Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Belirli Gün Ve Haftalar İle İlgili Tüm Belgeler > Veremle Savaş Haftası İle İlgili Yazılar, Şiirler, Bilgiler (Tüberküloz)

VEREM HASTALIĞI NEDİR, TANIMI, ANLAMI, AÇIKLAMASI (TÜBERKÜLOZ) (OCAĞIN 1. HAFTASI VEREMLE SAVAŞ HAFTASI İLE İLGİLİ YAZILAR, ŞİİRLER, BİLGİLER)

 

Verem, dünya üstünde çok yayılmış hastalıklardan birisidir. Vücudun birçok yerlerine girerek oralarda kendisini türlü türlü şekillerde gösteren bu hastalık, musallat olduğu kimsenin vücudunu, sinsi sinsi kemirerek, zayıflatıp tehlikeye düşürdüğü için ona karşı bütün dünyada büyük bir savaş açılmıştır.

 

Verem, vücudun birçok organlarında, ayrı ayrı bozukluklar ve arızalar hâsıl etmesi itibariyle, doktorluğun hemen bütün şubelerini ilgilendiren geniş ve karışık bir mevzu halindedir.

 

 

Verem Aşısını kim buldu?

 

Veremi yapan mikrop bir Alman âlimi tarafından keşfedilmiş olan çomak şeklindeki (verem basili). Keşfedenin adı ile (Koch basili) diye de anılır. Bu mikrop, ufak, kıvrık, içinde noktacıklar gösteren bir çomaktır. Hastaların hastalık bulunan organlarına göre kanlarında; yaraların kanlı ve cerahatli ifrazlarında, bazı hallerde hastaların büyük abdest, idrarlarında ve balgamlarında bulunur. Laboratuarlarda bu mikropları aramak, bulmak ve üretmek mümkündür.

 

Verem mikrobu insanlarda, sığırlarda, kuşlarda ve soğukkanlı hayvanlarda görülmekte olduğuna nazaran dört tip halinde bulunmaktadır. İnsan ve sığır verem mikropları birbirine çok benzer. İnsana ait olan, sığırlarda hastalık hâsıl edebildiği gibi sığırlarınki de insanlarda hastalık yapabilir.

 

Verem mikroplarının bir takım zehirleri vardır. Verem hastalığı birçok sıkıntılı arızalar ve zehirlerle hâsıl olur.

 

Verem mikrobu insan vücuduna çeşitli kapılardan girer. Bunlardan en başta gelen teneffüs yollarıdır. Veremli kimselerin öksürürken ağızlarından, burunlarından fırlayan ve içinde verem mikrobu bulunan tükürük ve balgam damlacıkları sağlamların ağız ve burunlarına bulaştığı zaman mikrop teneffüs yollarından, içeriye girerek akciğerlerde oturur ve orada bir odak teşkil eder.

 

Verem mikrobu hastalardan çıktıktan sonra güneş, ışık ve aydınlıktan mahrum karanlık köşelerde uzun müddet yaşamakta (bilgi yelpazesi.net) olduğundan bu mikropla bulaşmış yatak takımları, perdeler, halılar, eski kitaplar... gibi eşya mikrobun etrafa bulaşmasında rol oynayabilirler.

 

Verem mikropları bulaşık sütler ve kirli ellerle ağız yolundan da vücuda girebilirler. Bu takdirde mideyi geçip bağırsaklara gelirler ve bağırsakların lenfa boğumlarında yerleşip bir odak hâsıl ederler.

 

Verem mikrobunun gözlerden içeriye girdiğini söyleyenler de vardır.

 

Veremli insanlar hiç bir sağlık tedbirine kıymet vermeden sokaklara, evlere ve açık yerlere kayıtsızca tükürecek olurlarsa bunlardan çıkan ve içinde pek çok mikrop bulunan balgamlar etrafa yayılarak toz ve topraklara karışıp kuruyarak bu suretle sağlam insanların teneffüs yollarına geçer ve hastalığı husule getirirler.

 

Teneffüs yollarından akciğerlere giren verem mikropları ciğerin birçok yerlerinde oturup oradan vücuda yayılarak neticede yine akciğerde yerleşerek (akciğer veremi) dedikleri en çok görülen verem şeklini ortaya çıkarırlar. Bu hastalık bünyeye ve hastanın mukavemetine göre türlü şekiller gösteren bir illettir

 

VEREMLE SAVAŞ HAFTASI İLE İLGİLİ TÜM BELGELER
" SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

BELİRLİ GÜN VE HAFTALAR İLE İLGİLİ TÜM BELGELER " SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

"
EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER
” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

.

1. **Yorum**
->Yorumu: çok teşekkür ederim pampeyyyy
->Yazan: yasin.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz: