Geri Dönüş Yolu: Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Türkçe Dersi İle İlgili Test Soruları Soru Bankası

KELİMENİN YAPISI / SÖZCÜĞÜN YAPISI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (2) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

(EK KÖK GÖVDE – BASİT, TÜREMİŞ, BİRLEŞİK KELİMELER TEST SORULARI)

 

1. Aşağıdaki cümlelerde yer alan “” ekiyle türemiş sözcüklerden hangisi yansımadan türetilmemiştir?

a) Bir homurtu duyuldu, karanlığın içinde

b) Birden çatırtılar duyulmaya başlandı.

c) Bu gürültü beni huzursuz etti.

d) Bu çözelti incelendi mi?

e) Bu cıvıltılar da nereden geliyor?

 

2. Aşağıda verilen cümlelerden hangisinde “-gin” eki, farklı türde sözcük türetmiştir?

a) Coşkun derenin suyuna kapıldık.

b) O da pişkin insanlardan biriydi.

c) Geçkin yaşına rağmen dimdik duruyordu.

d) Bir arka sokakta yangın vardı.

e) Olgun insanlardan zarar gelmez ki…

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, yapıca diğerlerinden farklıdır?

a) Başımızda sert bir müdür vardı.

b) İhtiyarın ellerinde ince çizgiler oluştu.

c) Kitabın içinde kurumuş bir gül gördüm.

d) Adam ekmeğini taştan çıkarıyordu.

e) Genel nüfus sayımı, bu yıl yapılacakmış.

 

4. Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde “- gin” ekiyle türetilen sıfat, niteleme görevinde değildir?

a) Dalgın adam yolun ortasında kaldı.

b) O da hayatından bezgin insanlardan buruydu.

c) Seçkin, toplumda kendisine özel yer bulabilendir.

d) Yorgun adımlarla evin yolunu tuttu.

e) Keskin bir zekanın ürünüydü, bu düşünceler.

 

5. Şiirin güzelliğini yaratan en önemli etken, dilin bağımsızlığıdır. Ozanın başarısı, gelişmiş bir dille yazmasıyla yakından (bilgi yelpazesi.net) ilgilidir. Ozan, konunun yanında bir yığın kavramı dilde bulur.

Altı çizili sözcüklerden hangisinin aldığı ek diğerlerinden farklı işlevdedir?

a) şiirin             b) dilin               c) ozanın                d) konunun                 e) yığın

 

6. Hangi seçenekteki sözcükler, yapıları bakımından diğerlerinden farklıdır?

a) Liseli, evci, ikişer

b) Çizgi, atak, elek

c) Kelebek, ağaçlar, bağlar

d) Utanç, çatı, geçit

 

7. Altı çizili sözcüklerden hangisi, yapısı bakımından diğerlerinden farklıdır?

a) Bence bu örtü buraya yakışmamış.

b) Hepimiz kalıcı çalışmalar yapmalıyız.

c) Salgın hastalıklardan korunmalıyız.

d) Çocuklardan yardım istesek mi?

 

8. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi bileşik sözcük değildir?

a) Burası tarıma elverişli bir yerdir.

b) Kardeşim çok unutkan bir çocuk oldu.

c) Bu mağaraya girebilecek kişi var mı?

d) Kapkaççılar kadının yaralanmasına yol açmışlar.

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bileşik sözcük yoktur?

a) Siz de bizimle maça gelebilir misiniz?

b) İstanbul artık gökdelenler şehri oldu.

c) Çocukken arkadaşlarla beştaş oynardık.

d) Her yaşın kendine göre güzellikleri vardır.

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili ek, diğerlerinden farklıdır?

a) Senin derdin çok mu fazla?

b) İstemem, bütün her şey senin olsun.

c) Kitabın konusu çok güzel.

d) Kardeşin daha önce de gelmişti.

 

CEVAP ANAHTARI

1.d    2.d    3.e    4.c    5.e    6.c    7.d    8.b    9.d    10.c

 

“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

EKLEMEK İSTEDİKLERİNİZ VARSA AŞAĞIDAKİ "Yorum Yaz" kısmına ekleyebilirsiniz.

Yorumlar

.

2. **Yorum**
->Yorumu: çok teşekkürlerrrr başbelası hocamızdan azar işitmadim sağolllll
->Yazan: elif yeren.

->Yazan   : Betüş
->Yorumu: çok güzel bir site aradığım soruları buldum teşk ederim ellerinize sağlık teşk ederim tekrardan ....

>>>YORUM YAZ<<<
Not: Yorum Yaz Bölümünden Yazılar Da Gönderebilirsiniz. Yazıyı belgenizden kopyalayıp
aşağıdaki
Yorumunuz Kutucuğu'na yapıştırmanız yeterli...

 Adınız:
 Yorumunuz :


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


Eklediğiniz yorumlar/yazılar onaylandıktan sonra siteye eklenecektir.

 E Mail
(Zorunlu Değil):

Yorum Yazı KAPA/AÇ


 
 


<<<TELİF HAKKI KONUSU (ALTTAKİ KAYAN YAZI) LÜTFEN OKUYUNUZ !.>>>

...Degerli Ziyaretçilerimiz... Sitemizde sizler için hazirladigimiz binlerce yazi bulunmaktadir... Hassas davranmamiza karsin gözümüzden kaçan bazi yazilar telif hakkiyla korunuyor olabilir... Telif Hakkiyla korunan yazilarla karsilasirsaniz (KAYNAK GÖSTERMENIZ SARTIYLA) yazilarin altindaki YORUM YAZ kismina bildirmenizi rica ederiz... Bu tür yazilar derhal siteden kaldirilacaktir... Saygilarimizla ... Bilgiyelpazesi Ekibi...















Eğitim Öğretim Tüm Konular
Tiyatro Oyunları, Skeçler, Piyesler
Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri
Kitap Özetleri
Belirli Gün ve Haftalar İle İlgili Tüm Belgeler
Konu Anlatımlı Dersler
İlahiler, İlahi Sözleri
Rehberlik Köşesi Belgeler, Araştırmalar, Yazılar
Roman Özetleri
Soru Bankası, Test Soruları
Yazarların, Şairlerin Hayatı, Eserleri / Kitapları, Edebi Kişilikleri
Yazılı Soruları - Yazılı Arşivi
Atasözleri ve Özellikleri
Belirli Gün ve Haftalar İle İlgili Tüm Belgeler
Coğrafya Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi İle İlgili Yazılılar, Testler
Çeşitli Yazılar, Oradan Buradan
Çocuk Eğitimi
Çocuk Oyunları, Oyunlar
Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri
Dede Korkut Hikayeleri, Özetleri, Özellikleri
Destan, Destanlarımız Ve Özellikleri
Dil İle Kültür Arasındaki İlişki, Dil Nedir, Kültür Nedir
Edebiyat Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Eğitim Bilimleri Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test Soruları
Enler Bölüm Bölüm
Fen ve Teknoloji Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Gelişim Ve Öğrenme Psikolojisi Dersi Konu Anlatımlar, Testler
Güzel Sözlerden Seçmeler, Özdeyişler, Vecizeler
Hazır Cevaplar
Hikayelerden Seçmeler
İllerimiz Ve İlçelerimiz Özellikleri Türkiye Tanıtımı
İlginç Ve Eğlenceli Bilgiler
İlkler Bölüm Bölüm
İngilizce Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
İnkılap Tarihi Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
İsimler Ve Anlamları
Karne Bilgileri Öğretmen Görüşü Örnekleri
Kitap Özetleri
Konu Anlatımlı Dersler
Maniler, Manilerimiz
Masallardan Seçmeler
Matematik Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Meslek Tanıtımları, Meslek Seçimi, Özellikleri
Muhasebe Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Ninni Ninni Ninniler, Ninnilerden Seçmeler
Pratik Bilgiler
Rehberlik Köşesi Belgeler, Araştırmalar, Yazılar
Roman Özetleri
Sayışmaca - Sayışmacalar, Sayışmacalardan Seçmeler
Sizin Gönderdikleriniz
Soru Bankası, Test Soruları
Sözlük Türkçe - İngilizce - Almanca
Şiir Koleksiyonu - Seçme Güzel Şiirler
Tarih Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
TC İnkılap Tarihi Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Tekerleme - Tekerlemeler, Tekerlemelerden Seçmeler
Tiyatro Oyunları, Skeçler , Piyesler
Türkçe Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test Soruları
Türküler, Türkü Sözleri, Türkülerimiz
Uluslararası İlişkiler Ve Politika İle İlgili Konu Anlatımlar
Vatandaşlık, Anayasa, İnsan Hakları Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Yazarların, Şairlerin Hayatı, Eserleri / Kitapları, Edebi Kişilikleri
Yazılı Soruları - Yazılı Arşivi 
Devamını Göster >>>

EĞİTİM ÖĞRETİM

egitim-ögretim

KONU ANLATIMLI DERS

YAZILI SORULARI

SORU BANKALARI

Soru Bankası Test Soruları

REHBERLİK KÖŞESİ

EĞLENELİM GÜLELİM

BİLGİSAYAR OYUNLAR

YEMEK TARİFLERİ

Yemek Tarifleri Beslenme Ve Mutfak

DİNİM İSLAMİYET

SAĞLIKLI YAŞAM

ROMAN HİKAYE ŞİİR