Bilgiyelpazesi Net ÜYELİKSİZ BEDAVA BİLGİ KAYNAĞI Konu Anlatımlar, Test Soruları, Yazılı Soruları
SİTEDEKİ
KİŞİ SAYISI
  Bilgiyelpazesi Net Ana Foto  
Eğitim Öğretim Tüm Konular
Tiyatro Oyunları, Skeçler, Piyesler
Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri
Kitap Özetleri
Belirli Gün ve Haftalar İle İlgili Tüm Belgeler
Konu Anlatımlı Dersler
İlahiler, İlahi Sözleri
Rehberlik Köşesi Belgeler, Araştırmalar, Yazılar
Roman Özetleri
Soru Bankası, Test Soruları
Yazarların, Şairlerin Hayatı, Eserleri / Kitapları, Edebi Kişilikleri
Yazılı Soruları - Yazılı Arşivi
Atasözleri ve Özellikleri
Belirli Gün ve Haftalar İle İlgili Tüm Belgeler
Coğrafya Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi İle İlgili Yazılılar, Testler
Çeşitli Yazılar, Oradan Buradan
Çocuk Eğitimi
Çocuk Oyunları, Oyunlar
Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri
Dede Korkut Hikayeleri, Özetleri, Özellikleri
Destan, Destanlarımız Ve Özellikleri
Dil İle Kültür Arasındaki İlişki, Dil Nedir, Kültür Nedir
Edebiyat Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Eğitim Bilimleri Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test Soruları
Enler Bölüm Bölüm
Fen ve Teknoloji Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Gelişim Ve Öğrenme Psikolojisi Dersi Konu Anlatımlar, Testler
Güzel Sözlerden Seçmeler, Özdeyişler, Vecizeler
Hazır Cevaplar
Hikayelerden Seçmeler
İllerimiz Ve İlçelerimiz Özellikleri Türkiye Tanıtımı
İlginç Ve Eğlenceli Bilgiler
İlkler Bölüm Bölüm
İngilizce Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
İnkılap Tarihi Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
İsimler Ve Anlamları
Karne Bilgileri Öğretmen Görüşü Örnekleri
Kitap Özetleri
Konu Anlatımlı Dersler
Masallardan Seçmeler
Matematik Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Muhasebe Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Ninni Ninni Ninniler, Ninnilerden Seçmeler
Pratik Bilgiler
Rehberlik Köşesi Belgeler, Araştırmalar, Yazılar
Roman Özetleri
Sayışmaca - Sayışmacalar, Sayışmacalardan Seçmeler
Sizin Gönderdikleriniz
Soru Bankası, Test Soruları
Sözlük Türkçe - İngilizce - Almanca
Şiir Koleksiyonu - Seçme Güzel Şiirler
Tarih Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
TC İnkılap Tarihi Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Tekerleme - Tekerlemeler, Tekerlemelerden Seçmeler
Tiyatro Oyunları, Skeçler , Piyesler
Türkçe Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar - Test Soruları
Türküler, Türkü Sözleri, Türkülerimiz
Uluslararası İlişkiler Ve Politika İle İlgili Konu Anlatımlar
Vatandaşlık, Anayasa, İnsan Hakları Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Yazarların, Şairlerin Hayatı, Eserleri / Kitapları, Edebi Kişilikleri
Yazılı Soruları - Yazılı Arşivi 
Devamını Göster >>>

EĞLENELİM GÜLELİM

BİLGİSAYAR OYUNLARI

YEMEK TARİFLERİ

Yemek Tarifleri Beslenme Ve Mutfak

DİNİM İSLAMİYET

EĞİTİM ÖĞRETİM

egitim-ögretim

KONU ANLATIMLI DERS

YAZILI SORULARI

SORU BANKASI TESTLER

Soru Bankası Test Soruları

REHBERLİK KÖŞESİ

ROMAN HİKAYE ŞİİR

 

   

Geri Dönüş Yolu: Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Coğrafya Dersi İle İlgili Test Soruları Soru Bankası

DÜNYANIN ŞEKLİ VE HAREKETLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1) (COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI)

 

1. İki meridyen arasındaki uzaklığın Ekvator’dan kutuplara gidildikçe azalmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Dünya’nın şeklinin geoid olması

B) Meridyen boylarının eşit olması

C) Paraleller arasında kalan meridyen yaylarının eşit olması

D) Eksenin Ekvator düzlemini dik kesmesi

E) Ekvator düzlemi ile ekliptiğin çakışmaması

 

2. Okyanus akıntıları incelenirse Kuzey ve Güney yarımkürede halkalar oluşturdukları görülür. Bu oluşumun ana nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Dünyanın, ekseni çevresinde dönmesi

B) Akıntıların kıta kenarlarına çarpması

C) Alize rüzgarlarının etkisi

D) Deniz suyundaki sıcaklık farklılıkları

E) Batı rüzgarlarının etkisi

 

3. Aşağıdakilerden hangisi, yerkürenin günlük ve yıllık hareketlerine bağlı olarak değişmez?

A) Yer ekseninin Ekvator düzlemiyle yaptığı açı

B) Dünyanın Güneşe göre konumu

C) Gece ve gündüzün uzunluğu

D) Güneşin doğuş ve batış saatleri

E) Güneş ışınlarının yere değme açısı

 

4. Sürekli rüzgarların Kuzey Yarımkürede sağa, Güney Yarımkürede sola sapmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Dünya’nın ekseni etrafında dönmesi

B) Güneş ışınlarının geliş açılarının farklı olması

C) Dünya’nın Güneş çevresinde dönmesi

D) Ekliptik ile eksen arasında 23° 27” lık bir açı olması

E) Dünya’nın yörüngesinin elips şeklinde olması

 

5. Aşağıdakilerden hangisi Dünyanın Güneş çevresindeki hareketinin bir sonucudur?

A) Gündüz ve gecenin birbirini takip etmesi

B) Kıyılarda meltem rüzgarlarının oluşması

C) Çöllerde ufalanmanın hızlı olması

D) Havanın gün içinde ısınıp soğuması

E) Gündüz süresinin uzayıp kısalması

 

6. Aşağıdakilerden hangisi ekvator düzlemi ile ekliptik arasında 23°27’ lık açı olmasının bir sonucu değildir?

A) Güneş ışınlarının yalnızca dönenceler arasındaki noktalara dik gelebilmesi

B) Orta enlemlerde mevsimlerin daha belirgin olması

C) Gece ve gündüz sürelerinin uzayıp kısalması

D) Gün uzunluğunun 24 saat olması

E) Kuzey ve Güney yarımkürelerde aynı tarihte farklı mevsimler yaşanması

 

7. Aşağıdakilerden hangisi hem gece-gündüz sürelerinin farklı olmasında hem de mevsimlerin meydana gelmesinde rol oynar

A) Ekliptik ile eksen arasında bir açının olması

B) Yörüngenin elips şeklinde olması

C) Yerkürenin eksen çevresinde dönmesi

D) Yerkürenin ekseni çevresinde dönüş hızının ekvatorda fazla olması

E) Yerin kutuplarda basık olması

 

8.

Yerin ekseni etrafında dönüşü sırasında, yukarıdaki şekil üzerinde belirtilen yerlerin hangisinde hız en fazladır?

A) 1                                               B) 2

C) 3                                               D) 4

E) 5

 

9. Güneş ışınlarının Dünya üzerindeki bir noktaya düşüş açısının yıl boyunca değişmesi aşağıdakilerden hangisinin bir sonucudur?

A) Yerin Güneş çevresindeki dönüş süresinin

B) Yerin ekseni çevresindeki dönüş süresinin

C) Yerin Güneş’e olan uzaklığının

D) Yer ekseni ile ekliptik arasındaki açının

E) Yerin şeklinin

 

10. Kuzey Yarımkürede yaz koşulları yaşanırken Güney Yarımkürede kış koşulları yaşanmasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yerin (bilgi yelpazesi.net) yuvarlak olması

B) Kara ve denizlerin dağılış biçimi

C) Yerin kendi ekseni çevresinde dönmesi

D) Yerin Güneş çevresinde dönmesi

E) Yer ekseninin yörünge düzlemine eğik olması

 

11. Yılın hangi zamanında, aynı meridyen üzerinde bulunan yerlerde Güneş aynı anda doğar ve aynı anda batar?

A) Kuzey Yarımkürenin yaz başlangıç gününde

B) Her iki yarımkürenin bahar başlangıç günlerinde

C) Güney Yarımkürenin yaz başlangıç gününde

D) Güney Yarımkürenin kış mevsimi boyunca

E) Bütün yıl boyunca

 

12. Güneş ışınlarının atmosfer içindeki yolunun uzaması, ışınların tutulmasını artırır.

Buna göre, yukarıdaki haritada belirtilen noktaların hangisinde 21 Haziran’da tutulmanın en az olması beklenir?

A) 1                                               B)2

C)3                                                D) 4

E) 5

 

13.

Haritada belirtilen şehirlerin hangisinde gece-gündüz uzunluğu, yıl boyunca en az değişir?

A) Washington                            B) Moskova

C) Kolombo                                 D) Mekke

E) Kap

 

14. Gelgit olayını izleyen bir gözlemci, denizde görülen seviye değişmelerinin her gün bir önceki güne göre 50 dakikalık bir gecikmeyle ortaya çıktığını gözlüyor.

Gözlemci bu durumu ne ile açıklayabilir?

A) Ay’ın çekim gücünde değişmeler olmasıyla

B) Güneşin çekim gücünün Ay’ınkine eklenmesiyle

C) Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönmesiyle

D) Ay günü ile Güneş günü arasındaki zaman farkıyla

E) Ay’ın kendi ekseni etrafında dönmesiyle

 

15. Güneş ışınlarının Yengeç Dönencesine dik geldiği gün, yeryüzünde aşağıdakilerden hangisi gözlenir?

A) Güney Yarımkürede en uzun gün yaşanması

B) Aydınlanma dairesinin kutup noktalarından geçmesi

C) Kuzey Kutup Dairesinde gece süresinin 24 saat olması

D) Ekvatorda gündüz süresinin gece süresinden uzun olması

E) Kuzey Yarımkürede yaz gündönümü yaşanması

 

 

CEVAP ANAHTARI

 

1)A    2) A   3) A   4) A   5) E   6) D   7) A

 

8) B     9) D   10) E   11)B   12) C   13) C   14) D 15) E

 

“COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI "
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

“SORU BANKASI TEST SORULARI " SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

“COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR "
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<

"
COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI
”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<

EKLEMEK İSTEDİKLERİNİZ VARSA AŞAĞIDAKİ "Yorum Yaz" kısmına ekleyebilirsiniz.

Yorumlar

.

4. **Yorum**
->Yorumu: Sorumluluk Sınavlarım var İnş Etki Eder Sorular :/ 
->Yazan: Yiğit.

->Yazan   : aleyna kır
->Yorumu: test soruları zor ama sınav için gerekli bilgiler ar.

->Yazan   : hatice
->Yorumu: sorular biraz zor pazartesi sınavım var 100 almalıyım dua edin.

->Yazan   : bilal ekinci / 13_45 bi-ma
->Yorumu: sorulari begendim.. ama bi yanlisim çikti :).

>>>YORUM YAZ<<<
Not: Yorum Yaz Bölümünden Yazılar Da Gönderebilirsiniz. Yazıyı belgenizden kopyalayıp
aşağıdaki
Yorumunuz Kutucuğu'na yapıştırmanız yeterli...

 Adınız:
 Yorumunuz :


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


Eklediğiniz yorumlar/yazılar onaylandıktan sonra siteye eklenecektir.

 E Mail
(Zorunlu Değil):


 
 


<<<TELIF HAKKI KONUSU (ALTTAKI KAYAN YAZI) LÜTFEN OKUYUNUZ !.>>>

...Degerli Ziyaretçilerimiz... Sitemizde sizler için hazirladigimiz binlerce yazi bulunmaktadir... Hassas davranmamiza karsin gözümüzden kaçan bazi yazilar telif hakkiyla korunuyor olabilir... Telif Hakkiyla korunan yazilarla karsilasirsaniz (KAYNAK GÖSTERMENIZ SARTIYLA) yazilarin altindaki YORUM YAZ kismina bildirmenizi rica ederiz... Bu tür yazilar derhal siteden kaldirilacaktir... Saygilarimizla ... Bilgiyelpazesi Ekibi...