Bilgiyelpazesi Net ÜYELİKSİZ BEDAVA BİLGİ KAYNAĞI Konu Anlatımlar, Test Soruları, Yazılı Soruları
SİTEDEKİ
KİŞİ SAYISI
  Bilgiyelpazesi Net Ana Foto  
Eğitim Öğretim Tüm Konular
Tiyatro Oyunları, Skeçler, Piyesler
Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri
Kitap Özetleri
Belirli Gün ve Haftalar İle İlgili Tüm Belgeler
Konu Anlatımlı Dersler
İlahiler, İlahi Sözleri
Rehberlik Köşesi Belgeler, Araştırmalar, Yazılar
Roman Özetleri
Soru Bankası, Test Soruları
Yazarların, Şairlerin Hayatı, Eserleri / Kitapları, Edebi Kişilikleri
Yazılı Soruları - Yazılı Arşivi
Atasözleri ve Özellikleri
Belirli Gün ve Haftalar İle İlgili Tüm Belgeler
Coğrafya Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi İle İlgili Yazılılar, Testler
Çeşitli Yazılar, Oradan Buradan
Çocuk Eğitimi
Çocuk Oyunları, Oyunlar
Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri
Dede Korkut Hikayeleri, Özetleri, Özellikleri
Destan, Destanlarımız Ve Özellikleri
Dil İle Kültür Arasındaki İlişki, Dil Nedir, Kültür Nedir
Edebiyat Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Eğitim Bilimleri Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test Soruları
Enler Bölüm Bölüm
Fen ve Teknoloji Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Gelişim Ve Öğrenme Psikolojisi Dersi Konu Anlatımlar, Testler
Güzel Sözlerden Seçmeler, Özdeyişler, Vecizeler
Hazır Cevaplar
Hikayelerden Seçmeler
İllerimiz Ve İlçelerimiz Özellikleri Türkiye Tanıtımı
İlginç Ve Eğlenceli Bilgiler
İlkler Bölüm Bölüm
İngilizce Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
İnkılap Tarihi Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
İsimler Ve Anlamları
Karne Bilgileri Öğretmen Görüşü Örnekleri
Kitap Özetleri
Konu Anlatımlı Dersler
Masallardan Seçmeler
Matematik Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Muhasebe Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Ninni Ninni Ninniler, Ninnilerden Seçmeler
Pratik Bilgiler
Rehberlik Köşesi Belgeler, Araştırmalar, Yazılar
Roman Özetleri
Sayışmaca - Sayışmacalar, Sayışmacalardan Seçmeler
Sizin Gönderdikleriniz
Soru Bankası, Test Soruları
Sözlük Türkçe - İngilizce - Almanca
Şiir Koleksiyonu - Seçme Güzel Şiirler
Tarih Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
TC İnkılap Tarihi Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Tekerleme - Tekerlemeler, Tekerlemelerden Seçmeler
Tiyatro Oyunları, Skeçler , Piyesler
Türkçe Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test Soruları
Türküler, Türkü Sözleri, Türkülerimiz
Uluslararası İlişkiler Ve Politika İle İlgili Konu Anlatımlar
Vatandaşlık, Anayasa, İnsan Hakları Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Yazarların, Şairlerin Hayatı, Eserleri / Kitapları, Edebi Kişilikleri
Yazılı Soruları - Yazılı Arşivi 
Devamını Göster >>>

EĞLENELİM GÜLELİM

BİLGİSAYAR OYUNLARI

YEMEK TARİFLERİ

Yemek Tarifleri Beslenme Ve Mutfak

DİNİM İSLAMİYET

EĞİTİM ÖĞRETİM

egitim-ögretim

KONU ANLATIMLI DERS

YAZILI SORULARI

SORU BANKASI TESTLER

Soru Bankası Test Soruları

REHBERLİK KÖŞESİ

ROMAN HİKAYE ŞİİR

 

   

Geri Dönüş Yolu: Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Türkçe Dersi İle İlgili Test Soruları Soru Bankası

FİİLDE ÇATI / EYLEMDE ÇATI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

 

1. Aşağıdaki altı çizili eylemlerden hangisi, bir ekle nesne alabilir duruma getirilmiştir?

a) Sizinle bu konuyu yine görüşelim.

b) Arkadaşıyla bir olup beni dövmeye kalkmıştı.

c) Beni çarşıda bol bol gezdirdi.

d) Sıcak tavırlarıyla kendisini herkese sevdirdi.

e) Çocuk daha çok geceleri ağlıyordu.

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çatı özelliği aranmaz?

a) Karlar erimeye başlayınca dereler sularla dolup taştı.

b) Evin içinde insanlar dolaşıyor gibiydi.

c) Bütün yaz tatilimi evimde geçirdim.

d) Toplantıda sinirli bir konuşma yaptı.

e) O toplantıda çok tanıdık sima gördüm.

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde işteş çatılı fiil, farklı bir anlam ilgisi kurmuştur?

a) Ziyafetin gecikmesinden korkan aşçı kadınlar koşuşuyordu.

b) Sorunlarımızı kavga etmeden konuşup tartışıyoruz.

c) Yüzlerce endişe kafamda uçuşuyordu.

d) Salondaki pek çok hastayla sükunet içinde bekleşiyorduk.

e) Yan odadaki misafirler, zaman zaman konuşmayı kesip gülüşüyordu.

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, yüklemin kökü geçişsizdir?

a) Felaket anını aklımdan çıkaramıyorum.

b) Bu habere hiç kimse sevinmemişti.

c) Parazit olduğu için sözleri anlaşılmıyordu.

d) Bu hafta iki kez görüştük.

e) Bana da bir şeyler sordu.

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisi eylem çatısı bakımından ötekilerden farklıdır?

a) En büyük ödülü o kazandı.

b) Belediye bütün gecekonduları yıktı.

c) Bu romanı tam beş yılda yazdı.

d) Kardeşini bir saatliğine görebildi.

e) Bu olaya kahkahalarla güldü.

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylem geçişli değildir?

a) Bu sınavda zamanı iyi kullandı.

b) O günlerin havasını düşündüm.

c) Bu eserleri yeniden okuyordum.

d) Soğuk sularda  günlerce yüzdük.

e) Evi yok pahasına satmıştı (bilgi yelpazesi.net).

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylem, yapılışı yönünden farklı bir özellik göstermektedir?

a) Çocukları çayırda güreştiriyordu.

b) Yağmur hızlı hızlı serpiştiriyordu.

c) Lokmaları çabuk çabuk atıştırıyordu.

d) Bir oraya, bir buraya koşuşturuyordu.

e) Birini bitirmeden ötekini yetiştiriyordu.

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylem, özneye dönmektedir?

a) Anahtarını bulabilmek için akşama kadar arandı.

b) Arkadaşım bugün telefonda sürekli arandı.

c) Hasta için yakınları tarafından kan arandı.

d) Son baskısı da tükenen o kitap çok arandı.

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi geçişli bir eylemdir?

a) Onun sözlerine arkadaşı sinirli sinirli gülüyordu.

b) Çocuklar, hava güzel olursa yarın maça gidecekler.

c) Babasıyla İstanbul’a gideceğine çok seviniyor.

d) Siz de bizimle sinemaya gelmez misiniz?

e) Televizyondaki yeni diziyi izliyor musun?

 

10.  “Yangın çok geçmeden söndürülmüştür.” cümlesindeki özne-yüklem ilişkisi aşağıdakilerden hangisinde vardır?

a) O acılı haberi duyunca çok üzülmüştü.

b) Yüzbaşı Cemil savaşın ilk gününde omzundan vurulmuştu.

c) Çocuk yatağından kalkarak annesine sıkı sıkı sarıldı.

d) Ahmet Refik, yokuşun başına doğru yorulmuştu.

e) Onların bağırtılarını duydukça sinirleri iyice gerilmişti.

 

CEVAP ANAHTARI

1.a    2.b    3.b    4.a    5.e    6.d    7.a   8.a    9.e    10.b

 

“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

EKLEMEK İSTEDİKLERİNİZ VARSA AŞAĞIDAKİ "Yorum Yaz" kısmına ekleyebilirsiniz.

Yorumlar (1)

.

>Yazan: VİLDAN GÜNEŞ
>Yorum:
BENİM İÇİN SORULAR ÇOK GÜZEL OLMUŞ.

>>>YORUM YAZ<<<
Not: Yorum Yaz Bölümünden Yazılar Da Gönderebilirsiniz. Yazıyı belgenizden kopyalayıp
aşağıdaki
Yorumunuz Kutucuğu'na yapıştırmanız yeterli...

 Adınız:
 Yorumunuz :


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


Eklediğiniz yorumlar/yazılar onaylandıktan sonra siteye eklenecektir.

 E Mail
(Zorunlu Değil):

Yorum Yazı KAPA/AÇ


 
 


<<<TELIF HAKKI KONUSU (ALTTAKI KAYAN YAZI) LÜTFEN OKUYUNUZ !.>>>

...Degerli Ziyaretçilerimiz... Sitemizde sizler için hazirladigimiz binlerce yazi bulunmaktadir... Hassas davranmamiza karsin gözümüzden kaçan bazi yazilar telif hakkiyla korunuyor olabilir... Telif Hakkiyla korunan yazilarla karsilasirsaniz (KAYNAK GÖSTERMENIZ SARTIYLA) yazilarin altindaki YORUM YAZ kismina bildirmenizi rica ederiz... Bu tür yazilar derhal siteden kaldirilacaktir... Saygilarimizla ... Bilgiyelpazesi Ekibi...