Bilgiyelpazesi Net ÜYELİKSİZ BEDAVA BİLGİ KAYNAĞI Konu Anlatımlar, Test Soruları, Yazılı Soruları
Eğitim Öğretim Tüm Konular
Tiyatro Oyunları, Skeçler, Piyesler
Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri
Kitap Özetleri
Belirli Gün ve Haftalar İle İlgili Tüm Belgeler
Konu Anlatımlı Dersler
İlahiler, İlahi Sözleri
Rehberlik Köşesi Belgeler, Araştırmalar, Yazılar
Roman Özetleri
Soru Bankası, Test Soruları
Yazarların, Şairlerin Hayatı, Eserleri / Kitapları, Edebi Kişilikleri
Yazılı Soruları - Yazılı Arşivi
Atasözleri ve Özellikleri
Belirli Gün ve Haftalar İle İlgili Tüm Belgeler
Coğrafya Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi İle İlgili Yazılılar, Testler
Çeşitli Yazılar, Oradan Buradan
Çocuk Eğitimi
Çocuk Oyunları, Oyunlar
Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri
Dede Korkut Hikayeleri, Özetleri, Özellikleri
Destan, Destanlarımız Ve Özellikleri
Dil İle Kültür Arasındaki İlişki, Dil Nedir, Kültür Nedir
Edebiyat Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Eğitim Bilimleri Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test Soruları
Enler Bölüm Bölüm
Fen ve Teknoloji Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Gelişim Ve Öğrenme Psikolojisi Dersi Konu Anlatımlar, Testler
Güzel Sözlerden Seçmeler, Özdeyişler, Vecizeler
Hazır Cevaplar
Hikayelerden Seçmeler
İllerimiz Ve İlçelerimiz Özellikleri Türkiye Tanıtımı
İlginç Ve Eğlenceli Bilgiler
İlkler Bölüm Bölüm
İngilizce Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
İnkılap Tarihi Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
İsimler Ve Anlamları
Karne Bilgileri Öğretmen Görüşü Örnekleri
Kitap Özetleri
Konu Anlatımlı Dersler
Masallardan Seçmeler
Matematik Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Muhasebe Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Ninni Ninni Ninniler, Ninnilerden Seçmeler
Pratik Bilgiler
Rehberlik Köşesi Belgeler, Araştırmalar, Yazılar
Roman Özetleri
Sayışmaca - Sayışmacalar, Sayışmacalardan Seçmeler
Sizin Gönderdikleriniz
Soru Bankası, Test Soruları
Sözlük Türkçe - İngilizce - Almanca
Şiir Koleksiyonu - Seçme Güzel Şiirler
Tarih Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
TC İnkılap Tarihi Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Tekerleme - Tekerlemeler, Tekerlemelerden Seçmeler
Tiyatro Oyunları, Skeçler , Piyesler
Türkçe Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test Soruları
Türküler, Türkü Sözleri, Türkülerimiz
Uluslararası İlişkiler Ve Politika İle İlgili Konu Anlatımlar
Vatandaşlık, Anayasa, İnsan Hakları Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Yazarların, Şairlerin Hayatı, Eserleri / Kitapları, Edebi Kişilikleri
Yazılı Soruları - Yazılı Arşivi 
Devamını Göster >>>

EĞLENELİM GÜLELİM

BİLGİSAYAR OYUNLARI

YEMEK TARİFLERİ

Yemek Tarifleri Beslenme Ve Mutfak

DİNİM İSLAMİYET

EĞİTİM ÖĞRETİM

egitim-ögretim

KONU ANLATIMLI DERS

YAZILI SORULARI

SORU BANKASI TESTLER

Soru Bankası Test Soruları

REHBERLİK KÖŞESİ

ROMAN HİKAYE ŞİİR

 

   

Geri Dönüş Yolu: Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Türkçe Dersi İle İlgili Test Soruları Soru Bankası

SES BİLGİSİ / SES OLAYLARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (3) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

 

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, kaynaştırma sesi kullanılmamıştır?

a) Bu bağ, suyunu şu pınardan alır.

b) Odayı bugün de düzenleyemedin.

c) Bu konuyu seninle tartışamam.

d) Yedişer soru yapacaktık bu konuda.

e) Sesini duyamadım, senin.

 

2. Dilimizde sert (tonsuz) ünsüzle biten sözcüklere gelen ekler sert (tonsuz) ünsüzle başlar.

Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi bu kurala uymaz?

a) Çevreme baktım; ama seni göremedim.

b) Burada seçkin insanlar bulunur.

c) Beni anlaşılmaz bir üçgen içine aldılar.

d) Bana düşkün olduğunu bilirsin.

e) O da tiyatroyu seçti, son günlerinde.

 

3.

1. Artık, böbreği iflas etmişti.

2. Sütü çanağa boşalttı.

3. Anıta, akın akın gidiyor, insanlar

4. Kitapları dolaba yerleştirdi.

5. Yurda gizlice girenler, yakalandı.

Bu cümlelerin hangisinde ünsüz yumuşaması örneklenmez?

a) 1                 b) 2               c) 3              d) 4                    e) 5

 

4. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerin hangisinde kaynaştırma harfi kullanılmamıştır?

a) Sorunun çözümlenmesi para isterdi.

b) Oraya biz de yürüyeceğiz.

c) Her sevginin bir gözyaşı vardır.

d) Babasının durumu belli değildi.

e) Ona kadar saydık.

 

5. Aşağıdaki dizelerin hangisinde ulama görülmez?

a) Bir sonbahar akşamı… Sahillerdeyim.

b) Sahilden uzaklaştı son yolcular da…

c) Rüzgarların elinde kırık bir neyim.

d) Gökler esmer ve derin … Kimden sorayım kimi?

e) Sararmış bahçesiyle tenha bir yalı…

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü düşmesi örneklenmez?

a) Ateş olmayan yerden, duman çıkmaz.

b) Bu gidişle eve sabaha ancak varırız.

c) Son yıllarda teknoloji iyice ilerledi.

d) Oğlunuzun başarısı, herkesi imrendiriyor.

e) Bu ekler, (bilgi yelpazesi.net) ismin hal ekleridir.

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözcükler tümüyle büyük ünlü uyumuna uyar?

a) Meydan yine hınca hınç doluydu.

b) Bahçeye yeni fidanlar dikildi.

c) Dudakları iyice büzülüp kaldı.

d) Bu terazinin ayarı iyice bozuktu.

e) Pehlivanlar  Kırkpınar’ı doldurdu.

 

8. Aşağıdakilerin hangisinde ulama yoktur?

a) Arabacı, neşeyle kırbacı şaklattı.

b) Başarısıyla milletinin alnını ağartmıştır.

c) Çardak altında uzanıp yattı.

d) Hemen bayarak altında toplandık.

e) Bahçenin ortasında güzel bir havuz vardı.

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, küçük ünlü uyumuna uymaz?

a) Görüşmek, buruda tutkuydu.

b) Yorgunluk, gözlerine iyice çökmüştü.

c) Günler, bizi iyice etkisine almıştı.

d) Yağmur bütün gece hiç dinmedi.

e) Yollar, bu sahilde bitiyordu.

 

10.

Alnında nurdan bir ışık

Geceyi aydınlattı her dem

Yüreğin sevgi yumağı

Kötülüklerden arınmış

İyilik meleği

Dizelerinde aşağıdakilerden hangisi görülmez?

a) ünsüz yumuşaması

b) ünsüz düşmesi

c) ünlü düşmesi

d) ünsüz benzeşmesi

e) ulama

 

CEVAP ANAHTARI

1.e    2.c    3.c   4.e    5.e    6.a    7.c    8.a    9.d    10.b

 

“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

EKLEMEK İSTEDİKLERİNİZ VARSA AŞAĞIDAKİ "Yorum Yaz" kısmına ekleyebilirsiniz.

Yorumlar

.

1. **Yorum**
->Yorumu: güzelmişş siz de bence yorum yazın tavsiye ederim 
->Yazan: esra.

>>>YORUM YAZ<<<
Not: Yorum Yaz Bölümünden Yazılar Da Gönderebilirsiniz. Yazıyı belgenizden kopyalayıp
aşağıdaki
Yorumunuz Kutucuğu'na yapıştırmanız yeterli...

 Adınız:
 Yorumunuz :


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


Eklediğiniz yorumlar/yazılar onaylandıktan sonra siteye eklenecektir.

 E Mail
(Zorunlu Değil):

Yorum Yazı KAPA/AÇ


 
 


<<<TELIF HAKKI KONUSU (ALTTAKI KAYAN YAZI) LÜTFEN OKUYUNUZ !.>>>

...Degerli Ziyaretçilerimiz... Sitemizde sizler için hazirladigimiz binlerce yazi bulunmaktadir... Hassas davranmamiza karsin gözümüzden kaçan bazi yazilar telif hakkiyla korunuyor olabilir... Telif Hakkiyla korunan yazilarla karsilasirsaniz (KAYNAK GÖSTERMENIZ SARTIYLA) yazilarin altindaki YORUM YAZ kismina bildirmenizi rica ederiz... Bu tür yazilar derhal siteden kaldirilacaktir... Saygilarimizla ... Bilgiyelpazesi Ekibi...