fertlerin birbirlerini anlamaya çalışmasıdır. Bazen toplumun birçok ferdi aslında aynı düşünce ve hedefte olmasına rağmen ön yargılardan kurtulamadığı için diğer insanları anlayamaz ya da yanlış anlar.

Bu parçanın sonuna düşüncenin akışına göre aşağıdaki cümlelerden hangisi getirilmelidir?

A) Nitekim Hz. Mevlânâ, Mesnevi’ye “Dinle!” sözüyle başlamıştır.

B) Bu problemin giderilmesi için insanların ön yargısız ve iyi niyetle birbirini dinlemesi gerekir.

C) Toplumun sayıca çok olmasından ziyade, bencillikten ve tembellikten uzak olmaları önemlidir.

D) Hz. Mevlânâ’nın birlik ve beraberlik konusunda anlattığı hikâyeler ve nasihatler çok önemli hayat düsturlarıdır.

E) Toplu hâlde yaşayan insanlar, hoşlanmasalar da iyiliğin hâkim kılınabilmesi için birtakım kurallara uymakla yükümlüdür.

 

Soru 16

‘Bir kişi hakkında kötü düşünmek, kötü kanaate sahip olmak ve hakkında bilmeden hüküm vermek’ anlamına gelen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) İftira

B) Gıybet

C) Haset

D) Lakap

E) Suizan

 

Soru 17

Ölçülü olmak (itidalli olmak) (I) , dengeli hareket etmek ve aynı I zamanda davranışlarda aşırılıktan uzak durmaktır.

İslam ahlakı insanı yüceltmeyi, tutum ve davranışlarında olgunluğa (erdemliliğe) (II) ulaştırmayı amaçlar.

Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de; İslam’ın orta yolu benimsediğini, Müslümanların da dengeli (vasat) (III) bir ümmet olduğunu ifade etmiştir.

Dengeli ümmet “inancında, ahlakında, her türlü tutum ve davranışlarında doğruluk, dürüstlük ve adalet çizgisinde kalmayı başaran sağduyulu (aklıselim sahibi) (IV) , ölçülü, insaflı (eli açık) (V) , uyumlu nesil ve toplum” anlamına gelir.

Bu parçada numaralanmış sözlerden hangisinin anlamı parantez ( ) içinde verilen açıklamayla uyuşmamaktadır?

A) I

B) II

C) III

D) IV

E) V

 

Soru 18

“İyice bilmediğin bir şeyin ardına düşme! Çünkü kulak, göz, kalp bunların hepsi yaptıklarından sorumludur.” (İsrâ suresi, 36. ayet.)

“Her duyduğunu söylemesi kişiye yalan olarak yeter.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 80.)

Verilen ayet ve hadiste vurgulanan asıl husus aşağıdakilerden hangisidir?

A) İnsan bilmediği konuları araştırmamalıdır.

B) İnsan bilmediği şeyler hakkında araştırmadan konuşmamalıdır.

C) Duyu organlarımızla araştırma yapmak yeterli olmayabilir.

D) İnsanın her duyduğu, doğru olmayabilir.

E) Duyduğumuz her şeyi başkalarına aktarmamalıyız.

 

Soru 19

Topluma karşı sorumluluklarımızın başında insan haklarına saygı göstermek gelir. Bu saygının gereği olarak insanlara zarar verecek söz ve davranışlardan uzak durmamız gerekir. İslam dini, fert ve toplum haklarına yönelik bütün ihlalleri yasaklamıştır. İnsanların düşünce ve ifade özgürlüğünü güvence altına alan İslam; gerginliğe, anlaşmazlığa sebep olacak işler yapılmasını, insanların serbest düşüncelerine karşı baskı kurulmasını da yasaklamıştır. İnsanların bir dine inanmaya zorlanması İslam’ın özüne ters düşer.

Paragrafa göre aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Haklara saygı göstermek toplumsal görevlerimizdendir.

B) İnanç özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğüne dayanır.

C) İslam dini insanları inanç konusunda serbest bırakmıştır.

D) İslam dini, haklar ve özgürlükleri güvence altına almıştır.

E) İslam dini, düşünce özgürlüğünün sınırlarını belirlemiştir.

 

Soru 20

(I) Ahlak, din ve hukuk gibi disiplinler, yaptıkları düzenlemelerle insan hürriyetinin sınırlarını belirlerler. (II) Varlıklar içerisinde ahlaken değerlendirmeye tabi olan, insandan başka bir varlık yoktur. (III) “Ayıp”, “günah” ve “yasak” kavramları, bir anlamda insan hürriyetinin dinî, ahlaki ve hukuki normlara göre düzenlenmesine zemin hazırlar. (IV) Ahlak, din ve hukukun düzenlemeleri sayesinde, insanların bir arada huzur içinde yaşamaları mümkün olur. (V) İnsanların barış ve huzur içerisinde yaşamaları İslam’ın temel

amaçlarından biridir.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisi düşüncenin akışını bozmaktadır?

A) I

B) II

C) III

D) IV

E) V

 

BAŞARILAR DİLERİM...

 

CEVAP ANAHTARI

 

1-D 2-B 3-A 4-D 5-E

6-E 7-E 8-D 9-A 10-E 11-B 12-D

13-A 14-B 15-B 16-E 17-E

18-B 19-E 20-B

 

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ 10. SINIF 2. DÖNEM 1. YAZILI SORULARI
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ YAZILI SORULARI
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

YAZILI SORULARI, YAZILI ARŞİVİ ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ KONU ANLATIMLAR
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ SORU BANKASI, TEST SORULARI
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<
 

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz: