Sponsorlu bağlantılar

Geri Dönüş Yolu: Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Türkçe Dersi İle İlgili Test Soruları Soru Bankası

CÜMLENİN ÖĞELERİ İLE İLGİLİ TEST SORULAR (1) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

 

1. Aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı özne de yüklem de değildir?

a)    – Hangisi daha çok çalışıyor?

-  Şu

b)    – Soruları çözdün mü?

-  Çözdüm.

c)    – Telefondaki kimdi?

-  Babam

d)    – Bunları kime anlattın?

-  Kimseye.

e)    – Arabanın içinde ne vardı?

-  Kutu.

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, yanıt cümlesi ötekilerden farklı bir öğedir?

a)    – Kitapçıdan ne aldın?

-  Kitap.

b)    – Sınıfta bulduğun neydi?

-  Ali’nin kalemi.

c)    – Hangi kitapları okurdu?

-  Macera romanlarını.

d)    – Ne tür şiirleri seversin?

-  Toplumsal şiirleri.

e)    – En çok kimi özledin?

-  Annemi.

 

3. Aşağıdaki sorulardan hangisi, zarf tümlecini buldurmaya yöneliktir?

a)      Bankanın açılmasını ne kadar beklediniz?

b)      Gezip gördüğünüz yerler nasıldı?

c)      Adresi nasıl bulduğunu öğrendin mi?

d)      Ne zaman döneceğini kimden öğrenebiliriz?

e)      Bu adam neden bahsediyor?

 

4. Aşağıdaki sorulardan hangisi, eylemden etkileneni buldurmaya yöneliktir?

a)      Bu kadar yolu yürüyerek mi gideceğiz?

b)      Kuş sesleri nereden geliyor böyle?

c)      Bizleri çağıran müdür müydü?

d)      Şu adamlar kitap mı satıyormuş?

e)      Mali işlerden kim sorumlu (bilgi yelpazesi.net)?

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öğe dışı bir unsura yer verilmemiştir?

a)      Haberin var mı taş duvar?

b)      Yalnız geçen yılların hesabını ver şimdi.

c)      Murat, bu soruyu yanıtlar mısın?

d)      Arkadaşlar, salonda toplanacaksınız.

e)      Kardeşim, bana yazdığın şiirleri gönder.

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “gece” sözcüğü, zarf tümlecidir?

a)      Bu olay gece ile gündüz farkından kaynaklanıyormuş.

b)      Orda, gece, gündüze göre çok uzunmuş bu mevsimde.

c)      Sabaha kadar döndüm durdum; gece bitmek bilmedi.

d)      Gece hep bunu düşündüm; ama işin içinden çıkamadım.

e)      Gece, umutsuzlukları artıran bir zaman dilimidir.

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması “özne” görevindedir?

a)      Arkadaşlarını okulun müdürü uzaklaştırdı.

b)      Arkadaşları okul müdürünü uzaklaştırdı.

c)      Okul müdürüne onu şikayet etti.

d)      Olayı okul müdüründen sakladı.

e)      Okul müdüründe çok yetki vardı.

 

8. Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde “de” belirtili nesneyi bağlamıştır?

a)      Sen de ben de okula gitmeyeceğiz.

b)      Evi de camları da o temizledi.

c)      Adam da köpeği de gözden kayboldu.

d)      Anne sevgisine de baba sevgisine de muhtacız.

e)      Okuldan da evden de vazgeçemiyordu.

 

9. “Günde bir öğün sıcak yemek ya yiyor ya yemiyorlar.”

Cümlesinde “ya…ya” bağlaçlarının bağladığı öğeler yönünden aşağıdakilerden hangisiyle özdeştir.

a)      Ya tavanları akmakta ya sobalar islenmekte.

b)      Hep ya aptalına ya dik kafalısına çattım.

c)      Kırk elli kişi kadar ya var ya yoktuk.

d)      Ya üstümden ya yanımdan geçip gidiyorlar

e)      Ya sen git ya ben gideyim.

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, belirtili isim tamlaması, özne görevindedir?

a)      Ankara’nın baharı yoktur.

b)      Evin önünü çiçekle donattılar.

c)      Suyun yüzünde köpükler vardı.

d)      İşin özünü ben de anlayamadım.

e)      Arkadaşının geldiğini haber verecekmiş.

 

CEVAP ANAHTARI

1.d    2.b    3.a    4.d    5.b    6.d    7.a   8.b    9.c    10.a

 

“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

EKLEMEK İSTEDİKLERİNİZ VARSA AŞAĞIDAKİ "Yorum Yaz" kısmına ekleyebilirsiniz.

Yorumlar (2)

.

->Yazan   : eylem can
->Yorumu: cümlenin ögeleri bize katkı sagladığı için teşekkür ederim hiki açmışlar bay bay derste başarıya.

->Yazan   : ÖZLEM
->Yorumu: BU SİTE BİZİM GELECEĞİMİZE IŞIK TUTARAK BİZİ AYDINLATAN BİR SİTEDİR BUNUN İÇİN SİZE TEŞEKKÜR EDERİM..

>>>YORUM YAZ<<<
Not: Yorum Yaz Bölümünden Yazılar Da Gönderebilirsiniz. Yazıyı belgenizden kopyalayıp
aşağıdaki
Yorumunuz Kutucuğu'na yapıştırmanız yeterli...

 Adınız:
 Yorumunuz :


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


Eklediğiniz yorumlar/yazılar onaylandıktan sonra siteye eklenecektir.

 E Mail
(Zorunlu Değil):

Yorum Yazı KAPA/AÇ


 
 


<<<TELİF HAKKI KONUSU (ALTTAKİ KAYAN YAZI) LÜTFEN OKUYUNUZ !.>>>

...Degerli Ziyaretçilerimiz... Sitemizde sizler için hazirladigimiz binlerce yazi bulunmaktadir... Hassas davranmamiza karsin gözümüzden kaçan bazi yazilar telif hakkiyla korunuyor olabilir... Telif Hakkiyla korunan yazilarla karsilasirsaniz (KAYNAK GÖSTERMENIZ SARTIYLA) yazilarin altindaki YORUM YAZ kismina bildirmenizi rica ederiz... Bu tür yazilar derhal siteden kaldirilacaktir... Saygilarimizla ... Bilgiyelpazesi Ekibi...



Eğitim Öğretim Tüm Konular
Tiyatro Oyunları, Skeçler, Piyesler
Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri
Kitap Özetleri
Belirli Gün ve Haftalar İle İlgili Tüm Belgeler
Konu Anlatımlı Dersler
İlahiler, İlahi Sözleri
Rehberlik Köşesi Belgeler, Araştırmalar, Yazılar
Roman Özetleri
Soru Bankası, Test Soruları
Yazarların, Şairlerin Hayatı, Eserleri / Kitapları, Edebi Kişilikleri
Yazılı Soruları - Yazılı Arşivi
Atasözleri ve Özellikleri
Belirli Gün ve Haftalar İle İlgili Tüm Belgeler
Coğrafya Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi İle İlgili Yazılılar, Testler
Çeşitli Yazılar, Oradan Buradan
Çocuk Eğitimi
Çocuk Oyunları, Oyunlar
Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri
Dede Korkut Hikayeleri, Özetleri, Özellikleri
Destan, Destanlarımız Ve Özellikleri
Dil İle Kültür Arasındaki İlişki, Dil Nedir, Kültür Nedir
Edebiyat Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Eğitim Bilimleri Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test Soruları
Enler Bölüm Bölüm
Fen ve Teknoloji Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Gelişim Ve Öğrenme Psikolojisi Dersi Konu Anlatımlar, Testler
Güzel Sözlerden Seçmeler, Özdeyişler, Vecizeler
Hazır Cevaplar
Hikayelerden Seçmeler
İllerimiz Ve İlçelerimiz Özellikleri Türkiye Tanıtımı
İlginç Ve Eğlenceli Bilgiler
İlkler Bölüm Bölüm
İngilizce Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
İnkılap Tarihi Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
İsimler Ve Anlamları
Karne Bilgileri Öğretmen Görüşü Örnekleri
Kitap Özetleri
Konu Anlatımlı Dersler
Maniler, Manilerimiz
Masallardan Seçmeler
Matematik Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Meslek Tanıtımları, Meslek Seçimi, Özellikleri
Mesnevi'den Hikayeler
Muhasebe Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Ninni Ninni Ninniler, Ninnilerden Seçmeler
Pratik Bilgiler
Rehberlik Köşesi Belgeler, Araştırmalar, Yazılar
Roman Özetleri
Sayışmaca - Sayışmacalar, Sayışmacalardan Seçmeler
Sizin Gönderdikleriniz
Soru Bankası, Test Soruları
Sözlük Türkçe - İngilizce - Almanca
Şiir Koleksiyonu - Seçme Güzel Şiirler
Tarih Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
TC İnkılap Tarihi Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Tekerleme - Tekerlemeler, Tekerlemelerden Seçmeler
Tiyatro Oyunları, Skeçler , Piyesler
Türkçe Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test Soruları
Türküler, Türkü Sözleri, Türkülerimiz
Uluslararası İlişkiler Ve Politika İle İlgili Konu Anlatımlar
Vatandaşlık, Anayasa, İnsan Hakları Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Yazarların, Şairlerin Hayatı, Eserleri / Kitapları, Edebi Kişilikleri
Yazılı Soruları - Yazılı Arşivi 
Devamını Göster >>>

EĞİTİM ÖĞRETİM

egitim-ögretim

KONU ANLATIMLI DERS

YAZILI SORULARI

SORU BANKALARI

Soru Bankası Test Soruları

REHBERLİK KÖŞESİ

EĞLENELİM GÜLELİM

BİLGİSAYAR OYUNLAR

YEMEK TARİFLERİ

Yemek Tarifleri Beslenme Ve Mutfak

DİNİM İSLAMİYET

SAĞLIKLI YAŞAM

ROMAN HİKAYE ŞİİR