eğitim öğretim ile ilgili belgeler > konu anlatımlı dersler > fen ve teknoloji dersi ile ilgili konu anlatımlar

ATOM TEORİLERİ, ATOM MODELLERİ, GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ATOM MODELLERİ, DALTON, THOMSON, RUTHERFORD, BOHR ATOM MODELİ (FEN BİLİMLERİ KONU ANLATIMI)

 

DALTON ATOM TEORİSİ

 

Kimyasal birleşmenin yukarıdaki iki yasasından yararlanan John Dalton 1803 - 1808 tarihleri arasında bir atom kuramı geliştirdi.Dalton Kütlenin Korunumu Yasası ve Sabit Oranlar Yasasından yola çıkarak maddeyi oluşturan ve onun bütün özelliklerini gösteren çok küçük parçacıkların olduğu yorumunu yaparak Katlı Oranlar Kanunu’nu ortaya atmıştır:

 

Katlı Oranlar Kanunu, iki element birden fazla bileşik oluşturuyorsa, birinin belli bir miktarına karşılık, diğerinin değişken miktarları arasında küçük ve tam sayılarla ifade edilen bir oran vardır, şeklinde tanımlanabilir.

 

Katlı Oranlar Kanunu, kimyasal elementlerin atom adı verilen parçalanamaz parçacıklardan oluştuğunu ve her elementin atomlarının kütlesinin aynı olduğunu gösterir.

 

Dalton’a göre:

1. Bir elementin bütün atomları şekil, büyüklük ve kütle yönüyle aynıdır.

2. Atomlar içi dolu küreciklerdir.

3. Bilinen en küçük parçacık atomdur.

4. Atomlar parçalanamaz, yeniden oluşturulamaz.

5. Atomlar belirli oranlarda birleşerek molekülleri meydana getirir. Elementin bütün atomları aynı olduğu gibi bir bileşiğin de bütün atomları aynıdır.

 

Dalton teorisinde pek çok yanlışlık ve eksiklik olmasına rağmen çok önemlidir.Kendisinden sonra gelen bilim adamlarına bir kapı aralamış, fikir ortaya atarak tartışılmasını sağlamıştır. Böylece daha doğruya ulaşma imkanı sağlamıştır.

 

Dalton Atom Teorisindeki Eksiklik ve Hatalar :

1. Bir elementin bütün atomları aynı değildir. O dönemde nötron tanecikleri tespit edilemediği için izotop atomların farkına varılamadı. Bir elemente ait bütün atomların proton ve elektron sayısı aynı olmak zorundadır. Nötron sayısı farklı olsa da aynı elemente aittir, fakat farklı atomdur.

2. Atomların içi dolu değildir. Aksine boşluklu yapıya sahiptir.

3. Bilinen en küçük parçacık atom değildir. Günümüzde atom çekirdeğini oluşturan 70 çeşit parçacığın var olduğu ve bunların bilinen 50 hareketinin olduğu ifade edilmektedir.

4. Bir elementin bütün atomları aynı olmadığı gibi bir bileşiğin bütün molekülleri de aynı değildir.

  

 

DEMOCRİTUS ATOMUN YAPISI ATOM MODELİ

Anadolu’nun bilim merkezi Milet’te doğan ve Güney Trakya’da Abdera şehrinde çalışmalarını sürdüren Leucippus ve örgencisi Democritus tarafından ortaya atılan “Atomos” maddenin bölünemeyen en küçük parçası fikrinin deneye dayalı bilimsel sonuçlarını veren en önemli eserdir.

 

Leucippus ve Democritus’un MÖ 440’ta felsefi olarak ortaya attıkları atomos fikri, Dalton’a kadar çok az değişikliğe uğramıştır. ”Dünyanınyeni durumu” adlı yazısında Democritus atom için “maddenin temel taşı” demekte ve maddenin cinsi ve özelliklerine göre değişik atom olacağını ileri sürmektedir. Daha da ileri giderek canlıların küçük yuvarlak atomlardan, ruhun ise hava ve ısı atomlarından olduğunu ileri sürmektedir. Bütün bu çalışmalar felsefi olup bir deneye dayanmamaktadır. Fakat maddenin yapısı hakkında yıllarca kalan ve “atom” kelimesini bugünlere taşıyan önemli bir çalışmadır.

Atom hakkında ilk görüş M.Ö. 400’lü yıllarda Yunanlı filozof Democritus tarafından ortaya konmuştur. Democritus, maddenin taneciklerden oluştuğunu savunmuş ve bu taneciklere atom adını vermiştir. Democritus, atom hakkındaki görüşlerini deneylere göre değil varsayımlara göre söylemiştir.

 

Democritus’ a göre:

• Madde parçalara ayrıldığında en sonunda bölünemeyen bir tanecik elde edilir ve bu tanecik atomdur.

• Bütün maddeler aynı tür atomlardan oluşur.

• Maddelerin farklı olmasının nedeni maddeyi oluşturan atomların sayı ve dizilişi biçiminin farklı olmasıdır.

• Atom görülemez.

• Atom görülemediği için bölünemez.

 

NOT :

1- Democritus, Teos’ta doğmuş Anadolulu düşünürdür. Günümüzden 2500 yıl kadar

önce M.Ö. 500’ lü yıllarda yaşamıştır.

2- Maddedeki değişmelerin bölünemeyen bu taneciklerin sayı; biçim ve dizilişlerindeki değişmeye bağlı olduğunu kabul etmiştir.

 

THOMSON ATOM MODELİ

 

Havası alınmış tüplerin iki ucuna yerleştirilen elektrotlara (katot ve anot) yüksek gerilim uygulandığında katottan anoda doğru ışınların yayıldığını ve bu ışınların manyetik alanda da pozitif kutbun etkisiyle sapmaya uğradığını tespit etmiştir. Katot ışınları adı verilen bu ışınlar negatif elektrikle yüklüydü. Thomson, bu ışınların sapmalarından yararlanarak yük/kütle oranlarını hesapladı. Bu oran,  (bilgi yelpazesi.net) iyonların ölçülen yük/kütle oranlarına göre çok büyüktü. Bu sonuca göre katot ışını birimleri negatif yüklü, çok küçük kütleli atom içi parçacıklardı. Atomda negatif (-) yüklü parçacıklar olduğuna göre pozitif (+) yüklü parçacıklarda, yani protonlarda olmalıydı.

 

Bu tespitlerden sonra Thomson atomda (+) ve (-) yüklü parçacıkların var olduğunu ve bunların atomda rasgele dağıldığını ifade etmiştir.Rasgele dağılmayı da üzümlü kek örneğiyle izah etmiştir.

 

 

Thomson atom teorisine göre:

1.Atom protonlardan oluşmuş küre şeklindedir.Protonlar (+1) birim yüke,elektronlar ise (-1) birim yüke sahiptir.

2.Elektronlar atomun içinde homojen olarak dağılmıştır.

3.Nötr atomda proton sayısı kadar elektron bulunmaktadır.

4. Elektronların kütlesi protonların kütlesinden çok küçüktür. Bu nedenle ihmal edilebilir.

5. Protonlar ve elektronlar atomda rasgele dağılmıştır.

 

RUTHERFORD ATOM TEORİSİ

 

  

 

Rutherford çok ince (10-6 cm) altın levhaya alfa (α) tanecikleri (Helyum çekirdeği) göndermiştir. Bu taneciklerin çok az bir kısmı aynen yansırken bazıları belli açılarla yansımış fakat büyük bir bölümü aynen geçmiştir.

 

Yapılan deney sonucuna göre :

1. Atomdaki pozitif(+) yükler çekirdek denen çok küçük bir bölgededir.

2. Alfa (α) taneciklerinin sapmasına yol açan yoğun kesim çekirdekte toplanmıştır.

3. Çekirdekteki yük miktarı, bir elementin bütün atomları için aynı, farklı atomları için farklıdır.

4. Elektronlar çekirdekten oldukça uzakta yer alırlar. Elektronların bulunduğu hacim, çekirdeğin bulunduğu hacimden çok büyüktür. Atomun büyük bir kısmı boşluklu yapıya sahiptir.

 

 

BOHR ATOM MODELİ

 

Bohr yaptığı çalışmalarda Rutherford atom modeline göre,elektronların çekirdek etrafında dönmeleri ile enerji yaymaları sonucunda enerjilerinin azalacağını ve çekirdek üzerine düşeceklerini hesapladı, fakat böyle bir elektron düşmesi gerçekleşmediği için Rutherford atom teorisinin bazı yanlışlıklarının olması gerektiğini fark etti ve bu teoriye bazı eklemeler yaptığı yeni bir atom modeli ortaya attı.Rutherford, elektronların çekirdekten oldukça uzakta yer aldığını ifade etmişti. Bohr da elektronların ne kadar uzakta yer aldıklarını, çekirdek etrafındaki hareketlerini ve enerjilerini incelemiştir.Araştırmaları 1H, 2He ve 3Li+ gibi küçük atom ve iyonlar üzerinde olmuştur.Elde ettiği sonuçlar küçük atomlar için doğru iken büyük atomlar için hatalı olmuştur.

 

Bohr Atom Teorisine Göre:

 

1. Elektronlar çekirdek çevresinde rasgele dairesel bir yörüngede değil, çekirdekten oldukça uzakta sabit bir enerjiye sahip dairesel yörüngelerde hareket ederler.

 

2. Elektronlar çekirdek etrafında sabit enerjili dairesel yörüngelerde (orbitallerde) hareket ederler. Bu yörüngelere Enerji Seviyesi adı verilir.

 

3. Bohr atom kuramına göre, hidrojen atomunun 1 elektronu en düşük enerji düzeyi olan n=1 de bulunur. Buna Temel hâl denir. Elektron temel hâlden uzaklaştırılırken n=2, n=3, n=4 hâllerinden birine getirilirse uyarılmış olur. Uyarılmış hâlde elektronun enerjisi daha fazla olur.Daha az enerjili (uyarılmış) duruma göre kararsızdır. Elektrona verilen enerji kaldırıldığında düşük enerjili uyarılmamış (kararlı duruma) hâle geçer. Bu sırada iki enerji seviyesi farkı kadar ışın yayınlar. Elektronlar yüksek enerji düzeyinden düşük enerji düzeyine geçerken enerji yayarlar. Düşük enerji düzeyinden yüksek enerji düzeyine geçerken de enerji alırlar.

 

NOT: Bir atomun elektronları dışardan enerji alarak yüksek enerji düzeyine yükselirse bu atoma "uyarılmış atom" denir. Bu olaya uyarılma denir. Uyarılmış atom (bilgi yelpazesi.net) yüksek enerji düzeyinden düşük enerji düzeyine geçtiğinde iki enerji düzeyi arasındaki enerji farkına eşit bir ışık (foton) yayınlar.Bu yayınlanan ışınlar her element için karakteristik özellik gösterir.Yayınlanan ışının şiddetine göre cisimlerin bazılarını mikroskop bazılarını ise gözümüzle gözlemleyebiliriz.

 

 

 

Gözümüz yayınlanan bu ışınların sadece dalga boyu(λ ) 7.10−5 cm olan kırmızı ışık ile 4,5.10−5 cm olan mor ışık arasındaki kısmı görür.Daha kısa dalga boylu ışımaları duyu organlarımızla algılayamayız.

 

4. Çekirdekten uzaklaştıkça elektronun enerjisi de artar. Elektronlar, bulundukları enerji seviyesinin enerjisine sahiptir. Enerji seviyeleri atom çekirdeğine yakınlığına göre n = 1, 2, 3, 4, 5, 6 gibi tamsayılarla veya K, L, M, N, O, P, Q gibi harflerle ifade edilirler.

 

Yörünge sayısı (n) olmak üzere yörüngenin sahip olduğu enerji; -18

En =  -2,18.10 J   bağıntısı ile bulunur.

              n2

 

 

MODERN ATOM TEORİSİ, TEORİLERİ

 

Bohr, elektronu hareket halinde yüklü tanecik olarak kabul edip, bir hidrojen atomundaki elektronun sadece bazı belirli enerjiye sahip olacağını varsayarak teorisini ortaya attı. Bu teori hidrojen gibi tek tek elektronlu He+ , Li+2 iyonlarına da uymasına rağmen, çok elektronlu atomların ayrıntılı spektrumlarının, kimyasal özelliklerini açıklanmasına uymamaktadır. Yine de modern atom modelinin gelişiminde bir basamak teşkil etmiştir.

 

Modern atom teorisini kısaca şu şekilde özetleyebiliriz:

 

Atomda belirli bir enerji düzeyi vardır. Elektron ancak bu düzeyden birinde bulunabilir .

 

Elektron bir enerji düzeyindeki hareketi sırasında çevreye ışık yaymazlar.

 

Atoma iki düzey arasındaki fark kadar enerji verilirse elektron daha yüksek enerji düzeyine geçer

 

Atoma verilen enerji kesilirse elektron enerjili düzeyinde kalamaz daha düşük enerji düzeyinden birine geçer. Bu sırada iki düzey arasındaki fark kadar enerjiyi ışık şekline çevreye verir

 

Modern atom modeli dalga mekaniğindeki gelişmelerin elektronun hareketine uygulanmasına dayanmaktadır. Bu modelin öncüleri Werner Heisenberg ve Erwin Schrödlinger gibi önemli bilim adamlarıdır.

 

Erwin Schrödlinger (1887-1961) Avusturya’nın Viyana şehrinde doğmuş ve 1939 yılından 1956 yılına kadar İrlanda da çalışmıştır. 1926 yılında henüz İsviçre de çalışırken Heisenberg tarafından ortaya atılıp formüllendirilen kuvantum teorisine alternatif olarak kendi adıyla anılan  (Schrödlinger eşitliği ) dalga mekaniği teoremini ortaya atmıştır. Schrödlinger teoremi kısaca elektronların gerek atom içerisinde gerekse moleküllerdeki hareketini dalga cinsinden matematiksel bir şekilde açıkladı. Bu çalışmalarından dolayı 1933 yılında fizik Nobel ödülünü İngiliz fizikçi Paul Dirac ile paylaştı.

 

Werner Heisenberg( 1901 – 1976 ) Atomların yapısını ve elektron gibi atom altı parçacıkların davranışlarını açıklayan quantum mekaniği teorisinin kurucusu olan bir Alman fizikçidir. 1927 yılında kendi adı il anılan belirsizlik ilkesini ortaya atmıştır.Bu ilkesinde Heisenberg kısaca ”elektron kadar küçük olan bir parçacığın hem pozisyonunu hem de momentumunu kesin olarak bulmak mümkün değildir” demektedir. Bu çalışmalarından dolayı 1932 yılında Nobel fizik ödülü almıştır.

 

1924 yılında Louis De broglie ışı ve maddenin yapısını dikkate alarak küçük tanecikler bazen dalgaya benzer özellikler gösterebilirler şeklindeki hipotezi elektron demetlerinin bir kristal tarafından X – ışınlarına benzer biçimde saptırılması ve dağılması deneyi ile ispatlandı.

 

 

1920’li yıllarda Werner Heisenberg, atomlardan küçük taneciklerin davranışlarını belirlemek için ışığın etkisini inceledi. Bunun sonucunda  Heisenberg belirsizlik ilkesi olarak anılan şu neticeyi çıkardı:

 

Bir taneciğin nerede olduğu  kesin olarak biliniyorsa, aynı anda taneciğin nereden geldiği ve nereye gittiğini kesin olarak bilemeyiz. Benzer şekilde taneciğin nasıl hareket ettiğini biliyorsak onun yerin kesin olarak bilemeyiz”

 

Buna göre elektronun herhangi bir andaki yeri ve hızı aynı anda kesin olarak bilinmez. Bir taneciğin yerini ve hızını ölçebilmek için o taneciği görmek gerekir. Taneciğin görünmesi  de taneciğe ışın dalgası göndermekle olur. Elektron gibi küçük tanecikleri tespit etmek için düşünülen uygun dalga boyundaki ışık, elektronun yerini ve hızını değiştirir. Bu yüzden aynı anda elektronun yeri ve hızı ölçülmez. Bu nedenle de elektronların çekirdek etrafında belirli dairesel yörüngeler izledikleri söylenemez. Yörünge yerine elektronun ( yada elektronların ) çekirdek etrafında bulunma olasılığından söz etmek gerekir.

 

Modern atom modeli atom yapısı ve davranışlarını diğer atom modellerine göre daha iyi açıklamaktadır. Bu model atom çekirdeği etrafındaki elektronların bulunma olasılığını kuvantum sayıları ve orbitaller ile açıklar.

 

Kuvantum sayıları bir atomdaki elektronların enerji düzeylerini belirten tam sayılardır. Orbitaller ise elektronun çekirdek etrafında bulunabilecekleri bölgelerdir.

 

Elektron tanecik olarak düşünüldüğünde; orbital, atom içerisinde elektronun bulunma olasılığı en yüksek bölgeyi simgeler. Elektron maddesel bir dalga olarak düşünüldüğünde ise; orbital elektron yük yoğunluğunun en yüksek olduğu bölgeyi simgeler. Yani, elektron tanecik olarak kabul edildiğinde elektronun belirli bir noktada bulunma  olasılığından, dalga olarak kabul edildiğinde ise elektron yük yoğunluğundan söz edilir.

 

FEN BİLİMLERİ DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


FEN BİLİMLERİ DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI” SAYFASINI
GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


FEN BİLİMLERİ DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

Bu Yazı İçin Yapılan Son "50+" Yorum Aşağıda Sıralanmaktadır.
Yorumlarınız Bize Yol Gösteriyor.
Yorumlar İçin Teşekkürler.

YORUM YAZ

.......

71. **Yorum**
->Yorumu: Aşırı iyi gerçekten çok işime yaradı Emeğinize sağlık...
->Yazan: Rabia

70. **Yorum**
->Yorumu: Çok teşekkür ederim performans ödevimi buradan yaptım
->Yazan: Havin..

69. **Yorum**
->Yorumu: Elinize sağlık çok güzel olmuş bana yararlı oldu ödevde
->Yazan: Alara Deniz

68. **Yorum**
->Yorumu: bende çok begendim süper olmuş
->Yazan: güzelik..

67. **Yorum**
->Yorumu: Emeği geçen herkesin ellerine sağlık Allah hepinizden razı olsun... 
->Yazan: Mardinli

66. **Yorum**
->Yorumu: Allah razı olsun sizden çook teşekkür ederim sizlere siz olmasanız beeen nazlıııııı nasıl yüksek not alacağım :) inek diyenleri takmıyorum annemin gözü üstündeyim :))) komşular komşu çocuğu diye övüyolar tabisi ayh neyse çok övdüm kendimi tekrar teşekkürler 
->Yazan: nazlı....

65. **Yorum**
->Yorumu: Allah razı olsun elinize sağlık 
->Yazan: Muharrem

64. **Yorum**
->Yorumu: Çok işime yaradı teşekkür ederim 
->Yazan: Yağmur

63. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site 
->Yazan: betül dicle

62. **Yorum**
->Yorumu: çok teşekkür ederim süper canlarım 
->Yazan: yıldız

61. **Yorum**
->Yorumu: Yaaa cokkk işime yaradi..Emeği gecen herkesten Allah razı olsun.
->Yazan: Edibe sena ......

60. **Yorum**
->Yorumu: GÜZEL DOKUNUŞLARLA YAPILMIŞ DETAYI TAM DAMAĞINDA HARİKA BİR PROJE HAZIRLANMIŞ.EMEĞİ GEÇEN HERKESİN EMEĞİNE SAĞLIK...
->Yazan: EMRE

59. **Yorum**
->Yorumu: çok guze l arkadaşlar 7. sınıf dersinın konusudur
->Yazan: ıbrahim zeynep

58. **Yorum**
->Yorumu: iyide çok uzun olmuş ama yinede iyi olmuş elinize sağlık eywlh
->Yazan: 

57. **Yorum**
->Yorumu: Süper byıldım ve100 aldïm
->Yazan: Melis 

56. **Yorum**
->Yorumu: calıştım bakalım basarılı olacakmıyımmmm 
->Yazan: ezginur

55. **Yorum**
->Yorumu: iyi güzel ellerinize sağlık başarılı buldum ŞAHSEN...(:
->Yazan: meryem

54. **Yorum**
->Yorumu: İYİ BİR ANLATIMM OLMUŞ SAĞOLUN EMEĞİ GEÇEN İÇİN BİLE ALLAH RIZASI İÇİN OKUYUN GÜZEL HAZIRLANMIŞ
->Yazan: SEDA

53. **Yorum**
->Yorumu: çok faydalı bi site kürşatta çok beğendi
->Yazan: mahmut tuncer

52. **Yorum**
->Yorumu: Çok güzel işime yaradı emeği geçen her kese teşekkürler ALLAH RAZI OLSUN.... 
->Yazan: Nüri..

51. **Yorum**
->Yorumu: Çok güzel İşime yaradı
->Yazan: 

50. **Yorum**
->Yorumu: gerçekten tek kelimeyle mükemmel olmuş ben çok beğendim çok işime yaradı ellerinize sağlık 
->Yazan: dilan.....

49. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel olmuş çok işimime yaradı 
->Yazan: dilan

48. **Yorum**
->Yorumu: gerçekten de çok ama çok işime yaradı herkese çoooooooooook teşekkür ederim 
->Yazan: dilan

47. **Yorum**
->Yorumu: bence güzel olmuş elinize sağlık beyler/ bayanlar :D
->Yazan: gizem..

46. **Yorum**
->Yorumu: çok işime yaradı sınavda bundan kesinlikle yararlandım TEŞEKKÜR EDERİM,
->Yazan: merve .

45. **Yorum**
->Yorumu: gayet başarılı elinize sağlık...
->Yazan: emel.

44. **Yorum**
->Yorumu: Çok güzel işime yaradı ancak biraz kısa olsaydı daha iyi olurdu.Emeği geçen herkese teşekkürler.
->Yazan: gaye..

43. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site bayıldım çok doğru birde tşkrlr :) 
->Yazan: merve.

42. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel şeyler yazıyo ve doğru bu siteye bayıldım
->Yazan: merve.

41. **Yorum**
->Yorumu: harika bir site işime çok yaradı emegi geçen herkese teşekürler 
->Yazan: mert.

40. **Yorum**
->Yorumu: Emegi gecen herkese tesekkur ederim.
->Yazan: £mree~.

39. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site saolun ödevimden iyi not aldım
->Yazan: hamza.

38. **Yorum**
->Yorumu: bende begendim bu siteyi 
->Yazan: sinem.

37. **Yorum**
->Yorumu: çok iyi yazılıdan 100 aldım sağulun 
->Yazan: neco.

36. **Yorum**
->Yorumu: Çok Güzel AÇıklanmış Emeği Geçen Herkeze Teşekürler :) Alllah Razı Olsun....
->Yazan: Muhammet..

35. **Yorum**
->Yorumu: coooooooooooooook tesekur super 
->Yazan: merve.

34. **Yorum**
->Yorumu: emeği geçen herkese teşekkürler
->Yazan: kübra.

33. **Yorum**
->Yorumu: Teşekkür ederim fen ödevini yaptım
->Yazan: .

32. **Yorum**
->Yorumu: Çok isime yaradı. Emegi geçen herkese çok teşekkürler.
->Yazan: 123.

31. **Yorum**
->Yorumu: Bende bu siteyi beyendim iyki var
->Yazan: zeynep.

30. **Yorum**
->Yorumu: süper bir site herkese tavsiyemmm
->Yazan: lale.

29. **Yorum**
->Yorumu: çok güzelde çok uzun ama ödevimde de yardımcı oldu saolun teşekkürler...
->Yazan: emrecan.

28. **Yorum**
->Yorumu: Çok güzel teşekkürler ama keşke biraz daha kısa olsaydı ama yinede süper. :)
->Yazan: Zeynep..

27. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel sağolun ödevimde yardımcı oldu teşekkürler
->Yazan: kezban.

26. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel öğrencilere destek verdinis:) 
->Yazan: gül çiçek.

25. **Yorum**
->Yorumu: Çok işime yaradı tam istediğim konuları buldum ve sınavdam (85) seksenbeş aldım çook güzel allah razı olsun :D :D :D
->Yazan: Berkay.

24. **Yorum**
->Yorumu: he evet çok güzel konu anlatıyor ya
->Yazan: esra.

23. **Yorum**
->Yorumu: gerçekten çok beğendim bütün herkesin bu sitede bulamadığı heran gibi ödevi kolayca bula bilir çok saoğlun çok işime yaradııııııııııııııııııııııııııııııııııııı
->Yazan: betül.
->Yazan : fatma
->Yorumu: gerçekten bu site çok güzel bir siteymiş vala.
->Yazan : mert
->Yorumu: harika bi konu anlatımı tebrik ediyorum emeği geçenleri işime yaradı teşekklür ederim.
->Yazan : huseyin
->Yorumu: bir enerji seviyesinden başka birine geçerken hidrojen atomundan yayılan fotonun dalga boyu nasıl bulunu ör(4. enerji seviyesinden 2.enerji seviyesine geçişte hidrojen atomundan yayılan fotonun dalga boyu kaç metredir).
->Yazan : sude
->Yorumu: çok teşekkür ederim 3.5 saatir arayıp bulamadıklarımın hepsini bu sitede buldum ellerinize sağlık çok güzel olmuş.
->Yazan : Boşver
->Yorumu: Çookkk saooollllll bu ödev sitesi benim performans ödevimi 100 aldırdı saollllllun.
->Yazan : arman
->Yorumu: helal olsun öok güzel bir sayfa benim de projem geçmişten günümüze atom modelleri projeme çok yardımcı oldu ellerinize sağlık.
->Yazan : prenses
->Yorumu: çok güzel bir site ödevime çok yardimi dokundu....
->Yazan : irem
->Yorumu: çoook  tesekkür ederim ellerinize saglik gerçekten çok güzel bi site  çok isime yaradi :).
->Yazan : serpil
->Yorumu: bu site süper siz bizim için ugrasmis destan gibi yazdiginiz için çok sagolun.
->Yazan : Damla.
->Yorumu: Yha Bilgileriniz Çok Güzel Çok Beğendim ama İşime Yramadı Az Çok yradı Diyelim Bari Ama Emeği Geçen Herkeze Teşşekkür Ederiz....
->Yazan : fatmanur
->Yorumu: ilalah dogrudur fen performan ödevim için yazdim hepsin.
->Yazan : rockerruveyda
->Yorumu: performans ödevimde ise yaradi çok sagolun
ben stardoll oynuyorum oynayan zd me bisiler yazsin adim rockerruveyda.
->Yazan : umut
->Yorumu: harbi iyi ins hoca begenir yoksa 000 alirim:)) ama bence güzel.
->Yazan : ayse
->Yorumu: bilgiler çok isime yaradi tesekkürler.
->Yazan : oguzhan
->Yorumu: bomba ötesi sinav zamani burdan çalistim 92 aldim tesekkürler....
->Yazan : kübra
->Yorumu: süper olmus ellerinize saglik:))))))))).
->Yazan : simge
->Yorumu: ayyy burasi harika yaaa vayyy caninaaa.
->Yazan : isik
->Yorumu: süperrr yaaa bu site yeni gürdüm bu siteyi keske daha onceden gürseymisim yaa ama gerçekten süper siteee.
->Yazan : melike
->Yorumu: teskler çok isime yaradi ellerinize saglik..
->Yazan : günes isigi
->Yorumu: benim istedigimi bulamadm ama bir performans ödevinde sizden yararlandm ögretmenm çok begendi...SIZE ÇOK TESEKKÜR EDERIM.
>Yazan: erdem
>Yorum: hiç güzel deil saka süperrrrrrrrrrrrrr.
>Yazan: eyüp
>Yorum: valla çok güzel konu anlatimi.
>Yazan: ebru
>Yorum: Çok isime yaradı. Emegi geçen herkese çok teşekkürler

YORUM OKU

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz: