Bilgiyelpazesi Net ÜYELİKSİZ BEDAVA BİLGİ KAYNAĞI Konu Anlatımlar, Test Soruları, Yazılı Soruları
SİTEDEKİ
KİŞİ SAYISI
  Bilgiyelpazesi Net Ana Foto  
Eğitim Öğretim Tüm Konular
Tiyatro Oyunları, Skeçler, Piyesler
Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri
Kitap Özetleri
Belirli Gün ve Haftalar İle İlgili Tüm Belgeler
Konu Anlatımlı Dersler
İlahiler, İlahi Sözleri
Rehberlik Köşesi Belgeler, Araştırmalar, Yazılar
Roman Özetleri
Soru Bankası, Test Soruları
Yazarların, Şairlerin Hayatı, Eserleri / Kitapları, Edebi Kişilikleri
Yazılı Soruları - Yazılı Arşivi
Atasözleri ve Özellikleri
Belirli Gün ve Haftalar İle İlgili Tüm Belgeler
Coğrafya Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi İle İlgili Yazılılar, Testler
Çeşitli Yazılar, Oradan Buradan
Çocuk Eğitimi
Çocuk Oyunları, Oyunlar
Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri
Dede Korkut Hikayeleri, Özetleri, Özellikleri
Destan, Destanlarımız Ve Özellikleri
Dil İle Kültür Arasındaki İlişki, Dil Nedir, Kültür Nedir
Edebiyat Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Eğitim Bilimleri Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test Soruları
Enler Bölüm Bölüm
Fen ve Teknoloji Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Gelişim Ve Öğrenme Psikolojisi Dersi Konu Anlatımlar, Testler
Güzel Sözlerden Seçmeler, Özdeyişler, Vecizeler
Hazır Cevaplar
Hikayelerden Seçmeler
İllerimiz Ve İlçelerimiz Özellikleri Türkiye Tanıtımı
İlginç Ve Eğlenceli Bilgiler
İlkler Bölüm Bölüm
İngilizce Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
İnkılap Tarihi Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
İsimler Ve Anlamları
Karne Bilgileri Öğretmen Görüşü Örnekleri
Kitap Özetleri
Konu Anlatımlı Dersler
Masallardan Seçmeler
Matematik Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Muhasebe Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Ninni Ninni Ninniler, Ninnilerden Seçmeler
Pratik Bilgiler
Rehberlik Köşesi Belgeler, Araştırmalar, Yazılar
Roman Özetleri
Sayışmaca - Sayışmacalar, Sayışmacalardan Seçmeler
Sizin Gönderdikleriniz
Soru Bankası, Test Soruları
Sözlük Türkçe - İngilizce - Almanca
Şiir Koleksiyonu - Seçme Güzel Şiirler
Tarih Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
TC İnkılap Tarihi Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Tekerleme - Tekerlemeler, Tekerlemelerden Seçmeler
Tiyatro Oyunları, Skeçler , Piyesler
Türkçe Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test Soruları
Türküler, Türkü Sözleri, Türkülerimiz
Uluslararası İlişkiler Ve Politika İle İlgili Konu Anlatımlar
Vatandaşlık, Anayasa, İnsan Hakları Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Yazarların, Şairlerin Hayatı, Eserleri / Kitapları, Edebi Kişilikleri
Yazılı Soruları - Yazılı Arşivi 
Devamını Göster >>>

EĞLENELİM GÜLELİM

BİLGİSAYAR OYUNLARI

YEMEK TARİFLERİ

Yemek Tarifleri Beslenme Ve Mutfak

DİNİM İSLAMİYET

EĞİTİM ÖĞRETİM

egitim-ögretim

KONU ANLATIMLI DERS

YAZILI SORULARI

SORU BANKASI TESTLER

Soru Bankası Test Soruları

REHBERLİK KÖŞESİ

ROMAN HİKAYE ŞİİR

 

   

Geri Dönüş Yolu: Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Türkçe Dersi İle İlgili Test Soruları Soru Bankası

FİİLDE ÇATI / EYLEMDE ÇATI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (2) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

 

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne – yüklem ilişkisi diğerlerinden farklıdır?

a) Odunlar, kapının karşınsına yığıldı.

b) Üzümler kurutulmak için damlara seriliyordu.

c) Eşyalar birkaç saat içinde toplandı.

d) Küçük çocuklar merakla çevresine bakındı.

e) Van Gölü’nde canavar görülmüş.

 

2.

1. Onlara da istedikleri gibi bir elbise alındı.

2. İşe yaramayan kitaplar, köye gönderildi.

3. Sınıfı, geçtiğini öğrenince çok sevindi.

4. Ev, gelecek yıl konuklar için güzelce temizlendi.

5. Genç kız, aynanın karşısında saatlerce süslendi.

Verilen cümlelerden hangi ikisinde eylem, yapılışı (çatısı) yönünden diğerlerinden farklıdır?

a) 1 – 2

b) 3 – 5

c) 1 – 3

d) 4 – 5

e) 1 – 5

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesne yüklem ilişkisi diğerinden farklıdır?

a) Bahçede onu da gördü.

b) Kardeşine bir kalem aldı.

c) Güneşte ayakları pişti.

d) Ona da bir mektup yazdı.

e) Odadaki örtüleri topladı.

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisi, “Eşyaları yerinde göremeyince telaşla etrafına bakındı.” cümlesi ile özne – yüklem ilişkisi yönünden özdeştir?

a) Eşyaları, iki saatte taşındı.

b) Çöpler, şu derede yakıldı.

c) Kentin sokakları, ilk defa temizlendi.

d) Bu kez de yolun uzunluğundan yakındı.

e) Kilimlerin çoğu Uşak’ta dokundu.

 

5.    “Bu işe kendi isteğiyle atıldı” cümlesi ile özne – yüklem ilişkisi yönünden özdeştir?

a) Zavallıya haksız yere dayak atıldı.

b) Grev nedeniyle on kişi işten atıldı.

c) Daha çok kazanmak için ticarete atıldı.

d) Üşüyen hastanın üstüne bir battaniye atıldı.

e) Havaya üç el silah atıldı (bilgi yelpazesi.net).

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde geçişsiz çatı özelliği görülür?

a) Okula iki yeni öğretmen getirdi.

b) Yolun sonuna kadar beni takip etti.

c) Adam günlerce bu olayı araştırdı.

d) Kuşlar, bu sabaha karşı serbest kaldı.

e) İnsanları bu yönleriyle anlamak istemiyordu.

 

7.    Onlar da iki yıldır yazışıyorlar.

Cümlesi özne – yükle ilişkisi yönündün aşağıdakilerden hangisiyle özdeştir?

a) Bugün iki aile tanışacaklar.

b) Birlikte iki saat bekleştiler.

c) Bu garip davranışa gülüştüler.

d) Olay yerine doğru koşuşturlar.

e) Onun başında sabaha dek ağlaştılar.

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemi yapan bellidir?

a) Başka bir göreve verildim.

b) Okulun camları kırılmış.

c) O da bugün işyerine gönderildi.

d) Arkadaşı, bugün işten kovuldu.

e) Son zamanlarda iyice açıldı.

 

9.    “Dün işten ayrıldı.” cümlesi eylemin yapılışı yönünden aşağıdakilerden hangisiyle özdeştir?

a) Yol, trafiğe açıldı.

b) Kapı, öğretmen tarafından açıldı.

c) Konuşmacı, kürsüde iyice açıldı.

d) Kutu burada açıldı.

e) Kitaplar, bir bir açıldı.

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem aldığı ekle “oldurgan” nitelik kazanmıştır?

a) Kitapları dün sattırdı.

b) Kapının önünü güzelce temizletti.

c) Kardeşini uzun bir mektup yazdırdı.

d) Kitaplar ona bir bir imzalattı.

e) Sözleriyle onları güldürdü.

 

CEVAP ANAHTARI

1.d    2.b    3.c    4.d    5.c    6.d     7.a   8.e    9.c    10.e

 

“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

EKLEMEK İSTEDİKLERİNİZ VARSA AŞAĞIDAKİ "Yorum Yaz" kısmına ekleyebilirsiniz.

Yorumlar (HenüzYorumYapılmamış)

.

>Yazan: ...
>Yorum:
... .

>>>YORUM YAZ<<<
Not: Yorum Yaz Bölümünden Yazılar Da Gönderebilirsiniz. Yazıyı belgenizden kopyalayıp
aşağıdaki
Yorumunuz Kutucuğu'na yapıştırmanız yeterli...

 Adınız:
 Yorumunuz :


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


Eklediğiniz yorumlar/yazılar onaylandıktan sonra siteye eklenecektir.

 E Mail
(Zorunlu Değil):

Yorum Yazı KAPA/AÇ


 
 


<<<TELIF HAKKI KONUSU (ALTTAKI KAYAN YAZI) LÜTFEN OKUYUNUZ !.>>>

...Degerli Ziyaretçilerimiz... Sitemizde sizler için hazirladigimiz binlerce yazi bulunmaktadir... Hassas davranmamiza karsin gözümüzden kaçan bazi yazilar telif hakkiyla korunuyor olabilir... Telif Hakkiyla korunan yazilarla karsilasirsaniz (KAYNAK GÖSTERMENIZ SARTIYLA) yazilarin altindaki YORUM YAZ kismina bildirmenizi rica ederiz... Bu tür yazilar derhal siteden kaldirilacaktir... Saygilarimizla ... Bilgiyelpazesi Ekibi...