Geri Dönüş Yolu: Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Türkçe Dersi İle İlgili Test Soruları Soru Bankası

İSİMLER, ÖZELLİKLERİ, İSİM TAMLAMALARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (2) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

ADLAR, AD TAMLAMALARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI

 

1. Aşağıdaki cümlelerde kullanılan bileşik sözcüklerden hangisi, yapılış yönündün farklı bir özellik gösterir?

a) Bu kuşkonmaz geçen yıl da erken yeşerdi.

b) Bu, Tepebaşı civarında görülmüş.

c) Bu yine külbastı yemek olacakmış.

d) Bu gecekondu yine yıkılacakmış.

e) Bu, Güneydoğu’ya yolda rastlamış.

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması kullanılmıştır?

a) Kardeşimin böyle bir şey yapacağını sanmıyordum.

b) Okulun ne zaman açılacağını bile bilmiyordu.

c) Arkadaşının kitabını bulamayınca üzüldü.

d) Evinin düzenli olmasına özen gösterirdi.

e) Sarsıntının önce nerede duyulduğu öğrenilmeli.

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması sıfat almamıştır?

a) Kırmızı çocuk gömleği aldık.

b) Kırık kapı kilidi onarıldı.

c) Evde büyük çiçek vazosu vardı.

d) Suyun yüzünü çürük meyveler sarmıştı.

e) Okulda eski yazı masaları değiştirildi.

 

4. Cins adlar özel nitelik kazanırlarsa özel adlar gibi değerlendirilir. Kişi adları genellikle bu yolla elde edilir.

Aşağıdakilerden hangisi bu durumu örneklemez?

a) Bize bugün Kaya kitap getirecekti.

b) Bu olay Şahin’i iyice sarstı.

c) Kiraz henüz bu konuda bir şey söylemedi.

d) Olay henüz Mehmet’e aktarılmadı.

e) Bize Çiçek bir demet gül getirdi.

 

5. Takısız ad tamlamalarında, tamlayan tamlananın neye benzediğini mecazlı olarak gösterir.

Aşağıdakilerden hangisi bu durumu örneklemez?

a) O dev adam (bilgi yelpazesi.net) burada ne arıyor.

b) Gül hatırın için bu çileye katlanırım.

c) Ona kiraz dudak diye ad taktılar.

d) Demir bilek yine gücünü gösterdi.

e) Bakır çivi eğiliyor, bükülüyor tahtaya girmiyordu.

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “e” farklı görevde kullanılmıştır?

a) Saate bakmayı unutmuşum.

b) Kente inene kadar konuşmadım.

c) Ele dedi ama, eleyemedi.

d) Bahçeden çıkıp okula gittim.

e) Seninle işe gitmeye karar verdim.

 

7. Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde “Seni bir türlü anlayamadım.” Cümlesindeki “seni” sözcüğünün “i” eki görevce örneklenmez?

a) Bu konuyu sana anlatırdı.

b) Bu yazı bana ait değildi.

c) Bu camı camcı takmadı.

d) Bu sözü hiç unutmadı.

e) Bu düşünceyi pek tutmadı.

 

8. Aşağıdakilerin hangisinde soyut bir kavram kullanılmamıştır?

a) Sevgi, ruhun açan çiçeğidir.

b) O da bu iyimserlikten çekiyor.

c) Çocuk, böyle nereye gidiyor.

d) Gel anlaş, inadı bırak artık.

e) Mutluluk, yaşadığını anlayabilmektir.

 

9. Bazı ad tamlamalarında tamlayan, tamlananın neden yapıldığını göstermektedir.

Aşağıdakilerden hangisi bu özellikte bir ad tamlaması değildir?

a) Meyve suyu

b) Mantar çorbası

c) Bal arısı

d) Gül kokusu

 

10. Aşağıdaki bileşik sözcüklerden hangisi, isim tamlaması biçiminde yapılmıştır?

a) mirasyedi

b) vatansever

c) çöpçatan

d) ayakkabı

 

CEVAP ANAHTARI

1.b    2.c    3.d    4.d    5.e    6.c    7.b    8.c    9.c    10.d

 

“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

EKLEMEK İSTEDİKLERİNİZ VARSA AŞAĞIDAKİ "Yorum Yaz" kısmına ekleyebilirsiniz.

Yorumlar (2)

.

->Yazan : aaaaaaaaaaaa
->Yorumu: aaaa bukadar olmaz ki kardesim ne bizim çektigimiz çile hocccccccaaaaaaaaaaaammmmmmmmmmm çok yoruluyoruz 150 soru nasil yazilir.

>Yazan: aliiiiiiii
>Yorum:
süperya 112233
Bizim Lazlarla Ruslar savasa girmisler. Ruslar top kullaniyorlarmis Lazlar da Çanakkale'den kalma dandik silahlari. Ruslar bi ates ediyorlar Lazlardan 20 kisi ölü Lazlar ellerindeki silahlarla bi sey yapamiyorlarmis tabi temel bakmis is olacak gibi degil idrisi çagirmis idris demis bütün adamlara haber sal 5 dakika içinde hepsi yanima gelsin idris tamam temel demis gitmis 5dakika sonra bütün adamlar toplanmis.
Temel usaklar bu is böyle olacak gibi degil demis, adamlar napicaz demisler. temel bizde top yapicaz demis. Kesin su kavak agacini demis, adamlar hemen kesmis, oyun demis içini, oymuslar, üstünü saç levhalarla kaplayin demis kaplamislar, içine telleri doldurun demis üstüne de barutu koyun demis, neyse adamlari temelin tüm dediklerini yapmislar. Simdi atesleyin demis. bi ateslemisler 120 ölü. Temel kendine gelince etrafina bakmis: vay be! Bu top burada bu hasari verdiyse Rusya dagilmistir, demis..

>>>YORUM YAZ<<<
Not: Yorum Yaz Bölümünden Yazılar Da Gönderebilirsiniz. Yazıyı belgenizden kopyalayıp
aşağıdaki
Yorumunuz Kutucuğu'na yapıştırmanız yeterli...

 Adınız:
 Yorumunuz :


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


Eklediğiniz yorumlar/yazılar onaylandıktan sonra siteye eklenecektir.

 E Mail
(Zorunlu Değil):

Yorum Yazı KAPA/AÇ


 
 


<<<TELİF HAKKI KONUSU (ALTTAKİ KAYAN YAZI) LÜTFEN OKUYUNUZ !.>>>

...Degerli Ziyaretçilerimiz... Sitemizde sizler için hazirladigimiz binlerce yazi bulunmaktadir... Hassas davranmamiza karsin gözümüzden kaçan bazi yazilar telif hakkiyla korunuyor olabilir... Telif Hakkiyla korunan yazilarla karsilasirsaniz (KAYNAK GÖSTERMENIZ SARTIYLA) yazilarin altindaki YORUM YAZ kismina bildirmenizi rica ederiz... Bu tür yazilar derhal siteden kaldirilacaktir... Saygilarimizla ... Bilgiyelpazesi Ekibi...

Eğitim Öğretim Tüm Konular
Tiyatro Oyunları, Skeçler, Piyesler
Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri
Kitap Özetleri
Belirli Gün ve Haftalar İle İlgili Tüm Belgeler
Konu Anlatımlı Dersler
İlahiler, İlahi Sözleri
Rehberlik Köşesi Belgeler, Araştırmalar, Yazılar
Roman Özetleri
Soru Bankası, Test Soruları
Yazarların, Şairlerin Hayatı, Eserleri / Kitapları, Edebi Kişilikleri
Yazılı Soruları - Yazılı Arşivi
Atasözleri ve Özellikleri
Belirli Gün ve Haftalar İle İlgili Tüm Belgeler
Coğrafya Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi İle İlgili Yazılılar, Testler
Çeşitli Yazılar, Oradan Buradan
Çocuk Eğitimi
Çocuk Oyunları, Oyunlar
Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri
Dede Korkut Hikayeleri, Özetleri, Özellikleri
Destan, Destanlarımız Ve Özellikleri
Dil İle Kültür Arasındaki İlişki, Dil Nedir, Kültür Nedir
Edebiyat Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Eğitim Bilimleri Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test Soruları
Enler Bölüm Bölüm
Fen ve Teknoloji Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Gelişim Ve Öğrenme Psikolojisi Dersi Konu Anlatımlar, Testler
Güzel Sözlerden Seçmeler, Özdeyişler, Vecizeler
Hazır Cevaplar
Hikayelerden Seçmeler
İllerimiz Ve İlçelerimiz Özellikleri Türkiye Tanıtımı
İlginç Ve Eğlenceli Bilgiler
İlkler Bölüm Bölüm
İngilizce Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
İnkılap Tarihi Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
İsimler Ve Anlamları
Karne Bilgileri Öğretmen Görüşü Örnekleri
Kitap Özetleri
Konu Anlatımlı Dersler
Maniler, Manilerimiz
Masallardan Seçmeler
Matematik Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Meslek Tanıtımları, Meslek Seçimi, Özellikleri
Muhasebe Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Ninni Ninni Ninniler, Ninnilerden Seçmeler
Pratik Bilgiler
Rehberlik Köşesi Belgeler, Araştırmalar, Yazılar
Roman Özetleri
Sayışmaca - Sayışmacalar, Sayışmacalardan Seçmeler
Sizin Gönderdikleriniz
Soru Bankası, Test Soruları
Sözlük Türkçe - İngilizce - Almanca
Şiir Koleksiyonu - Seçme Güzel Şiirler
Tarih Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
TC İnkılap Tarihi Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Tekerleme - Tekerlemeler, Tekerlemelerden Seçmeler
Tiyatro Oyunları, Skeçler , Piyesler
Türkçe Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test Soruları
Türküler, Türkü Sözleri, Türkülerimiz
Uluslararası İlişkiler Ve Politika İle İlgili Konu Anlatımlar
Vatandaşlık, Anayasa, İnsan Hakları Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Yazarların, Şairlerin Hayatı, Eserleri / Kitapları, Edebi Kişilikleri
Yazılı Soruları - Yazılı Arşivi 
Devamını Göster >>>

EĞİTİM ÖĞRETİM

egitim-ögretim

KONU ANLATIMLI DERS

YAZILI SORULARI

SORU BANKASI TESTLER

Soru Bankası Test Soruları

REHBERLİK KÖŞESİ

EĞLENELİM GÜLELİM

BİLGİSAYAR OYUNLARI

YEMEK TARİFLERİ

Yemek Tarifleri Beslenme Ve Mutfak

DİNİM İSLAMİYET

SAĞLIKLI YAŞAM

ROMAN HİKAYE ŞİİR