Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Konu Anlatımlı Dersler > Muhasebe Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar

358 YILLARA YAYGIN İNŞAAT ENFLASYON DÜZELTME HESABI (MUHASEBE DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR, ÖRNEKLİ AÇIKLAMALAR)

 

Bu hesap, "697- Yıllara Yaygın inşaat Enflasyon Düzeltme Hesabı" nın alacak kalanının aktarılarak proje bazında açılacak tali hesaplar düzeyinde izlendiği hesaptır.

 

İşleyişi: "697- Yıllara Yaygın inşaat Enflasyon Düzeltme Hesabı" nın alacak kalanı dönem sonlarında söz konusu hesabın borcuna karşılık bu hesabın alacağına alınarak geçici kabule kadar bu hesapta bekletilir. Geçici kabul yapıldığında o projeye ilişkin tutar bu hesaptan "648- Enflasyon Düzeltmesi Karları" hesabına aktarılır.

 

=> Bir inşaat veya onarım işinin yıllara yaygın sayılabilmesi için;

- İşin başkası adına yapılması,

- İşin birden fazla yılda devam etmesi,

gerekir.

 

=> Yıllara yaygın inşaat ve onarım işlerinde işin bitim tarihi;

a) Geçici kabulün yapıldığını gösteren tutanağın idarece onaylandığı tarih,

b) İşin fiilen tamamlandığı veya fiilen bırakıldığı tarih,

olarak kabul edilir.

 

=> Yıllara yaygın inşaat ve onarım işlerinde ortaya çıkan kar veya zarar işin bittiği yılın karı veya zararı sayılır.

 

=> Yıllara yaygın inşaat ve onarım işleri için geçici vergi ödenmez. Ancak istihkak bedelleri üzerinden Gelir Vergisi Kanununun 94. maddesine göre tevkifat yapılır.

 

=> Yıl içinde birden fazla inşaat ve onarma işinin birlikte yapılması halinde, her yıla ait müşterek genel giderler bu işlere ait harcamaların (enflasyon düzeltmesi yapılan dönemlerde düzeltilmiş tutarlarının) enflasyon düzeltmesine tabi tutulmuş tutarlarının birbirine olan nispeti dahilinde dağıtılır.

 

=> Yıl içinde tek veya birden fazla inşaat ve onarma işinin yıllara yaygın olmayan diğer işlerle birlikte yapılması halinde, her yıla (bilgi yelpazesi.net) ait müşterek genel giderler, bu işlere ait harcamalar ile diğer işlere ait satış ve hasılat tutarlarının (enflasyon düzeltmesi yapılan dönemlerde bunların düzeltilmiş tutarlarının) birbirine olan nispeti dahilinde dağıtılır.

 

=> Birden fazla inşaat ve onarma işlerinde veya bu işlerle sair işlerde müştereken kullanılan tesisat, makina ve ulaştırma vasıtalarının amortismanları, bunların her işte kullanıldıkları gün sayısına göre dağıtılır.

 

=> Büro malzemelerinin amortismanları kullanıldıkları gün sayısına göre değil, ortak gider gibi düşünülerek dağıtımı yapılır.

 

=> Yıllara yaygın inşaat ve onarım işlerinde elde edilen istihkaklarla ilgili faiz gelirleri işin bittiği yılın geliri sayılmaktadır.

 

=> İş bittikten sonra ortaya çıkan gelir veya giderler yıllara yaygın inşaat ve onarım işleriyle ilişkilendirilmeyip Önceki Dönem Gelir ve Karlar (veya Önceki Dönem Gider ve Zararları) hesabına aktarılır.

 

=> Bir takvim yılı içerisinde bitmesi planlanan inşaat ve onarım işi “740 Hizmet Üretim Maliyeti” hesabında izlenir. Ancak iş aynı yıl içinde bitirilemez ve süre uzatmasına gidilirse yani ertesi yıla sirayet ederse iş yıllara yaygın inşaat ve onarım işi sayılır ve daha önce “740 Hizmet Üretim Maliyeti” hesabına alınan tutarlar “170-177 Yıllara Yaygın İnşaat ve Onarım Maliyetleri” hesabına aktarılarak kapatılır.

 

=> Üstlenilen inşaat ve onarım işleri ile ilgili olarak dönem içinde bir gider yapıldığında, bu gider niteliğine göre öncelikle;

740 Hizmet Üretim Maliyeti

750 Araştırma ve Geliştirme Giderleri

760 Pazarlama, Satış ve Dağıtım Giderleri

770 Genel Yönetim Giderleri

780 Finansman Giderleri

hesaplarına dağıtılır. Dönem sonlarında yansıtma hesapları (741, 751, 761, 771, 781) ile bu hesaplar kapatılır ve 170 -177 Yıllara Yaygın İnşaat ve Onarım Maliyetleri hesabına aktarılır.

 

 

 

 

Örnek: Her biri yıllara yaygın inşaat işi olan işletmenin 2004 yılındaki harcama tutarları A İşinden 50 milyar TL, B İşinden 30 milyar TL ve C İşinden 20 milyar TL’dir. İşletmenin bu işlerle ilgili olarak gideri ise 30 milyar TL’dir. İşletmenin giderin yapıldığı andaki yapması gereken kayıt ile ortak gider dağıtımını yapınız. Ortak giderlerle ilgili yapılacak muhasebe kayıtlarını yapınız.

 

 

 

 

Örnek: İşletmenin 2004 yılında iki ayrı inşaat taahhüt işi, bir özel inşaat, bir de harfiyat işi vardır. A inşaat taahhüt işinin harcama tutarı (bilgi yelpazesi.net) 100 milyar TL, B inşaat taahhüt işinin harcama tutarı 60 milyar TL’dir. Özel inşaattan 160 milyar TL, harfiyat işinden 80 milyar TL hasılat elde etmiştir. Ortak gider toplamı ise 100 milyar TL’dir.

a) Giderlerin bir defada yapıldığını düşünerek gider kaydını yapınız.

b) Ortak gider dağıtımını gerekli muhasebe kayıtları ile yapınız.

 

 

 

 

 

Örnek: Mükellefin 2004 yılında A ve B olmak üzere iki ayrı yıllara yaygın inşaat işi bulunmaktadır. Ayrıca aynı yıl harfiyat işi de bulunmaktadır. Mükellef her üç işte de kullandığı kamyon için 90 milyar TL amortisman hesaplanmıştır. Kamyon A işinde 120 gün, B işinde 60 gün, harfiyat işinde 90 gün kullanılmıştır.

A işinin harcama tutarı 300 milyar TL

B işinin harcama tutarı 120 milyar TL

Harfiyat işinin hasılatı 180 milyar TL’dir.

Bu verilerden hareketle;

a) Kamyonun amortisman gideri dağıtımını yapınız.

b) Dönem sonu yapılacak işlemler dahil gerekli muhasebe kayıtlarını yapınız.

 

Amortisman Giderlerinin Dağıtımı:

 

 

Kullanılmayan Gün Amortismanının Dağıtımı: (22,5 milyar TL)

 

 

 

 

 

 

 

Örnek: Yıllara yaygın inşaat işi yapan A’ya 25 milyar TL istihkak ödemesi yapılmıştır. Müteahhit tarafından ilgili istihkak nedeniyle yapılacak muhasebe kaydını gösteriniz. (İstihkak 2004 yılında alınmıştır)

 

 

(1) Peşin ödenen vergiler ve fonlar hesabında 2004 yılı sonuna kadar yıllara yaygın inşaat ve onarım hak ediş bedellerinin (alınan istihkakların) brüt tutarının %5’ine tekabül eden Gelir Vergisi Stopajı izlenir. Bu hesapta yer alan vergi kesin bir vergi değildir. Yıllara yaygın inşaat ve onarım işinin bittiği yılda elde edilmiş sayılan kazanç üzerinden hesaplanan kurumlar vergisinden ödenen söz konusu gelir vergisi kesintileri mahsup edilir.

 

(2) Damga Vergisi brüt tutarın ‰ 7,5 oranındadır. Bulunan tutar direkt olarak hizmet maliyetine eklenir.

İşin bittiği yıl aşağıdaki kayıt yapılır.

 

 

 

Örnek: İşletmenin 2004 yılı içerisinde yıllara yaygın A ve B inşaat işi vardır. Stoklardan A inşaatına 1000 kg çivi (100 milyon TL), 3000 kg demir (300 milyon TL), 75 torba çimento (75 milyon TL); B inşaatına 80 m3 kereste (4 milyar TL), 4,5 ton (bilgi yelpazesi.net) demir (450 milyon TL) gönderilmiştir. Bunların A inşaatına nakliyesi için 250 milyon, B inşaatına nakliyesi için 750 milyon TL nakliye gideri KDV ile birlikte kasadan ödenmiştir. İşletmenin dönemiçi ve dönem sonu kayıtlarını düzenleyiniz. (İnşaatlar devam etmektedir.)

 

 

 

MUHASEBE DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR
"
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

KONU ANLATIMLI DERSLER " SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

MUHASEBE DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI "
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

MUHASEBE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI "
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

"EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ TÜM BELGELER

SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar (HenüzYorumYok)

.

>Yazan: ...
>Yorum:
.... .

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


 E Mail
(Zorunlu Değil):