Bilgiyelpazesi Net ÜYELİKSİZ BEDAVA BİLGİ KAYNAĞI Konu Anlatımlar, Test Soruları, Yazılı Soruları
Bilgiyelpazesi Net Ana Foto
Eğitim Öğretim Tüm Konular
Belirli Gün ve Haftalar İle İlgili Tüm Belgeler
Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri
Kitap Özetleri
Konu Anlatımlı Dersler
Rehberlik Köşesi Belgeler, Araştırmalar, Yazılar
Roman Özetleri
Soru Bankası, Test Soruları
Tiyatro Oyunları, Skeçler, Piyesler
Yazarların, Şairlerin Hayatı, Eserleri / Kitapları, Edebi Kişilikleri
Yazılı Soruları - Yazılı Arşivi
Atasözleri ve Özellikleri
Belirli Gün ve Haftalar İle İlgili Tüm Belgeler
Coğrafya Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi İle İlgili Yazılılar, Testler
Çeşitli Yazılar, Oradan Buradan
Çocuk Eğitimi
Çocuk Oyunları, Oyunlar
Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri
Dede Korkut Hikayeleri, Özetleri, Özellikleri
Destan, Destanlarımız Ve Özellikleri
Dil İle Kültür Arasındaki İlişki, Dil Nedir, Kültür Nedir
Edebiyat Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Eğitim Bilimleri Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test Soruları
Enler Bölüm Bölüm
Fen ve Teknoloji Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Gelişim Ve Öğrenme Psikolojisi Dersi Konu Anlatımlar, Testler
Güzel Sözlerden Seçmeler, Özdeyişler, Vecizeler
Hazır Cevaplar
Hikayelerden Seçmeler
İllerimiz Ve İlçelerimiz Özellikleri Türkiye Tanıtımı
İlginç Ve Eğlenceli Bilgiler
İlkler Bölüm Bölüm
İngilizce Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
İnkılap Tarihi Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
İsimler Ve Anlamları
Karne Bilgileri Öğretmen Görüşü Örnekleri
Kitap Özetleri
Konu Anlatımlı Dersler
Masallardan Seçmeler
Matematik Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Muhasebe Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Ninni Ninni Ninniler, Ninnilerden Seçmeler
Pratik Bilgiler
Rehberlik Köşesi Belgeler, Araştırmalar, Yazılar
Roman Özetleri
Sayışmaca - Sayışmacalar, Sayışmacalardan Seçmeler
Sizin Gönderdikleriniz
Soru Bankası, Test Soruları
Sözlük Türkçe - İngilizce - Almanca
Şiir Koleksiyonu - Seçme Güzel Şiirler
Tarih Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
TC İnkılap Tarihi Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Tekerleme - Tekerlemeler, Tekerlemelerden Seçmeler
Tiyatro Oyunları, Skeçler , Piyesler
Türkçe Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test Soruları
Türküler, Türkü Sözleri, Türkülerimiz
Uluslararası İlişkiler Ve Politika İle İlgili Konu Anlatımlar
Vatandaşlık, Anayasa, İnsan Hakları Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Yazarların, Şairlerin Hayatı, Eserleri / Kitapları, Edebi Kişilikleri
Yazılı Soruları - Yazılı Arşivi 
Devamını Göster >>>

EĞLENELİM GÜLELİM

BİLGİSAYAR OYUNLARI

YEMEK TARİFLERİ

Yemek Tarifleri Beslenme Ve Mutfak

DİNİM İSLAMİYET

EĞİTİM ÖĞRETİM

egitim-ögretim

KONU ANLATIMLI DERS

YAZILI SORULARI

SORU BANKASI TESTLER

Soru Bankası Test Soruları

REHBERLİK KÖŞESİ

ROMAN HİKAYE ŞİİR

 

   

Geri Dönüş Yolu: Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Türkçe Dersi İle İlgili Test Soruları Soru Bankası

KELİMEDE ANLAM / SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (3) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

 

1. “Yüzmek” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde gerçek anlamıyla kullanılmıştır?

a) Masalar, sandalyeler toz içinde yüzüyordu.

b) İnsanlar burada sebze artıklarıyla birlikte yüzüyordu.

c) Sınavı kazanmış mutluluk içinde yüzüyordu.

d) Eseri yayınlandığında bir rüya aleminde yüzüyordu.

e) O günlerde amansız bir yoksullukta yüzüyorduk.

 

2. “Tutmak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamda kullanılmamıştır?

a) Bu moda tutmadığı için eskiye dönüldü.

b) Böyle havada beni deniz tutar.

c) İki erik yedim; midem tuttu yine.

d) Küçüğü havalara fırlatır, fırlatır, tutardı.

e) O arkadaşını gözüm tutmadı.

 

3. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi mecaz anlamda kullanılmamıştır?

a) Çocuk ailenin aynasıdır, derler.

b) Korkağın tekidir, onda yürek ne gezer!

c) Ülkemiz pek çok uygarlığın beşiği sayılır.

d) Tatlı dilli, sevecen biriydi, Ali usta.

e) Kırılan camın keskin kenarı elini parçaladı.

 

4. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamda kullanılmıştır?

a) Ne istersen yap; ama ailemizin adına leke sürme.

b) Altın saçları dalgalanıyordu rüzgarda.

c) Keskin bir yemek kokusu salona kadar uzanmıştı.

d) Sen de mi iftiraya kurban gittin.

e) Senin kuyruklu yalanlarına inanmam artık.

 

5. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi mecaz anlamda kullanılmamıştır?

a) Görünürde birkaç kel tepeden başka bir şey yoktu.

b) Sazlar şarkıcının (bilgi yelpazesi.net) sesini boğuyordu.

c) Elinde ince bir kızılcık sopası vardı.

d) Günlerdir eve kapanmış; hiç dışarı çıkmıyordu.

e) Türk lirası dalgalanmaya bırakıldı.

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “dokunmak” sözcüğü gerçek anlamda kullanılmıştır?

a) Akşamki yemek mideme dokundu herhalde, midem ağrıyor.

b) Konunun özüne dokunmadan kısa bir konuşma yaptı.

c) Ucuna şöyle bir dokundum, elim kesildi.

d) Sözlerim size dokundu ki böyle tavır koydunuz.

e) Güneş bana da dokunuyor, hemen kızarıyorum.

 

7. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamda kullanılmıştır?

a) Nereden buldun bu gevşek adamı.

b) Büyükanne yumuşak kalpli bir kadındı.

c) Bütün anlattıkları masal, inandın mı?

d) Ona sakın güvenme batakçının biridir.

e) Hemen adamın çevresinde bir çember oluşturduk.

 

8. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamıyla kullanılmıştır?

a) Uzun bir uğraştan sonra sobayı yakabildik.

b) Bu uğurda ne ocaklar söndü.

c) Polis ani bir baskınla hırsız yuvasını dağıttı.

d) Bu küçücük dükkan onun ekmek teknesiydi.

e) Doktorun verdiği ilaçtan burnuna üç damla koydu.

 

9. Aşağıdaki altı çizili söz öbeklerinden hangisi gerçek anlamıyla kullanılmıştır?

a) O maymun iştahlıyla işe mi girişilir.

b) Bunlar evlat değil, ömür törpüsü.

c) Sınıfımız fen derslerinde yaprak dökümüne uğradı.

d) Bu durumdan kurtulmak için zayıf bir umut ışığı bile yoktu.

e) Bu koşuşturma insanı sinir hastası yapar.

 

10. “ileri” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde, “Köşkün biraz gerisinde duruyorduk.” cümlesindeki “geri” sözcüğünün anlamca karşıtıdır?

a) Babası, ileri düşünceli bir adamdı.

b) Onu istasyonun ilerisinde gördüm.

c) İleride, oğluna bir araba alacakmış.

d) İleri ülkelerde her şey farklı.

e) Sen biraz daha ileri çık.

 

CEVAP ANAHTARI

1.b    2.d    3.e    4.b    5.c    6.c    7.e    8.e    9.e    10.b

 

“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

EKLEMEK İSTEDİKLERİNİZ VARSA AŞAĞIDAKİ "Yorum Yaz" kısmına ekleyebilirsiniz.

Yorumlar

..

1. **Yorum**
->Yorumu: bşey sorucam sen bu siteyi nasıl kurdun kurduğun site adresini banada gönderebilrmisin.
->Yazan: burak.

>>>YORUM YAZ<<<
Not: Yorum Yaz Bölümünden Yazılar Da Gönderebilirsiniz. Yazıyı belgenizden kopyalayıp
aşağıdaki
Yorumunuz Kutucuğu'na yapıştırmanız yeterli...

 Adınız:
 Yorumunuz :


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


Eklediğiniz yorumlar/yazılar onaylandıktan sonra siteye eklenecektir.

 E Mail
(Zorunlu Değil):

Yorum Yazı KAPA/AÇ


 
 


<<<TELİF HAKKI KONUSU (ALTTAKİ KAYAN YAZI) LÜTFEN OKUYUNUZ !.>>>

...Değerli Ziyaretçilerimiz... Sitemizde sizler için hazırladığımız binlerce yazı bulunmaktadır... Hassas davranmamıza karşın gözümüzden kaçan bazı yazılar telif hakkıyla korunuyor olabilir... Telif Hakkıyla korunan yazılarla karşılaşırsanız (KAYNAK GÖSTERMENİZ ŞARTIYLA) yazıların altındaki YORUM YAZ kısmına bildirmenizi rica ederiz... Bu tür yazılar derhal siteden kaldırılacaktır... Saygılarımızla ... Bilgiyelpazesi Ekibi...