Sponsorlu Bağlantılar

Geri Dönüş Yolu: Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Türkçe Dersi İle İlgili Test Soruları Soru Bankası

FİİLİMSİLER / EYLEMSİLER İLE İLGİLİ TEST SORULARI (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

 

1.

Gözlerimiz giderek yalnızlaşıyor

Fermanlı bir deliliğe karışır gibi

Gözlerimiz yıldızlara hücum ediyor

Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur?

a) Bağ – fiil

b) Kurallı bileşik eylem

c) Türemiş eylem

d) Yardımcı bileşik eylem

e) Çekimli birden çok eylem

 

2. Aşağıdaki dizelerin hangisinde sıfat – fiil kullanılmamıştır?

a)    Gündüzün geceyle buluşan noktasında

Yaklaşıyor musikisi eteklerinin

b)    Ey pembe akşamların kara sevdalıları

Güzelliklerine doyulmamış zamanlar

c)    Bir bahar sabahının karanlığında ussuz

Gökte diz çökmüş, iki titrek ışıklı yıldız

d)    Besteler, kıllarım vatan ırmaklarından

Sazlara sinmiş bir şarkıdır belki dönüşün

e)    Gözlerin kararan yollarda üzgün

Ve bir zambak kadar beyazdır yüzün

 

3. Aşağıdaki dizelerin hangisinde fiilimsi kullanılmamıştır?

a)    Yolunu şaşırmış meltemlerle gelen

Bir eski şarkı dolanır kıyılarımda

b)    Sararmış dağ çiçeklerine ve hatıralara

Bir mavi yağmur gibi damlar

c)    Ay gibi bir söz doğar içime yollarda

Işığında zamanlar sohbete durmuş

d)    O beni bilmezse seyrederken uzaktan

Yaşamak üstüne türküler yakardı

e)    Oysa susturulmuş bir orkestradır yüreğim

Bir boşansa akıllı kızın türküsünü söyler

 

4. “-acak, -ecek” eki, aşağıdaki cümlelerin hangisinde gelecek zaman çekim eki olarak kullanılmıştır?

a) Defterinde yazacak yer kalmamıştı.

b) Dikilecek kumaşları terziye götürdü.

c) Köyde ekilecek birkaç tarla kalmıştı.

d) Paket yarın gelecek, (bilgi yelpazesi.net) çocuklar.

 

5. Ad – eylemler de adlar gibi iyelik eki alabilir.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu açıklamaya bir örnek vardır?

a) Çalışmanın gerekliliğini hiç unutmayın.

b) Müdürün konuşması bitince yarışma başladı.

c) Araba kullanmayı babam öğretmişti.

d) Bu görüşü benimseyenle hiç de az değil.

e) Öğrencilere dayanışmanın önemin kavratılmalı.

 

6. Bir insanın konuşmasından ya da yazdıklarından eğitimi, dünya görüşü ve bilgi birikimi kolayca anlaşılabilir.

Bu cümlede aşağıdakilerden hangisi yoktur?

a) bileşik eylem

b) belirteç

c) ilgeç

d) bağlaç

e) belgisiz önad

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden çok bileşik eylem vardır?

a)    Kimi benim gibi erir derinden

Kimi senin  gibi çok mutlu olur.

b)    Bahsetti derinden ona halim

Aşkın bu onulmaz yarasından

c)    Soldu günden güne sessiz soldu

Dediler hep: “Kıza bir hal oldu.”

d)    Bir öğreniversin aşkı

Ağacı o vakit seyredin

e)    Dalıveriyoruz arada bir

Belli, bir şey var aramızda

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemsi yoktur?

a) Damlaya damlaya göl olur.

b) Atılan ok geri dönmez.

c) Ateş demekle ağız yanmaz.

d) Deveden büyük fil var.

 

9. Aşağıdakilerin hangisinde isim – fiil vardır?

a) Ekmek parası için çalışıyoruz.

b) Dolmuş çok hızlı gidiyordu.

c) Gülmek sana yakışıyor.

d) Annem çok güzel dolma yapar.

 

10. Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde fiilimsi yoktur?

a) Bir sürçen atın başı kesilmez.

b) Aşk olmayınca meşk olmaz.

c) Bilmemek ayıp değil, sormamak ayıp.

d) Deliye her gün bayram.

 

11. Aşağıdakilerin hangisinde zarf – fiil (bağ – fiil) yoktur?

a) İşine hor bakan, boynuna torba takar.

b) Bin ölçüp bir biçmeli.

c) Deli deliyi görünce değneğini saklar.

d) Üzüm üzüme baka baka kararır.

 

12. Aşağıdakilerin hangisinde sıfat – fiil vardır?

a) Çalışkan insanları herkes sever.

b) Yıkık duvarın üzerinden atladık.

c) Solgun yüzünde gülücükler açtı.

d) Eskiyen elbiselerini eskiciye sattı.

 

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim – fiil yoktur?

a) Yarışmalardan sonra dinlenmek gerekir.

b) Yoğun bir şekilde başlayan yağmur henüz dinmedi.

c) Mutlu yaşamak herkesin hakkıdır.

d) Belirli zamanlarda roman okumayı çok seviyorum.

 

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi yoktur?

a) Sınavı kazanıp istediğim okula gideceğim.

b) Öğle yemeği için evden bir şeyler getirdim

c) Herkesçe bilinen kitapları okuyorum.

d) Kaybolmuş yıllarımı şimdi arıyorum.

 

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim – fiil yoktur?

a) Kayıt için okul müdürüyle görüştüm.

b) Açılışa Kaymakam Bey de katılacak.

c) Her hafta çocuğunu görmeye gelir.

d) Tatile gitmek için hazırlıklarını tamamladı.

 

CEVAP ANAHTARI

1.b    2.c    3.c    4.d    5.b    6.c    7.d   8.d    9.c    10.d

11.a    12.a    13.b    14.b    15.a

 

“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

EKLEMEK İSTEDİKLERİNİZ VARSA AŞAĞIDAKİ "Yorum Yaz" kısmına ekleyebilirsiniz.

Yorumlar

.

13. **Yorum**
->Yorumu: valla çok kolay sınavlarda çıksa 100 alırım
->Yazan: ecem.

->Yazan   : ibrahim
->Yorumu: bu site cok güzel kim yaptıysa tesekkür ederim :d.

->Yazan   : dilara
->Yorumu: site okadar çok güzel ki bayildim harikasiniz resmen yiki buraya tiklamisim Allah bu siteyi çikartanlardan razi olsun....

->Yazan   : ßurak taskin
->Yorumu: çok zor sorular ama yinede emeginize saglik.

->Yazan   : burak
->Yorumu: istedigim sorulari bütün sitelere baktim fakat bu kadar guzelini bulamadim  yyaaaaaaaaa    hhhhhhhhaaaaaaaaarrrrrriiiiiikkkkkkaaaaaaaa.

->Yazan : oz karadas
->Yorumu: Site super anlamadigim konuyu anladim;-).

->Yazan : feride yildirim
->Yorumu: bence çok güzel bir siteymis tesekkürler.

->Yazan : eda nur öz ölmez çikan
->Yorumu: bence bütün akdsierin siyledigi dogru.

->Yazan : edenur
->Yorumu: bencede bu site güzel süprrrrrrrrrrrr hepsini burdan ögreniyorum.

>Yazan: irem
>Yorum:
bu site süperrrrrrrrr en çooook begendigim site .

>Yazan: elif
>Yorum:
site gerçekten güzel bir site emegi geçenlere tesklr.. .

>Yazan: MERVE YAVUZ
>Yorum:
BENCE BU SİTE ÇOOOOOOOK GÜZEL BÜTÜN İSTEDİKLERİMİ BULABİLİYORUM.

>>>YORUM YAZ<<<
Not: Yorum Yaz Bölümünden Yazılar Da Gönderebilirsiniz. Yazıyı belgenizden kopyalayıp
aşağıdaki
Yorumunuz Kutucuğu'na yapıştırmanız yeterli...

 Adınız:
 Yorumunuz :


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin delete tuşuna basın....

 


Eklediğiniz yorumlar/yazılar onaylandıktan sonra siteye eklenecektir.

 E Mail
(Zorunlu Değil):

Yorum Yazı KAPA/AÇ


 
 


<<<TELİF HAKKI KONUSU (ALTTAKİ KAYAN YAZI) LÜTFEN OKUYUNUZ !.>>>

...Degerli Ziyaretçilerimiz... Sitemizde sizler için hazirladigimiz binlerce yazi bulunmaktadir... Hassas davranmamiza karsin gözümüzden kaçan bazi yazilar telif hakkiyla korunuyor olabilir... Telif Hakkiyla korunan yazilarla karsilasirsaniz (KAYNAK GÖSTERMENIZ SARTIYLA) yazilarin altindaki YORUM YAZ kismina bildirmenizi rica ederiz... Bu tür yazilar derhal siteden kaldirilacaktir... Saygilarimizla ... Bilgiyelpazesi Ekibi...

Sponsorlu Bağlantılar
Eğitim Öğretim Tüm Konular
Tiyatro Oyunları, Skeçler, Piyesler
Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri
Kitap Özetleri
Belirli Gün ve Haftalar İle İlgili Tüm Belgeler
Konu Anlatımlı Dersler
İlahiler, İlahi Sözleri
Rehberlik Köşesi Belgeler, Araştırmalar, Yazılar
Roman Özetleri
Soru Bankası, Test Soruları
Yazarların, Şairlerin Hayatı, Eserleri / Kitapları, Edebi Kişilikleri
Yazılı Soruları - Yazılı Arşivi
Atasözleri ve Özellikleri
Belirli Gün ve Haftalar İle İlgili Tüm Belgeler
Coğrafya Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi İle İlgili Yazılılar, Testler
Çeşitli Yazılar, Oradan Buradan
Çocuk Eğitimi
Çocuk Oyunları, Oyunlar
Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri
Dede Korkut Hikayeleri, Özetleri, Özellikleri
Destan, Destanlarımız Ve Özellikleri
Dil İle Kültür Arasındaki İlişki, Dil Nedir, Kültür Nedir
Edebiyat Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Eğitim Bilimleri Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test Soruları
Enler Bölüm Bölüm
Fen ve Teknoloji Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Gelişim Ve Öğrenme Psikolojisi Dersi Konu Anlatımlar, Testler
Güzel Sözlerden Seçmeler, Özdeyişler, Vecizeler
Hazır Cevaplar
Hikayelerden Seçmeler
İllerimiz Ve İlçelerimiz Özellikleri Türkiye Tanıtımı
İlginç Ve Eğlenceli Bilgiler
İlkler Bölüm Bölüm
İngilizce Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
İnkılap Tarihi Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
İsimler Ve Anlamları
Karne Bilgileri Öğretmen Görüşü Örnekleri
Kitap Özetleri
Konu Anlatımlı Dersler
Maniler, Manilerimiz
Masallardan Seçmeler
Matematik Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Meslek Tanıtımları, Meslek Seçimi, Özellikleri
Mesnevi'den Hikayeler
Muhasebe Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Ninni Ninni Ninniler, Ninnilerden Seçmeler
Pratik Bilgiler
Rehberlik Köşesi Belgeler, Araştırmalar, Yazılar
Roman Özetleri
Sayışmaca - Sayışmacalar, Sayışmacalardan Seçmeler
Sizin Gönderdikleriniz
Soru Bankası, Test Soruları
Sözlük Türkçe - İngilizce - Almanca
Şiir Koleksiyonu - Seçme Güzel Şiirler
Tarih Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
TC İnkılap Tarihi Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Tekerleme - Tekerlemeler, Tekerlemelerden Seçmeler
Tiyatro Oyunları, Skeçler , Piyesler
Türkçe Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test Soruları
Türküler, Türkü Sözleri, Türkülerimiz
Uluslararası İlişkiler Ve Politika İle İlgili Konu Anlatımlar
Vatandaşlık, Anayasa, İnsan Hakları Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Yazarların, Şairlerin Hayatı, Eserleri / Kitapları, Edebi Kişilikleri
Yazılı Soruları - Yazılı Arşivi 
Devamını Göster >>>

EĞİTİM ÖĞRETİM

egitim-ögretim

KONU ANLATIMLI DERS

YAZILI SORULARI

SORU BANKALARI

Soru Bankası Test Soruları

REHBERLİK KÖŞESİ

EĞLENELİM GÜLELİM

BİLGİSAYAR OYUNLAR

YEMEK TARİFLERİ

Yemek Tarifleri Beslenme Ve Mutfak

DİNİM İSLAMİYET

SAĞLIKLI YAŞAM

ROMAN HİKAYE ŞİİR