Sponsorlu Bağlantılar

Geri Dönüş Yolu: Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Türkçe Dersi İle İlgili Test Soruları Soru Bankası

KELİMEDE ANLAM / SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (8) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

 

1. “Doldurmak” kelimesi hangi cümlede mecaz anlamıyla kullanılmıştır?

a)  Arkadaşımı benim hakkımda doldurmuşlar.

b)  Yemeğin kokusu odayı doldurmuş.

c)  Çocuk altı yaşını doldurdu.

d)  Annem bardaklara çay doldurdu.

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “renkli” sözcüğü somut bir kavramı nitelemektedir?

a) Renkli kişiliğe sahip insanlarla karşılaştık.

b) Kardeşim çok renkli düşüncelere sahipti.

c) Bahçe renkli ampullerle aydınlatılmıştı.

d) Bu insanların hepsinin yaşantıları çok renkli.

 

3. “ısınmak” sözcüğü hangi cümlede mecaz anlamıyla kullanılmıştır?

a) Hava ısınınca doğa canlandı.

b) Yeni gelen öğrenci sınıfa çabuk ısındı.

c) Soba yanınca oda hemen ısındı.

d) Biraz çalışınca arabanın motoru ısındı.

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük mecaz anlamda kullanılmıştır?

a) Bu kentte çevre temizliğine önem veriliyor.

b) Sıcak bir yaz günü yola çıktık.

c) Türkçe, dillerin en köklülerindendir.

d) Düşürüp kırdığı vazoyu onarıyor.

 

5. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili olarak verilen sözcüklerden hangisi soyut bir kavramı anlatır?

a) Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım.

b) Çocuğunun başarısından sevinç duydu.

c) O gün hava oldukça soğuktu.

d) Kara bulutlar birden gökyüzünü kapladı.

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde verilen deyim, açıklamasıyla çelişir?

a) Ağız ağza vermiş, gizli gizli konuşuyorlardı.

b) Ağız birliği etmişler, aynı açıklamaları yapmışlardı.

c) Çok güzel konuşmuş, ağzına geleni söylemişti.

d) Başına gelenlerden ağzı yanmış, her şeyi incelemeye karar vermişti.

 

7. “tertemiz” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı bir anlamda kullanılmıştır?

a) Onun tertemiz bir yüreği vardır.

b) Çocuklarını (bilgi yelpazesi.net) tertemiz giydirir.

c) Bu kendin sokakları her zaman tertemizdir.

d) Evin her tarafını tertemiz yapmış.

 

8. “-ce, -ca” eki, aşağıdaki cümlelerin hangisinde eklendiği kelimeye küçültme anlamı katmıştır?

a) Çocuklarını iyice doyurdu.

b) Hazırladığın kitapçık bence iyidir.

c) Onun çocukça davranışlarına alıştık.

d) Eline büyükçe bir elma aldı.

 

9. “-ce, -ca” eki, aşağıdaki cümlelerin hangisinde eklendiği kelimeye farklı bir anlam kazandırmıştır?

a) Doğrusu, çocukça davranışlardan hiç hoşlanmaz.

b) İş yerimizde kardeşçe geçinip gidiyoruz.

c) Bu acemice davranışları senden hiç beklemezdim.

d) Bence sakıntıya boş yere katlandık.

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, “-dan” eki eklendiği sözcüğe ayrılma anlamı katar?

a) Sudan nedenlerle birbirimize düştük.

b) Orhan benim candan dostumdur.

c) Olgunlaşan meyveler daldan düşüyor.

d) Çocuklar sazdan samandan bir ev yaptılar.

 

CEVAP ANAHTARI

1.a    2.c    3.b    4.c    5.b     6.c    7.a    8.d     9.d    10.c

 

“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

EKLEMEK İSTEDİKLERİNİZ VARSA AŞAĞIDAKİ "Yorum Yaz" kısmına ekleyebilirsiniz.

Yorumlar (1)

.

>Yazan: isa durmaz
>Yorum:
biraz daha genis kapsamli sorular koyarsanz daha çook sevinecegiz ama simdi ki halide harikaa çook tesekkuer edermm.

>>>YORUM YAZ<<<
Not: Yorum Yaz Bölümünden Yazılar Da Gönderebilirsiniz. Yazıyı belgenizden kopyalayıp
aşağıdaki
Yorumunuz Kutucuğu'na yapıştırmanız yeterli...

 Adınız:
 Yorumunuz :


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


Eklediğiniz yorumlar/yazılar onaylandıktan sonra siteye eklenecektir.

 E Mail
(Zorunlu Değil):

Yorum Yazı KAPA/AÇ


 
 


<<<TELİF HAKKI KONUSU (ALTTAKİ KAYAN YAZI) LÜTFEN OKUYUNUZ !.>>>

...Degerli Ziyaretçilerimiz... Sitemizde sizler için hazirladigimiz binlerce yazi bulunmaktadir... Hassas davranmamiza karsin gözümüzden kaçan bazi yazilar telif hakkiyla korunuyor olabilir... Telif Hakkiyla korunan yazilarla karsilasirsaniz (KAYNAK GÖSTERMENIZ SARTIYLA) yazilarin altindaki YORUM YAZ kismina bildirmenizi rica ederiz... Bu tür yazilar derhal siteden kaldirilacaktir... Saygilarimizla ... Bilgiyelpazesi Ekibi...

Sponsorlu Bağlantılar
Eğitim Öğretim Tüm Konular
Tiyatro Oyunları, Skeçler, Piyesler
Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri
Kitap Özetleri
Belirli Gün ve Haftalar İle İlgili Tüm Belgeler
Konu Anlatımlı Dersler
İlahiler, İlahi Sözleri
Rehberlik Köşesi Belgeler, Araştırmalar, Yazılar
Roman Özetleri
Soru Bankası, Test Soruları
Yazarların, Şairlerin Hayatı, Eserleri / Kitapları, Edebi Kişilikleri
Yazılı Soruları - Yazılı Arşivi
Atasözleri ve Özellikleri
Belirli Gün ve Haftalar İle İlgili Tüm Belgeler
Coğrafya Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi İle İlgili Yazılılar, Testler
Çeşitli Yazılar, Oradan Buradan
Çocuk Eğitimi
Çocuk Oyunları, Oyunlar
Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri
Dede Korkut Hikayeleri, Özetleri, Özellikleri
Destan, Destanlarımız Ve Özellikleri
Dil İle Kültür Arasındaki İlişki, Dil Nedir, Kültür Nedir
Edebiyat Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Eğitim Bilimleri Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test Soruları
Enler Bölüm Bölüm
Fen ve Teknoloji Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Gelişim Ve Öğrenme Psikolojisi Dersi Konu Anlatımlar, Testler
Güzel Sözlerden Seçmeler, Özdeyişler, Vecizeler
Hazır Cevaplar
Hikayelerden Seçmeler
İllerimiz Ve İlçelerimiz Özellikleri Türkiye Tanıtımı
İlginç Ve Eğlenceli Bilgiler
İlkler Bölüm Bölüm
İngilizce Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
İnkılap Tarihi Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
İsimler Ve Anlamları
Karne Bilgileri Öğretmen Görüşü Örnekleri
Kitap Özetleri
Konu Anlatımlı Dersler
Maniler, Manilerimiz
Masallardan Seçmeler
Matematik Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Meslek Tanıtımları, Meslek Seçimi, Özellikleri
Mesnevi'den Hikayeler
Muhasebe Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Ninni Ninni Ninniler, Ninnilerden Seçmeler
Pratik Bilgiler
Rehberlik Köşesi Belgeler, Araştırmalar, Yazılar
Roman Özetleri
Sayışmaca - Sayışmacalar, Sayışmacalardan Seçmeler
Sizin Gönderdikleriniz
Soru Bankası, Test Soruları
Sözlük Türkçe - İngilizce - Almanca
Şiir Koleksiyonu - Seçme Güzel Şiirler
Tarih Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
TC İnkılap Tarihi Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Tekerleme - Tekerlemeler, Tekerlemelerden Seçmeler
Tiyatro Oyunları, Skeçler , Piyesler
Türkçe Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test Soruları
Türküler, Türkü Sözleri, Türkülerimiz
Uluslararası İlişkiler Ve Politika İle İlgili Konu Anlatımlar
Vatandaşlık, Anayasa, İnsan Hakları Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Yazarların, Şairlerin Hayatı, Eserleri / Kitapları, Edebi Kişilikleri
Yazılı Soruları - Yazılı Arşivi 
Devamını Göster >>>

EĞİTİM ÖĞRETİM

egitim-ögretim

KONU ANLATIMLI DERS

YAZILI SORULARI

SORU BANKALARI

Soru Bankası Test Soruları

REHBERLİK KÖŞESİ

EĞLENELİM GÜLELİM

BİLGİSAYAR OYUNLAR

YEMEK TARİFLERİ

Yemek Tarifleri Beslenme Ve Mutfak

DİNİM İSLAMİYET

SAĞLIKLI YAŞAM

ROMAN HİKAYE ŞİİR