Geri Dönüş Yolu: Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Türkçe Dersi İle İlgili Test Soruları Soru Bankası

KELİMEDE ANLAM / SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (9) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

 

1. “-ce, -ca” eki, aşağıdaki cümlelerin hangisinde eklendiği kelimeye benzerlik anlamı katmıştır?

a) Yıllarca yurt dışında yaşamıştı.

b) Tiyatrodan çıkınca eve gittik.

c) İnsanca yaşamak herkesin hakkıdır.

d) Geç kaldığı için, sessizce yerine oturdu.

 

2. “sınıf” sözcüğü, aşağıdaki cümlelerin hangisinde ötekilerden farklı bir anlamda kullanılmıştır?

a) Sınıftayken farklı, dışarıda farlı davranıyor.

b) Türkçe derslerinde sınıfın ön sıralarında toplanırdık.

c) Bu, okulun en büyük sınıflarından biridir.

d) Sınıfımız adına bir konuşma yapmak istiyorum.

e) Çağrı, geç saatlere kadar sınıfta çalışırdı.

 

3. Aşağıdaki deyimlerden hangisi "mecaz" anlamlıdır?

A) Çoğu gitti azı kaldı.

B) İyi gün dostu.

C) Hem suçlu, hem güçlü.

D) Soyup soğana çevirdi.

 

4.

1. Konuklarımıza şeker tuttum.

2. Geçmişte yadırgananlar, bugün tutmuştur.

3. Adamı tutmayın, evine gitsin.

4. Dağların başını duman tutmuş.

Aşağıdakilerden hangisi, “tutmak” sözcüğünün yukarıdaki cümlelerde kazandığı anlamlardan biri değildir?

a) kaplamak

b) ikram etmek

c) benimsemek

d) alıkoymak

e) sanmak

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, mecaz anlamıyla kullanılmıştır?

a) Bu düşünceleri gerçekten sindirmiş aydınların tutumuna bir bakın.

b) Elverişli durumların kukusunu hemencecik alıyor.

c) Genç kadının, korkudan sinirleri bozuldu.

d) İskele memuru, zayıf, kuru, asabi bir adamdı.

e) Yemek vakti gelmiş, misafirler sofraya oturmuşlardı.

 

6. “çekilmek” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde başka sözcüklerle deyim oluşturmamıştır?

a) Düşman, şiddetli direnişe dayanamayarak çekildi.

b) Emekliye ayrıldıktan sonra kabuğuna çekildi.

c) El ayak çekildikten sonra gizlice bodruma indi.

d) Savcı kavgada silah çekildiğini iddia ediyor.

e) Daha güzel günler uğruna az mı çile çekildi?

 

7. “baş” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde gerçek anlamıyla kullanılmıştır?

a) Öğrenciler teneffüste öğretmenin başına üşüştüler.

b) Onunla başa çıkamazsın, demiştim.

c) Başa gelen çekilirmiş, ne yapalım…

d) Başım ağrıyor; lütfen biraz sessizlik…

e) Yine iş başa düştü desenize!

 

8. Aşağıdakilerin hangisinde “bağlamak” sözcüğünün anlamıyla kullanımı birbirine uymamaktadır?

a) Bir şeye karşı ilgi, istek uyandırmak: Kardeşim, ne yapsak da seni bu eve bağlayabilsek acaba?

b) Başka bir işle uğraşamaz olmak, başka şeye vakit ayıramamak: Bu iş beni bağladı.

c) Oluşmak, meydana gelmek, tutmak: Lambanın şişesi is bağlamış.

d) Ayırmak, (bilgi yelpazesi.net) tahsis etmek: Yaşlı kadına aylık bağladılar.

e) Gönlünü kazanmak: Bu sözler bizi bağlamamalı.

 

9. Aşağıdakilerin hangisinde doğadan insana aktarma yapımlaştır?

a) Oturmuş dertleşir, yüzsüz bir ayna sağır duvarlar

b) Toplarım gözlerinden dökülen binlerce inciyi

c) Acımasız zaman gardiyan olmuş, bekler köşede

d) Uyma sakın bu vefasız bahara, kaçıp da gitme

e) Alışıktı bana uzayıp giden dost kaldırımlar

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde duyularla ilgili kavramlar arasında bir aktarma yapılmıştır?

a) Bir hafta boyunca Ege’nin serin sularında yüzmüştük.

b) Ilık bir ilkbahar akşamında ateş yakıp şarkılar söylemiştik.

c) Günlerdir acı çektiğini belli etmemek için elinden geleni yapıyordu.

d) Haftalarca kampta kalınca yumuşacık yatağını, sıcak evini özlemişti.

e) O, öğrenciler arasında taviz vermeyen tutumlarıyla, sert bakışlarıyla tanınırdı.

 

CEVAP ANAHTARI

1.c    2.d    3.d    4.e    5.a    6.a    7.d    8.e    9.b    10.e

 

“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

EKLEMEK İSTEDİKLERİNİZ VARSA AŞAĞIDAKİ "Yorum Yaz" kısmına ekleyebilirsiniz.

Yorumlar (HenüzYorumYapılmamış)

.

>Yazan: ...
>Yorum:
... .

>>>YORUM YAZ<<<
Not: Yorum Yaz Bölümünden Yazılar Da Gönderebilirsiniz. Yazıyı belgenizden kopyalayıp
aşağıdaki
Yorumunuz Kutucuğu'na yapıştırmanız yeterli...

 Adınız:
 Yorumunuz :


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


Eklediğiniz yorumlar/yazılar onaylandıktan sonra siteye eklenecektir.

 E Mail
(Zorunlu Değil):

Yorum Yazı KAPA/AÇ


 
 


<<<TELİF HAKKI KONUSU (ALTTAKİ KAYAN YAZI) LÜTFEN OKUYUNUZ !.>>>

...Degerli Ziyaretçilerimiz... Sitemizde sizler için hazirladigimiz binlerce yazi bulunmaktadir... Hassas davranmamiza karsin gözümüzden kaçan bazi yazilar telif hakkiyla korunuyor olabilir... Telif Hakkiyla korunan yazilarla karsilasirsaniz (KAYNAK GÖSTERMENIZ SARTIYLA) yazilarin altindaki YORUM YAZ kismina bildirmenizi rica ederiz... Bu tür yazilar derhal siteden kaldirilacaktir... Saygilarimizla ... Bilgiyelpazesi Ekibi...

Eğitim Öğretim Tüm Konular
Tiyatro Oyunları, Skeçler, Piyesler
Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri
Kitap Özetleri
Belirli Gün ve Haftalar İle İlgili Tüm Belgeler
Konu Anlatımlı Dersler
İlahiler, İlahi Sözleri
Rehberlik Köşesi Belgeler, Araştırmalar, Yazılar
Roman Özetleri
Soru Bankası, Test Soruları
Yazarların, Şairlerin Hayatı, Eserleri / Kitapları, Edebi Kişilikleri
Yazılı Soruları - Yazılı Arşivi
Atasözleri ve Özellikleri
Belirli Gün ve Haftalar İle İlgili Tüm Belgeler
Coğrafya Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi İle İlgili Yazılılar, Testler
Çeşitli Yazılar, Oradan Buradan
Çocuk Eğitimi
Çocuk Oyunları, Oyunlar
Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri
Dede Korkut Hikayeleri, Özetleri, Özellikleri
Destan, Destanlarımız Ve Özellikleri
Dil İle Kültür Arasındaki İlişki, Dil Nedir, Kültür Nedir
Edebiyat Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Eğitim Bilimleri Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test Soruları
Enler Bölüm Bölüm
Fen ve Teknoloji Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Gelişim Ve Öğrenme Psikolojisi Dersi Konu Anlatımlar, Testler
Güzel Sözlerden Seçmeler, Özdeyişler, Vecizeler
Hazır Cevaplar
Hikayelerden Seçmeler
İllerimiz Ve İlçelerimiz Özellikleri Türkiye Tanıtımı
İlginç Ve Eğlenceli Bilgiler
İlkler Bölüm Bölüm
İngilizce Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
İnkılap Tarihi Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
İsimler Ve Anlamları
Karne Bilgileri Öğretmen Görüşü Örnekleri
Kitap Özetleri
Konu Anlatımlı Dersler
Maniler, Manilerimiz
Masallardan Seçmeler
Matematik Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Meslek Tanıtımları, Meslek Seçimi, Özellikleri
Muhasebe Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Ninni Ninni Ninniler, Ninnilerden Seçmeler
Pratik Bilgiler
Rehberlik Köşesi Belgeler, Araştırmalar, Yazılar
Roman Özetleri
Sayışmaca - Sayışmacalar, Sayışmacalardan Seçmeler
Sizin Gönderdikleriniz
Soru Bankası, Test Soruları
Sözlük Türkçe - İngilizce - Almanca
Şiir Koleksiyonu - Seçme Güzel Şiirler
Tarih Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
TC İnkılap Tarihi Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Tekerleme - Tekerlemeler, Tekerlemelerden Seçmeler
Tiyatro Oyunları, Skeçler , Piyesler
Türkçe Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test Soruları
Türküler, Türkü Sözleri, Türkülerimiz
Uluslararası İlişkiler Ve Politika İle İlgili Konu Anlatımlar
Vatandaşlık, Anayasa, İnsan Hakları Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Yazarların, Şairlerin Hayatı, Eserleri / Kitapları, Edebi Kişilikleri
Yazılı Soruları - Yazılı Arşivi 
Devamını Göster >>>

EĞİTİM ÖĞRETİM

egitim-ögretim

KONU ANLATIMLI DERS

YAZILI SORULARI

SORU BANKALARI

Soru Bankası Test Soruları

REHBERLİK KÖŞESİ

EĞLENELİM GÜLELİM

BİLGİSAYAR OYUNLAR

YEMEK TARİFLERİ

Yemek Tarifleri Beslenme Ve Mutfak

DİNİM İSLAMİYET

SAĞLIKLI YAŞAM

ROMAN HİKAYE ŞİİR