Geri Dönüş Yolu: Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Türkçe Dersi İle İlgili Test Soruları Soru Bankası

İSİMLER, ÖZELLİKLERİ, İSİM TAMLAMALARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

ADLAR, AD TAMLAMALARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI

 

1.

Sigaraya başladım tekrar

    1                            2

Gün yeni açılan paketti

                              3

Anıları yakıyordum ucundan

   4                                5

Bu dizelerdeki numaralanmış sözcüklerden hangisi isim değildir?

a) 1               b) 2            c) 3               d) 4              e) 5

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçültme eki almış bir ad yoktur?

a) Bütün kitapları, bu kutucuğa yerleştirecektim.

b) Kapının önünde bizi bekleyen kediciği kucakladım.

c) Bu evdeki her odacıkta küçük bir yatak vardı.

d) Oğlunun minicik adımları ona inanılmaz gibi gelmişti.

e) Şu tepeciğin ardında büyük bir çiftlik var.

 

3.

Ayaklarımda

Akılsız başın derdi var

Sırtımı kamburlaştırdı

Çektiklerim

Önümde, sarp

Dik bir yol

Sonunu bilmediğim

Bu dizelerde ad durum eki almış kaç sözcük vardır?

a) 1        b) 2        c) 3        d) 4         e) 5

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-den (-dan)” eki, ötekilerden farklı bir görevde kullanılmıştır?

a) Şiirden mutlaka bir ders çıkarmaya kalkmayalım.

b) Yapıtlarından birinde bu kasabayı anlatıyordu.

c) Bu cümleyi onun romanından almıştım.

d) İzmir’den yıllar önce ayrıldığını öğrendim.

e) Bu tabloyu karşı duvardan indirmişler.

 

5. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi hal eki almıştır?

a) Okyanusun dalgaları kadar kocaman umutlar içindeydim.

b) Böyle insandan başka ne beklenirdi?

c) Saçları çok çabuk uzuyordu.

d) Seyirciler, şarkıcıyı yürekten alkışladılar.

e) Okula gitmeden seninle konuşacağım.

 

6.

1. Selçuklular, mimariye önem vermiştir.

2. Pazarları ailece pikniğe gideriz.

3. Hasta, ateşler içinde yanıyor.

4. Bakan beyler sizi de kabul edecek.

“-ler, -lar” eki yukarıdaki cümlelere aşağıdaki anlamlardan hangisini katmamıştır?

a) Çoğul

b) Soy

c) Saygı

d) Abartma

e) Her

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili tamlamada tamlayan, tamlananın neden yapıldığını bildirmektedir?

a) Çalışma masasının üzerinde buruşturulup atılmış kağıtlar vardı.

b) Güldüğünde inci dişleri dikkati çekiyordu.

c) Takvim yapraklarını atmaz, biriktirirdi.

d) Bu deri ceketi (bilgi yelpazesi.net) yeni almış galiba.

e) Karşı tarafa bu asma köprüden geçiliyor.

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlayanı düşmüş ad tamlaması kullanılmamıştır?

a) Çocuğu iki yıl önce kızamıktan ölmüştü.

b) Düşünceleri herkesin ilgisini çekmişti.

c) Arkadaşların önce bu oteldeydi.

d) Dertlerin bittiği biteceği yoktu burada.

e) Kitabı bir ay sonra piyasaya çıkacak.

 

9. “Biçimce çoğullanmamış, yani – ler, - lar eki almamış cins adların çoğul anlamlı kullanıldıkları da olur.

Aşağıdakilerin hangisinde bu durum örneklenmez?

a) Dedem koynunda yattıkça benimsin ey güzel vatan.

b) Dağ dağa kavuşmaz, insan insana kavuşur.

c) Vapur, kayalık sahilimize uğramaya cesaret edemedi.

d) Çağımızın en kolay, en rahat taşıtı uçaktır.

e) Gülü seven, dikenine katlanır.

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük “topluluk” adı olarak kullanılmamıştır?

a) Takım, bu maçta da dağıldı.

b) Ordu, fındıklarıyla ekonomik etkinliğe sahiptir.

c) Sınıf, bu söze kahkahayla güldü.

d) Kafile, iki gün hiç durmadan yürüdü.

e) Sürü, akşama doğru kente indi.

 

CEVAP ANAHTARI

 

1.b    2.b    3.d    4.b    5.b    6.a    7.d    8.d    9.a    10.b

 

“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

EKLEMEK İSTEDİKLERİNİZ VARSA AŞAĞIDAKİ "Yorum Yaz" kısmına ekleyebilirsiniz.

Yorumlar

.

7. **Yorum**
->Yorumu: emeği geçenlerden ALLAH razı olsun çok işime yaradı... 
->Yazan: ibrahim .

->Yazan   : ipek  filiz  öncel
->Yorumu: ödevim için çok yardımcı oldu kolaylık sağladı yapımda emeği geçenlere teşekkürlerrrr..

->Yazan : yunus emre
->Yorumu: tam proje ödevimin konusu tesekkürler :D.

->Yazan : asli
->Yorumu: mütis sorular tam benlik tebrikler.

->Yazan : koko
->Yorumu: çok güzel tam benlik tavsiye ederim.

>Yazan: serife bdcan
>Yorum:
gercekten faydali imis. herkese tavsiye ederim... .

>Yazan: mehmet üçpinar
>Yorum:
arkadaslar site çok güzel hazirlayanlardan allah razi olsun ancak dosyalar zipli olsa indirmemiz ve kaynak olarak kullanmamiz daha güzel olacak..

>>>YORUM YAZ<<<
Not: Yorum Yaz Bölümünden Yazılar Da Gönderebilirsiniz. Yazıyı belgenizden kopyalayıp
aşağıdaki
Yorumunuz Kutucuğu'na yapıştırmanız yeterli...

 Adınız:
 Yorumunuz :


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


Eklediğiniz yorumlar/yazılar onaylandıktan sonra siteye eklenecektir.

 E Mail
(Zorunlu Değil):

Yorum Yazı KAPA/AÇ


 
 


<<<TELİF HAKKI KONUSU (ALTTAKİ KAYAN YAZI) LÜTFEN OKUYUNUZ !.>>>

...Degerli Ziyaretçilerimiz... Sitemizde sizler için hazirladigimiz binlerce yazi bulunmaktadir... Hassas davranmamiza karsin gözümüzden kaçan bazi yazilar telif hakkiyla korunuyor olabilir... Telif Hakkiyla korunan yazilarla karsilasirsaniz (KAYNAK GÖSTERMENIZ SARTIYLA) yazilarin altindaki YORUM YAZ kismina bildirmenizi rica ederiz... Bu tür yazilar derhal siteden kaldirilacaktir... Saygilarimizla ... Bilgiyelpazesi Ekibi...















Eğitim Öğretim Tüm Konular
Tiyatro Oyunları, Skeçler, Piyesler
Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri
Kitap Özetleri
Belirli Gün ve Haftalar İle İlgili Tüm Belgeler
Konu Anlatımlı Dersler
İlahiler, İlahi Sözleri
Rehberlik Köşesi Belgeler, Araştırmalar, Yazılar
Roman Özetleri
Soru Bankası, Test Soruları
Yazarların, Şairlerin Hayatı, Eserleri / Kitapları, Edebi Kişilikleri
Yazılı Soruları - Yazılı Arşivi
Atasözleri ve Özellikleri
Belirli Gün ve Haftalar İle İlgili Tüm Belgeler
Coğrafya Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi İle İlgili Yazılılar, Testler
Çeşitli Yazılar, Oradan Buradan
Çocuk Eğitimi
Çocuk Oyunları, Oyunlar
Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri
Dede Korkut Hikayeleri, Özetleri, Özellikleri
Destan, Destanlarımız Ve Özellikleri
Dil İle Kültür Arasındaki İlişki, Dil Nedir, Kültür Nedir
Edebiyat Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Eğitim Bilimleri Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test Soruları
Enler Bölüm Bölüm
Fen ve Teknoloji Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Gelişim Ve Öğrenme Psikolojisi Dersi Konu Anlatımlar, Testler
Güzel Sözlerden Seçmeler, Özdeyişler, Vecizeler
Hazır Cevaplar
Hikayelerden Seçmeler
İllerimiz Ve İlçelerimiz Özellikleri Türkiye Tanıtımı
İlginç Ve Eğlenceli Bilgiler
İlkler Bölüm Bölüm
İngilizce Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
İnkılap Tarihi Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
İsimler Ve Anlamları
Karne Bilgileri Öğretmen Görüşü Örnekleri
Kitap Özetleri
Konu Anlatımlı Dersler
Maniler, Manilerimiz
Masallardan Seçmeler
Matematik Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Meslek Tanıtımları, Meslek Seçimi, Özellikleri
Mesnevi'den Hikayeler
Muhasebe Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Ninni Ninni Ninniler, Ninnilerden Seçmeler
Pratik Bilgiler
Rehberlik Köşesi Belgeler, Araştırmalar, Yazılar
Roman Özetleri
Sayışmaca - Sayışmacalar, Sayışmacalardan Seçmeler
Sizin Gönderdikleriniz
Soru Bankası, Test Soruları
Sözlük Türkçe - İngilizce - Almanca
Şiir Koleksiyonu - Seçme Güzel Şiirler
Tarih Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
TC İnkılap Tarihi Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Tekerleme - Tekerlemeler, Tekerlemelerden Seçmeler
Tiyatro Oyunları, Skeçler , Piyesler
Türkçe Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test Soruları
Türküler, Türkü Sözleri, Türkülerimiz
Uluslararası İlişkiler Ve Politika İle İlgili Konu Anlatımlar
Vatandaşlık, Anayasa, İnsan Hakları Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Yazarların, Şairlerin Hayatı, Eserleri / Kitapları, Edebi Kişilikleri
Yazılı Soruları - Yazılı Arşivi 
Devamını Göster >>>

EĞİTİM ÖĞRETİM

egitim-ögretim

KONU ANLATIMLI DERS

YAZILI SORULARI

SORU BANKALARI

Soru Bankası Test Soruları

REHBERLİK KÖŞESİ

EĞLENELİM GÜLELİM

BİLGİSAYAR OYUNLAR

YEMEK TARİFLERİ

Yemek Tarifleri Beslenme Ve Mutfak

DİNİM İSLAMİYET

SAĞLIKLI YAŞAM

ROMAN HİKAYE ŞİİR