Bilgiyelpazesi Net ÜYELİKSİZ BEDAVA BİLGİ KAYNAĞI Konu Anlatımlar, Test Soruları, Yazılı Soruları
Bilgiyelpazesi Net Ana Foto
SİTEDEKİ
KİŞİ SAYISI
Eğitim Öğretim Tüm Konular
Belirli Gün ve Haftalar İle İlgili Tüm Belgeler
Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri
Kitap Özetleri
Konu Anlatımlı Dersler
Rehberlik Köşesi Belgeler, Araştırmalar, Yazılar
Roman Özetleri
Soru Bankası, Test Soruları
Tiyatro Oyunları, Skeçler, Piyesler
Yazarların, Şairlerin Hayatı, Eserleri / Kitapları, Edebi Kişilikleri
Yazılı Soruları - Yazılı Arşivi
Atasözleri ve Özellikleri
Belirli Gün ve Haftalar İle İlgili Tüm Belgeler
Coğrafya Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi İle İlgili Yazılılar, Testler
Çeşitli Yazılar, Oradan Buradan
Çocuk Eğitimi
Çocuk Oyunları, Oyunlar
Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri
Dede Korkut Hikayeleri, Özetleri, Özellikleri
Destan, Destanlarımız Ve Özellikleri
Dil İle Kültür Arasındaki İlişki, Dil Nedir, Kültür Nedir
Edebiyat Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Eğitim Bilimleri Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test Soruları
Enler Bölüm Bölüm
Fen ve Teknoloji Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Gelişim Ve Öğrenme Psikolojisi Dersi Konu Anlatımlar, Testler
Güzel Sözlerden Seçmeler, Özdeyişler, Vecizeler
Hazır Cevaplar
Hikayelerden Seçmeler
İllerimiz Ve İlçelerimiz Özellikleri Türkiye Tanıtımı
İlginç Ve Eğlenceli Bilgiler
İlkler Bölüm Bölüm
İngilizce Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
İnkılap Tarihi Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
İsimler Ve Anlamları
Karne Bilgileri Öğretmen Görüşü Örnekleri
Kitap Özetleri
Konu Anlatımlı Dersler
Masallardan Seçmeler
Matematik Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Muhasebe Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Ninni Ninni Ninniler, Ninnilerden Seçmeler
Pratik Bilgiler
Rehberlik Köşesi Belgeler, Araştırmalar, Yazılar
Roman Özetleri
Sayışmaca - Sayışmacalar, Sayışmacalardan Seçmeler
Sizin Gönderdikleriniz
Soru Bankası, Test Soruları
Sözlük Türkçe - İngilizce - Almanca
Şiir Koleksiyonu - Seçme Güzel Şiirler
Tarih Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
TC İnkılap Tarihi Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Tekerleme - Tekerlemeler, Tekerlemelerden Seçmeler
Tiyatro Oyunları, Skeçler , Piyesler
Türkçe Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test Soruları
Türküler, Türkü Sözleri, Türkülerimiz
Uluslararası İlişkiler Ve Politika İle İlgili Konu Anlatımlar
Vatandaşlık, Anayasa, İnsan Hakları Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Yazarların, Şairlerin Hayatı, Eserleri / Kitapları, Edebi Kişilikleri
Yazılı Soruları - Yazılı Arşivi 
Devamını Göster >>>

EĞLENELİM GÜLELİM

BİLGİSAYAR OYUNLARI

YEMEK TARİFLERİ

Yemek Tarifleri Beslenme Ve Mutfak

DİNİM İSLAMİYET

EĞİTİM ÖĞRETİM

egitim-ögretim

KONU ANLATIMLI DERS

YAZILI SORULARI

SORU BANKASI TESTLER

Soru Bankası Test Soruları

REHBERLİK KÖŞESİ

ROMAN HİKAYE ŞİİR

 

   

Geri Dönüş Yolu: Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Coğrafya Dersi İle İlgili Test Soruları Soru Bankası

TÜRKİYE’DE TARIM, TARIMCILIK FAALİYETLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1) (COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI)

 

Soru 1. Ülkemizde tarımı sınırlandıran faktörlerden birisi de yükseltidir.

Aşağıdaki örneklerden hangisi bu durumla ilgilidir?

A)       Aydın’da fındığın yetiştirilememesi

B)      Trabzon’da pamuğun yetiştirilememesi

C)      Mersin’de çayın yetiştirilememesi

D)      İzmir’de muzun yetiştirilememesi

E)      Denizli’de zeytinin yetiştirilememesi

 

Soru 2.

Kış ılıklılığı isteyen bir tarım ürünü yukarıdaki Türkiye haritasında verilen yerlerden hangisinde yetiştirilemez?

A)  I              B)  II                C)  III

D)  IV           E)  V

 

Soru 3. Türkiye’de özellikle 1950 yılından sonra mera alanlarının azaldığı, buna karşılık tarım alanlarının arttığı görülmektedir.

Aşağıdakilerden hangisi bu durumun nedenidir?

A)       İklim şartlarının değişmesi

B)      Bitki örtüsünün tahrip edilmesi

C)      Hayvancılığın öneminin azalması

D)      İklim şartlarının değişmesi

E)      Tarımda makineleşme

 

Soru 4. Türkiye’de ekilebilir toprakların (bilgi yelpazesi.net) büyük kısmında tahıl tarımının yapılmasını aşağıdakilerden hangisi en iyi açıklar?

A)       Ekonomik değerinin yüksek olması

B)      Gübreleme ihtiyacının olmaması

C)      Devlet kontrolü ve desteğinin olması

D)      Karasal iklim şartlarının yaygın olması

E)      Yaz ve kış ekilebilir olması

 

Soru 5. Ülkemizde tarımda verimi arttırmanın yollarından biriside makineli tarıma geçmektir.

Aşağıdaki illerimizden hangisinde makineli tarım yapmak daha zordur?

A)       Kayseri

B)      Giresun

C)      Bursa

D)      Malatya

E)      Diyarbakır

 

Soru 6. Bir yörede sulama problemi halledildiği halde verimde bir artış görülmemişse, bu yörede öncelikle yapılması gereken en önemli etkinlik aşağıdakilerden hangisi olmalıdır?

A)  Makineli tarıma geçme                    B)  Tohum ıslahı

C)  Gübreleme                                         D)  Nöbetleşe ekim

E)  Zirai mücadele

 

Soru 7.

Türkiye’de doğal koşulların ayçiçeği tarımına en az elverişli olduğu yer yukarıdaki haritada kaç numara ile gösterilmiştir?

A)  V         B)  IV         C)  III         D)  II         E)  I

 

Soru 8.  Aşağıdaki tarım ürünlerinden hangi ikisinin aynı doğal şartlarda yetişmesi zordur?

A)       Tütün – Pamuk

B)      Buğday – Mısır

C)      Çay – Fındık

D)      Ayçiçeği – Haşhaş

E)      Şekerpancarı – Buğday

 

Soru 9. Aşağıdaki tarım ürünlerimizden hangisi ihraç ürünlerimizden değildir?

A)  Buğday             B)  Fındık             C)  Haşhaş

D)  Pamuk              E)  Zeytin

 

Soru 10.

 Yukarıdaki Türkiye haritasında taralı olarak gösterilen alanlarda aşağıdaki tarım ürünlerinden hangisi yetiştirilmektedir?

A)  Pamuk              B)  Zeytin            C)  Şekerpancarı

D)  Çay                  E)  Turunçgiller

 

Soru 11. Buharlaşmanın az ve yağış miktarının fazla olduğu alanlarda topraklarda bulunan tuz ve kireç oranı azdır.

Aşağıdakilerden hangisi yukarıda sözü edilen topraklarda daha kolay yetişir?

A)  Tütün               B) Nohut                C)  Çay

D)  Muz              E)  Pamuk

 

Soru 12. Ege Bölgesi’nde ekilen buğdayın Doğu Anadolu Bölgesi’ne göre daha erken olgunlaşması tarım ürünleriyle aşağıdakilerin hangisi arasındaki ilişkiye ters düşer?

A)  Denizellik            B)  Yükselti             C)  Enlem

D)  Karasallık             E)  Sıcaklık

 

Soru 13.

Haritada taralı alanlara aynı anda ekilen aynı tür tarım ürününün hangisi daha erken olgunlaşır?

A)  I                    B)  II             C)  III

D)  IV          E)  V

 

Soru 14. Ülkemizde bazı ürünler devlet kontrolü ve izniyle üretilir.

Buna göre aşağıdaki ürünlerin hangisinin üretiminde devlet kontrolü ve izni gerekmez?

A)  Kenevir           B)  Tütün          C)  Şekerpancarı

D)  Mısır              E)  Pirinç

 

Soru 15.

Ürün

Ekili alan (hektar)

Üretim (ton)

Kenevir

4 800

4 800

Haşhaş

15 600

6 000

Tütün

330 150

336 000

Pamuk

637 500

574 000

Şeker pancarı

400 000

15 000 000

Yukarıdaki tabloda beş tarım ürününün ekim alanı ile üretim miktarları verilmiştir.

Buna göre birim alandan alınan verim, hangi üründe en düşük hangi üründe en yüksektir?

     En düşük                En yüksek

A)  Tütün                     Pamuk

B)  Şekerpancarı          Haşhaş

C)  Pamuk                    Kenevir

D)  Kenevir                  Tütün

E)  Haşhaş                    Şekerpancarı

 

Soru 16. Türkiye’de nadas uygulamasını  azalmak için öncelikle aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır?

A)       Sulama imkanları arttırılmalı

B)      Destekleme alımları yapılmalı

C)      Tohum ıslahı yapılmalı

D)      Nöbetleşe ekim yapılmalı

E)      Gübre kullanımı azaltılmalı

 

Soru 17. Bir bölgenin iklim ve yer şekilleri, o bölgede yetiştirilen tarım ürünleri üzerinde doğrudan etkilidir.

Buna göre haritada gösterilen yörelerde hangi ürünler yoğun olarak yetiştirilir?

         I                       II                       III

A)  Çay                  Buğday                İncir

B)  Fındık              Tütün                   Üzüm

C)  Tütün               Pamuk                 Zeytin

D)  Mısır                Üzüm                  Ay çiçeği

E)  Buğday            Elma                    Turunçgiller

 

Soru 18. Aşağıda verilen tarım ürünlerinden hangisinde Adana, Mersin ve Antalya illerinin Türkiye’nin yıllık üretimindeki payı en fazladır?

A)  Buğday             B)  Pamuk             C)  Zeytin

D)  Nohut             E)  Narenciye

 

Soru 19. Türkiye’de tarımın en önemli sorunlarından birisi sulama sorunudur. Sulamanın arttırılmasıyla bazı tarım ürünlerinin üretiminde de artış (bilgi yelpazesi.net) görülür.

Buna göre aşağıdaki tarım ürünlerinden hangisinin üretiminde artış beklenmez?

A)  Pirinç             B)  Sebze             C)  Zeytin

D)  Mercimek      E)  Şekerpancarı

 

Soru 20. Genellikle doğrudan tüketilmeyen, sanayi tesislerinde hammadde olarak kullanılan ürünlere sanayi bitkileri denir.

Buna göre aşağıdaki tarım ürünlerinden hangisi bu genellemeye uymaz?

A)  Ay çiçeği

B)  Soya fasulyesi

C)  Pirinç

D)  Şekerpancarı

E)  Pamuk 


 

CEVAP ANAHTARI

 

1.E   2.E   3.E   4.D  5.B   6.C   7.A

 

8.B   9.A   10.B   11.C   12.C   13.D   14.D   15.E

 

16.A   17.A   18.E   19.D   20.C

 

“COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

EKLEMEK İSTEDİKLERİNİZ VARSA AŞAĞIDAKİ "Yorum Yaz" kısmına ekleyebilirsiniz.

Yorumlar

..

2. **Yorum**
->Yorumu: çoook iyi bir site özellikle performans ödevlerimde çok yardımcı oldu
->Yazan: bilinmez kahraman.

->Yazan   : ilknur
->Yorumu: gerçekten çooook tesekkür ederim çok yardimci oldunuz.

>>>YORUM YAZ<<<
Not: Yorum Yaz Bölümünden Yazılar Da Gönderebilirsiniz. Yazıyı belgenizden kopyalayıp
aşağıdaki
Yorumunuz Kutucuğu'na yapıştırmanız yeterli...

 Adınız:
 Yorumunuz :


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin delete tuşuna basın....

 


Eklediğiniz yorumlar/yazılar onaylandıktan sonra siteye eklenecektir.

 E Mail
(Zorunlu Değil):

Yorum Yazı KAPA/AÇ


 
 


<<<TELİF HAKKI KONUSU (ALTTAKİ KAYAN YAZI) LÜTFEN OKUYUNUZ !.>>>

...Değerli Ziyaretçilerimiz... Sitemizde sizler için hazırladığımız binlerce yazı bulunmaktadır... Hassas davranmamıza karşın gözümüzden kaçan bazı yazılar telif hakkıyla korunuyor olabilir... Telif Hakkıyla korunan yazılarla karşılaşırsanız (KAYNAK GÖSTERMENİZ ŞARTIYLA) yazıların altındaki YORUM YAZ kısmına bildirmenizi rica ederiz... Bu tür yazılar derhal siteden kaldırılacaktır... Saygılarımızla ... Bilgiyelpazesi Ekibi...