Bilgiyelpazesi Net ÜYELİKSİZ BEDAVA BİLGİ KAYNAĞI Konu Anlatımlar, Test Soruları, Yazılı Soruları
Bilgiyelpazesi Net Ana Foto
Eğitim Öğretim Tüm Konular
Belirli Gün ve Haftalar İle İlgili Tüm Belgeler
Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri
Kitap Özetleri
Konu Anlatımlı Dersler
Rehberlik Köşesi Belgeler, Araştırmalar, Yazılar
Roman Özetleri
Soru Bankası, Test Soruları
Tiyatro Oyunları, Skeçler, Piyesler
Yazarların, Şairlerin Hayatı, Eserleri / Kitapları, Edebi Kişilikleri
Yazılı Soruları - Yazılı Arşivi
Atasözleri ve Özellikleri
Belirli Gün ve Haftalar İle İlgili Tüm Belgeler
Coğrafya Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi İle İlgili Yazılılar, Testler
Çeşitli Yazılar, Oradan Buradan
Çocuk Eğitimi
Çocuk Oyunları, Oyunlar
Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri
Dede Korkut Hikayeleri, Özetleri, Özellikleri
Destan, Destanlarımız Ve Özellikleri
Dil İle Kültür Arasındaki İlişki, Dil Nedir, Kültür Nedir
Edebiyat Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Eğitim Bilimleri Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test Soruları
Enler Bölüm Bölüm
Fen ve Teknoloji Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Gelişim Ve Öğrenme Psikolojisi Dersi Konu Anlatımlar, Testler
Güzel Sözlerden Seçmeler, Özdeyişler, Vecizeler
Hazır Cevaplar
Hikayelerden Seçmeler
İllerimiz Ve İlçelerimiz Özellikleri Türkiye Tanıtımı
İlginç Ve Eğlenceli Bilgiler
İlkler Bölüm Bölüm
İngilizce Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
İnkılap Tarihi Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
İsimler Ve Anlamları
Karne Bilgileri Öğretmen Görüşü Örnekleri
Kitap Özetleri
Konu Anlatımlı Dersler
Masallardan Seçmeler
Matematik Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Muhasebe Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Ninni Ninni Ninniler, Ninnilerden Seçmeler
Pratik Bilgiler
Rehberlik Köşesi Belgeler, Araştırmalar, Yazılar
Roman Özetleri
Sayışmaca - Sayışmacalar, Sayışmacalardan Seçmeler
Sizin Gönderdikleriniz
Soru Bankası, Test Soruları
Sözlük Türkçe - İngilizce - Almanca
Şiir Koleksiyonu - Seçme Güzel Şiirler
Tarih Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
TC İnkılap Tarihi Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Tekerleme - Tekerlemeler, Tekerlemelerden Seçmeler
Tiyatro Oyunları, Skeçler , Piyesler
Türkçe Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test Soruları
Türküler, Türkü Sözleri, Türkülerimiz
Uluslararası İlişkiler Ve Politika İle İlgili Konu Anlatımlar
Vatandaşlık, Anayasa, İnsan Hakları Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Yazarların, Şairlerin Hayatı, Eserleri / Kitapları, Edebi Kişilikleri
Yazılı Soruları - Yazılı Arşivi 
Devamını Göster >>>

EĞLENELİM GÜLELİM

BİLGİSAYAR OYUNLARI

YEMEK TARİFLERİ

Yemek Tarifleri Beslenme Ve Mutfak

DİNİM İSLAMİYET

EĞİTİM ÖĞRETİM

egitim-ögretim

KONU ANLATIMLI DERS

YAZILI SORULARI

SORU BANKASI TESTLER

Soru Bankası Test Soruları

REHBERLİK KÖŞESİ

ROMAN HİKAYE ŞİİR

 

   

Geri Dönüş Yolu: Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Türkçe Dersi İle İlgili Test Soruları Soru Bankası

KELİMEDE ANLAM / SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (4) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

 

1. “bağlı” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde gerçek anlamda kullanılmıştır?

a) Evine, çocuklarına, dostlarına bağlı bir adamdı.

b) Hastamızın iyileşmesi ona göstereceğimiz özene bağlıymış.

c) “Korkmayın köpekler bağlı!” diye bağırdı.

d) Bence demokrasiye bağlı bir yöneticidir o.

e) Her şeyiyle ona yürekten bağlıydı.

 

2. Deyim aktarması, kavrayışın aralarında karşılaştırma olanağı sağladığı varlıklardan birine ilişkin özelliğin, diğerlerine uygulanmasıdır.

Buna göre aşağıdakilerden hangisinde deyim aktarması yoktur?

a) Futbol oynaya oynaya ayakkabılarını burnu aşınmıştı.

b) Parlak sözlerle süslü konuşmasını biliyordu.

c) Görüşlerinden bir yılanın deri değiştirmesi gibi kolayca vazgeçebiliyor.

d) Yontulmamış kişilerden oluşuyordu bu toplum.

e) Sizi kırmak istemememe karşın önerilerinizi gündeme getirmekten kaçınıyorum.

 

3. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamda kullanılmıştır?

a) Arabayı bu kadar yükleyince, hayvan çekemedi tabi.

b) Kardeşim, bu anlattıklarını kimseye yutturamazsın.

c) O kendini bizden pek yükseklerde görürdü.

d) Tokadı yiyince gözünde şimşekler çaktı.

e) Konuyu şişirme doğru anlat lütfen.

 

4. Bir sözcüğün karşıladığı ilk anlamına “temel anlam” denir.

Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi temel anlamıyla kullanılmıştır?

a) Her an yeni bir espriye gebe yaramaz yüzleri vardı.

b) Sait  Faik küçük, sıradan insanı anlattı.

c) Özgürlüğün olmadığı yerde sanat da bodur kalır.

d) Bu eşsiz filmi ortaya koyanları yürekten kutlamalıyız.

e) Bir zamanlar oldukça sıcak yürekli bir insandı o.

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, terim kullanılmamıştır?

a) İşe yeni başladığı için oldukça heyecanlıydı.

b) Günlerdir süren grev, yarın sona erecek.

c) Sözcük türleriyle ilgili çalışmasını tamamladı.

d) İnsanoğlu uzayın gizemini çözmek istiyor

e) Hayatını faiz gelirleriyle sürdürmekteymiş.

 

6. Bir sözcüğün (bilgi yelpazesi.net) karşıladığı ilk anlamına “temel anlam” denir.

“Diş” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde temel (ilk) anlamıyla kullanılmıştır?

a) Tansiyonu düşene birkaç diş sarımsak önerilir.

b) Yaşlı adamın azı dişleri bugün çekilecek.

c) Dişleri aşınmış testereyle bunu nasıl keseceksin?

d) Kişi kendini toplum denen çarkın dişlerine kaptırmamalı.

e) Başakların dişleri dolmaya başladı.

 

7. Bir sözcüğün karşıladığı ilk anlamına “temel anlam” denir.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “satmak” sözcüğü ilk anlamıyla kullanılmıştır?

a) Kimi çok pahalı kürkler içinde fiyaka satar.

b) Kimi kendini bilmez kişi, tafra satar.

c) Kimi, uzun soğuk kış gecelerinde kibrit satar.

d) Kimi çok ucuza onurunu da satar.

e) Kimi de size caka satar.

 

8. Aşağıdakilerin hangisinde “romantik ya da realist” sözcüleri bir terim olarak kullanılmamıştır?

a) Realist sanatçılar arasından kimleri sayabilirsin?

b) Victor Hugo, romantik akımın en büyük temsilcisidir.

c) Realist yazarlar, Eksi Yunan sanatını örnek aldılar.

d) Oldukça romantik duygular içerisindeydi.

e) Romantik şiirler için bir tanım yapılamaz.

 

9. Aşağıda altı çizili sözcüklerin hangisi diğerlerine göre en özel anlamlıdır?

a) Evren sayısız varlıkla doludur.

b) Yazık, dağlarda bir tek keklik bile kalmadı!

c) Ülkemizde büyükbaş hayvan sayısında azalma var.

d) Uçağın bulunmasında kuşlar insana ilham kaynağı olmuştur.

e) Her canlı ölür, doğanın yasası bu.

 

10. “Onun dünyadan haberi yok.” cümlesindeki “haber” sözcüğünün eş anlamlısını içeren cümle aşağıdakilerden hangisidir?

a) Bilimden, sanattan haberi yok.

b) Haberi alan buraya koşuyor.

c) Bugün günlük haberleri dinlemedim.

d) Bu haberi herkese duyurun.

e) Olanlardan kimsenin haberi yok.

 

CEVAP ANAHTARI

1.c    2.c     3.a    4.b    5.a    6.b    7.c   8.d    9.b    10.a

 

“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

EKLEMEK İSTEDİKLERİNİZ VARSA AŞAĞIDAKİ "Yorum Yaz" kısmına ekleyebilirsiniz.

Yorumlar (1)

.

>Yazan: isimsiz
>Yorum:
soru bankası bölümündeki testlerin çok faydası var, beğeniyorum.

>>>YORUM YAZ<<<
Not: Yorum Yaz Bölümünden Yazılar Da Gönderebilirsiniz. Yazıyı belgenizden kopyalayıp
aşağıdaki
Yorumunuz Kutucuğu'na yapıştırmanız yeterli...

 Adınız:
 Yorumunuz :


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


Eklediğiniz yorumlar/yazılar onaylandıktan sonra siteye eklenecektir.

 E Mail
(Zorunlu Değil):

Yorum Yazı KAPA/AÇ


 
 


<<<TELİF HAKKI KONUSU (ALTTAKİ KAYAN YAZI) LÜTFEN OKUYUNUZ !.>>>

...Değerli Ziyaretçilerimiz... Sitemizde sizler için hazırladığımız binlerce yazı bulunmaktadır... Hassas davranmamıza karşın gözümüzden kaçan bazı yazılar telif hakkıyla korunuyor olabilir... Telif Hakkıyla korunan yazılarla karşılaşırsanız (KAYNAK GÖSTERMENİZ ŞARTIYLA) yazıların altındaki YORUM YAZ kısmına bildirmenizi rica ederiz... Bu tür yazılar derhal siteden kaldırılacaktır... Saygılarımızla ... Bilgiyelpazesi Ekibi...