Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Konu Anlatımlı Dersler > Muhasebe Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar

108 DİĞER HAZIR DEĞERLER (MUHASEBE DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR, ÖRNEKLİ AÇIKLAMALAR)

 

Nitelikleri itibariyle hazır değer sayılan;

 

- Pullar,

 

- Vadesi Gelmiş Kuponlar,

 

- Tahsil Edilecek Banka ve Posta Havaleleri,

 

- Yoldaki Paralar, vb. değerleri kapsar.

 

İşleyişi:

 

Bu değerler elde edildiğinde hesabın borcuna, elden çıkarıldığında da hesabın alacağına kaydedilir.

 

- Pullar:

 

Edindiği posta ve damga pullarını, kullanılıncaya kadar mevcut olarak izleyen işletmelerde (pul tüketimi önemsiz olan işletmelerde satın alınan pullar doğrudan gider yazıldığından bu hesap kullanılmaz) pullar satın alındıklarında alış değerleri üzerinden bu hesaba borç; kullanıldıklarında 7/A seçeneğinde “Genel Yönetim Giderleri”ne, 7/B seçeneğinde damga pulu “Vergi, Resim ve Harçlar” gider çeşidine, posta pulu ise “Dışarıdan Sağlanan Fayda ve Hizmetler” gider çeşidine karşılık bu hesaba alacak yazılır.

 

Örnek: 10 Mayıs 2004’te işletmede kullanılmak üzere, 2 bin TL’lik posta pulu ve 3 bin TL’lik damga pulu alınıyor. Mayıs ayı sonu itibariyle posta pulunun 750 TL’lik, damga pulunun ise 1 bin TL’lik kısmının kullanıldığı belirleniyor. İşletmenin pulları alım tarihinde ve Mayıs ayı sonu itibariyle yapacağı kayıtlar aşağıdaki şekilde olacaktır.

 

 

 

 

- Vadesi Gelmiş Kuponlar:

 

Vadesi gelen kuponların kesildikleri tarihle tahsil edildikleri tarih arasında zaman farkı bulunması halinde, kesilen kuponlar bu hesapta açılacak bir tali hesapta izlenir.

 

Örnek: İşletme portföyündeki hisse senetlerinin 10 bin TL’lik kuponlarını 10 Haziran 2004 günü keserek iştiraki olan şirkete gönderiyor. 20 Haziran (bilgi yelpazesi.net) 2004 günü bankadan alınan dekonttan iştirakin kupon bedellerini işletmenin banka nezdindeki hesabına yatırdığı öğreniliyor.

 

 

 

Değerleme:

 

Bu hesaba kaydedilen kıymetler kayıtlı değeri üzerinden değerlenir. Yabancı para üzerinden olan kıymetler dönem sonunda değerleme kuru üzerinden bilanço günündeki değerine getirilir.

 

=> Henüz bedeli tahsil edilmemiş kredi kartı slipleri “108 Diğer Hazır Değerler” hesabında takip edilir. Bazı kaynaklarda kredi kartı ile yapılan satışlar “127 Diğer Ticari Alacaklar” hesabında izlenmektedir. Ancak bizim görüşümüz kredi kartı ile yapılan satışların 108 nolu hesapta izlenmesi yönündedir.

 

Örnek: İşletme 1 ve 10 Kasım 2003 tarihlerinde düzenlenmiş Z Raporlarının tetkikinde nakit 1 bin, kredili 3 bin TL satış yaptığını tespit etmiştir. Toplam 4 bin TL’lik satışa KDV Dahil olup KDV oranı %18’dir. Kredili satışların tamamı kredi kartıyla yapılmıştır.

 

 

MUHASEBE DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR
"
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

KONU ANLATIMLI DERSLER " SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

MUHASEBE DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI "
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

MUHASEBE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI "
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

"EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ TÜM BELGELER

SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

EKLEMEK İSTEDİKLERİNİZ VARSA AŞAĞIDAKİ "Yorum Yaz" kısmına ekleyebilirsiniz.

Yorumlar

..

1. **Yorum**
->Yorumu: POSTA PULU MUHASEBE KAYDI ? SATMAK İÇİN ALINDI 
->Yazan: HASAN
.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz: